Paruoškite automobilį žiemai ir šaltu oru naudokite jį taupiai

Jei dar neparuošėte automobilio žiemai, pats laikas tai padaryti dabar. Į ką reiktų atkreipti dėmesį? Data, kada turime pasikeisti padangas į žiemines, mums puikiai žinoma, tačiau tai nėra vienintelis dalykas, kurį reikėtų padaryti prieš atšąlant orams. Patikrinkite valytuvų nusidėvėjimą, pakeiskite langų plovimo skystį į žieminį, patikrinkite žibintų ir langų apiplovimo purkštukus, taip pat padangų slėgį.

Jei automobilis neužsiveda taip sklandžiai, kaip įprastai, arba priekiniai žibintai šviečia blankiau, gali būti, kad atėjo laikas keisti akumuliatorių. Jo eksploatavimo laikas vidutiniškai siekia ketverius metus. Norėdami pailginti akumuliatoriaus veikimo laiką, nenaudokite radijo ir kitų prietaisų, kai variklis išjungtas, nepamirškite išjungti automobilio žibintų, jei jie neišsijungia automatiškai. Paprastai akumuliatorius veiks ilgiau, jei vengsite trumpų kelionių, nes tuomet jis nespėja įsikrauti.

Atrodo, smulkmena, bet gana svarbu patikrinti ir langų atidarymo bei uždarymo mechanizmus. Tai ypač svarbu senesniems automobiliams, nes laikui bėgant kaupiasi drėgmė ir gali sugadinti mechanizmą, kai norime atidaryti langą jam užšalus. Įsigijus specialų tepalą galima išvengti viso mechanizmo keitimo.

Spaudžiant didesniam šaltukui verta neskubėti paleisti per naktį įšalusios transporto priemonės variklio, ypač, jei vairuojate dyzelinį automobilį. Įsėdę į mašiną, duokite jai laiko „sušilti“ – įjungę degimą, luktelkite kelias sekundes, prieš paleisdami variklį. Dyzelinių automobilių savininkai turėtų atkreipti dėmesį į oranžinę spiralės formos lemputę – tai yra pakaitinimo žvakių indikatorius. Variklį paleiskite tik tada, kai ši lemputė užges. Kalbant paprastai, naudokitės paprasta trijų žingsnių taisykle: įjunkite degimą, palaukite, kol lemputės užges, ir tik tada paleiskite variklį.

Apsaugo automobilį nuo rūdžių

Būtina pasirūpinti kėbulo apsauga nuo rūdžių. Automobilio plovimas bent du kartus per mėnesį padės atsikratyti purvo ir druskos, kuri gali pažeisti dažų dangą ir laikui bėgant paskatinti rūdijimą. Nuplovus automobilį, durų ir langų angas rekomenduojama nuvalyti sausa šluoste – taip užtikrinsite, kad dėl likusios drėgmės jie neužšals. Galima profesionaliai automobilio kėbulą ir dugną padengti nuo korozijos – tai žiemą apsaugos automobilį nuo druskos ir purvo.

Norėdami pasirūpinti interjeru, medžiaginius automobilio kilimėlius pakeiskite guminiais. Medžiaginiai grindų kilimėliai žiemą sulaiko drėgmę, kuri išgaruoja ir salone susidaro kondensatas, pradeda rasoti langai, o tai riboja matomumą. Rekomenduojama nusipirkti automobilio drėgmės surinktuvą, kuris absorbuoja drėgmę salone. Jį galima įsigyti specializuotose automobilių detalių parduotuvėse.

Svarbu patikrinti gumines durelių sandarinimo tarpines. Jei jos susidėvėjusios, salone bus šalta ir drėgna. Be to, gali užšalti durys ir nebus galima atidaryti jų iš išorės. Patartina naudoti specialų tepalą guminėms dalims, kuris apsaugo nuo užšalimo. Atšalus orams ypač plastikinės detalės tampa daug trapesnės ir dėl to galite sugadinti, pavyzdžiui, durų rankeną, bandydami atidaryti duris jėga. Norint apsaugoti sandariklį, jį galima apdoroti silikoniniu tepalu, kuris padės nuo temperatūros pokyčių.

Turėkite svarbių dalykų rinkinį kritinėms situacijoms

Beveik kiekvienas automobilio savininkas yra susidūręs su automobilio problemomis, dėl kurių yra tekę sustoti ir laukti techninės pagalbos. Tamsiu paros metu sustojus kelyje gali būti ypač pavojinga, todėl verta pasitikrinti automobilio avarinį rinkinį. Komplekte būtinai turėtų būti žibintuvėlis su nauja baterija, pagrindinių įrankių komplektas ir lipnioji juosta, įrankiai atsarginiam ratui pakeisti ar laikinai sutvarkyti prakiurusiam, automobilio užvedimo laidai, oro kompresorius.

Žinoma, pasirūpinkite, kad šviesą atspindinti liemenė ir avarinis trikampis visada būtų vietoje. Taip pat žiemą pravers sulankstomas kastuvas, dar vienas šiltų drabužių sluoksnis ir antklodė bei vienkartiniai rankų šildytuvai, kuriuos galima įsidėti į kišenę.

„Tvarkingas automobilis yra būtinas ne tik dėl saugumo, bet ir ilgainiui padės sutaupyti, nes rimto remonto nereikės taip dažnai. Žiemos sezonas reikalauja ypatingo dėmesio, nes automobilį veikia keli nepalankūs veiksniai: sniegas, ledas, druska, automobilio slydimas ir dažnesnės avarijos. Akivaizdu, kad ne visas situacijas galima numatyti, tačiau iš anksto pasirūpinus savo automobiliu galima išvengti gana didelės dalies išlaidų ir nelaimingų atsitikimų“, – pataria Vaidotas Gurskas, „Citadele Leasing“ Lietuvos filialo vadovas.

Reprezentatyvią gyventojų apklausą apie Lietuvos gyventojų automobilių priežiūros išlaidų dinamiką bankas „Citadele“ kartu su tyrimų agentūra „Norstat“ atliko spalį, internetu apklausęs 1 000 respondentų nuo 18 iki 74 metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją