Saugaus eismo ekspertas ir vairavimo mokyklos „Amplius.lt“ vadovas Artūras Pakėnas teigė, kad vairuotojai dažnai klysta ne tik manydami, kad galima lenkiant viršyti greitį, tačiau ir sugrįžti į savo eismo juostą punktyrinei linijai jau pasibaigus.

Tiesa yra viena

Vairavimo mokytojas aiškino, kad prieš pradėdami lenkimo manevrą vairuotojai privalo įvertinti, ar suspės jį atlikti nekirsdami ištisinės linijos, mat priešingu atveju, gresia teisės vairuoti praradimas.

Kelių eismo taisyklėse aiškiai parašyta, kas yra ištisinė linija ir kad toje vietoje, kur kelias pažymėtas ištisine linija, negalima važiuoti priešpriešinio eismo juosta. Jei esant punktyrui nespėjote aplenkti važiuojančio priekyje, sumažinkite greitį ir saugiai vėl grįžkite už jo“, – aiškino A. Pakėnas.

Lenkimas

Pasak instruktoriaus, daugiausia problemų kyla kelio ruožuose, kur punktyrinė linija tęsiasi gana trumpai, todėl spėti aplenkti neviršijant greičio arba nekertant ištisinės linijos, tampa itin sudėtinga. Vis tik vairavimo mokytojas atkreipė dėmesį, kad dauguma vairuotojų patekę į tokią situaciją vis vien mąsto, kaip važiuojančius priekyje aplenkti, nors turėtų elgtis priešingai – atleisti akceleratoriaus pedalą ir palaukti, kol sąlygos lenkimui bus geresnės.

„Vairuotojai piktinasi, kad punktyrinė linija būna per trumpa ir nespėja aplenkti kitų automobilių, todėl yra priversti pabaigti manevrą kirsdami ištisinę liniją, tačiau tai netiesa. Visada galite nelenkti. Žinoma, aplenkti būtų įmanoma ir nekertant ištisinės linijos, tačiau tik tada, jei vairuotojai vieni nuo kitų laikytųsi didesnio atstumo“, – teigė A. Pakėnas.

Sudarykite sąlygas

Vairavimo instruktorius aiškino, kad kelio ruožuose, kur punktyrinė linija tęsiasi vos kelis šimtus metrų, laikantis taisyklių galima aplenkti vieną automobilį, tačiau vien dėl to, kad dažnai vairuotojai važiuoja prisispaudę vieni prie kitų, norinčiam aplenkti tenka lenkti nebe vieną, o kelis automobilius. A. Pakėnas pabrėžė, kad jei vairuotojai palaikytų didesnius atstumus vieni nuo kitų, lenkiantis automobilis į savo juostą galėtų grįžti iškart už aplenktojo.

Tiesa, vienu atveju grįžtant į savo eismo juostą kirsti ištisinę liniją leidžiama, tačiau tam yra ir išimčių. Tada, kai priešingos krypties eismo juostos yra atskirtos dviguba linija, galima lenkti iš tos pusės, kurioje juosta pažymėta punktyru ir į savo eismo juostą sugrįžti kertant kitoje pusėje esančią ištisinę. Vis tik svarbu atkreipti dėmesį, kad net ir tokiu atveju, pasibaigus punktyrui, ar tai būtų vienguba ar dviguba ištisinė linija, vairuotojas į savo eismo juostą privalo grįžti dar prieš jai prasidedant.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (353)