Naujas dar nereiškia, kad saugus

Naują automobilį laikyti pačiu saugiausiu, „Longo LT“ vadovo Pauliaus Valiukėno teigimu, būtų neteisinga. Pasak jo, jeigu automobilis buvo tinkamai prižiūrėtas, nedaužtas, jis bus toks pats saugus kaip ir naujas.

„Viskas priklauso nuo automobilio istorijos ir priežiūros. Pačios saugumo sistemos nesidėvi ir veikia lygiai taip pat kaip naujo automobilio. Todėl sakyti, kad tik naujas yra saugus, būtų neteisinga“, – pažymi automobilių pardavimo ekspertas.

Anot jo, ieškantiems išties saugaus automobilio, vienas iš patarimų būtų rinktis tokį, kuriame būtų visos privalomos oro pagalvės ir saugumo sistemos. Kuo jų daugiau – tuo saugiau keliauti. Bei rinktis didesnį automobilį, geriausia – visureigį.

„Apskritai, saugesnis automobilis visuomet bus tas, kuris yra didesnis arba aukštesnis, kuo pasižymi visureigiai. Jie saugesni dėl to, kad avarijos metu bus didesnis atstumas iki vairuotojo ar keleivių, o tai reiškia, kad ir mažesnė tikimybė jiems susižaloti“, – paaiškina P. Valiukėnas.

Saugumą garantuos sertifikuotas pardavėjas

Naudoto automobilio istorija ir priežiūra stipriai turi įtakos jo saugumui. Taip pat didelės reikšmės turi ir tokių automobilių pardavėjas. Tai turi būti patikima ir gerą reputaciją užsitarnavusi klientų tarpe įmonė.

„Naudotas automobilis nelygus naudotam automobiliui. Nuo naujų jie skiriasi, kad jie turi istoriją, su kuria būsimam jos šeimininkui būtina susipažinti ir gerai žinoti. Ką gali užtikrinti sertifikuotas pardavėjas, kad siūlomas naudotas automobilis nebuvo daužtas arba kad jis nėra „bet kaip“ suremontuotas. Kalbant iš praktikos, sertifikuotas pardavėjas net ir nerizikuos pirkti transporto priemonės po autoįvykio“, – sako „Longo LT“ vadovas.

Jis taip pat priduria, kad pasitikėti ir iš sertifikuotų naudotų automobilių pardavėjų įsigyti automobilį verta dar ir dėl to, kad procesas trunka labai greitai: „Tereikia išsirinkti automobilį ir jau tą pačią dieną gali juo naudotis. Tuo tarpu perkant iš salono situacija kitokia. Jei pasiseka ir iš karto randi norimą modelį, procesas trunka trumpai. Tačiau dažnu atveju taip nebūna ir pateikus užsakymą automobilio reikia laukti. Visgi svarbiausias skirtumas tas, kad išvažiavęs iš salono naujas automobilis iškart praranda dalį savo vertės“.

Kasmet tikrinti diržus – būtina

Juodojoje naudotų automobilių rinkoje vis dar yra atvejų, kai transporto priemonė po eismo įvykio yra netinkamai prikeliama naujam gyvenimui ir tokia parduodama žmonėms.

„Tai labai neatsakinga, nes yra labai didelis pavojus įsigyti automobilį, kuris buvo dalyvavęs eismo įvykyje ir buvo suremontuotas ne pagal gamintojo rekomendacijas, t.y. suvirintas netinkamai arba, pavyzdžiui, vietoje oro pagalvių buvo sudėtos specialios varžos. Pastarosios apgauna variklio kompiuterį ir jam atrodo, kad pagalvės yra, tačiau realybėje jų nėra arba jos neveikia“, – apie nesąžiningų pardavėjų apgaudinėjimo atvejus įspėja P. Valiukėnas.

Visgi rūpinantis savo ir kitų keleivių saugumu, vertėtų rinktis patikimus sertifikuotus pardavėjus, o kad kelionių metų visi jaustųsi saugūs, reikalinga profilaktiškai tikrinti saugos diržus ir neignoruoti skydelio pranešimų, jei kažkas veikia ne taip arba nusidėvėjo.

„Šiuolaikiniuose automobiliuose, jeigu yra kažkokia saugos sistemos klaida, ją parodys skydelyje. Jos jokiais būdais negalima ignoruoti, būtina iškart važiuoti į servisą ir tvarkyti gedimą. Vienintelis dalykas, ką galima patiems atlikti bent kartą metuose, tai patikrinti saugos diržus iki galo juos ištraukiant ir apžiūrint, ar neatsirado įtrūkimų. Tokius pastebėjus, nieko nelaukiant diržus reikia pakeisti naujais“, – pataria „Longo LT“ vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją