Paskutinis mėnuo

Nors tokiems pokyčiams buvo pritarta gerokai anksčiau, 2021 metų gruodį prakalbus apie jau po mėnesio įsigaliojančius pokyčius, vairuotojai sunerimo, kad nežino nei kas turi sudaryti vaistinėlę, nei kaip naujomis priemonėmis naudotis. Dabar, likus kiek daugiau kaip mėnesiui, iki naujos pokyčių įsigaliojimo datos, vairuotojai vis dar neskuba rūpintis turimų vaistinėlių papildymu ar naujų įsigijimu.

Tiesa, tiems, kurie naujos sudėties vaistinėles pirko po 2019 metų sausio 1 dienos, nereikia keisti viso rinkinio, pakanka vaistinėlę papildyti tik dviem turniketais, mat nuo šios datos vaistinėlės jau buvo komplektuojamos tiek su gaivinimo kaukėmis, tiek ir su ledo maišeliais.

Vis dėlto, tiems, kurie turi senesnius pirmosios pagalbos rinkinius, reikėtų žinoti, kad naujos sudėties vaistinėlėse turėtų būti šios priemonės:

  • 10 vnt. sterilių pleistrų;
  • Pleistras rulonėlyje;
  • Sterilus spaudžiamas tvarstis;
  • 5 vnt. nesterilaus tvarsčio;
  • 2 vnt. prilaikomojo trikampio formos tvarsčio;
  • Pirmos pagalbos žirklės;
  • 2 vnt. specialios antklodės;
  • 10 vnt. sterilių žaizdų tvarsčių;
  • 4 vnt. vienkartinių pirštinių;
  • 2 vnt. pirmosios pagalbos kaukė gaivinimui;
  • 2 vnt. vienkartinių šalčio maišelių;
  • 2 vnt. turniketų;
  • Pirmosios pagalbos teikimo aprašymas, turniketo naudojimo taisyklės.

Svarbu iš karto įsigilinti

Gintarinės vaistinės“ vaistininkė Giedrė Tautkevičienė teigė, kad šiuo metu vaistinėms naujos komplektacijos vaistinėlių netrūksta, jų turėtų pakakti visiems norintiems jas įsigyti, tačiau taip pat patarė, kad paskutinės dienos laukti nereikėtų.

„Tačiau vis tiek patarčiau neatidėlioti šio pirkinio birželio 30-ajai, kad netektų stovėti eilėse, jaudintis, ar vaistinėlių pakaks. Už netinkamą pirmosios pagalbos rinkinį ar vaistinėlės neturėjimą transporto priemonėje vairuotojams bus taikoma administracinė atsakomybė – bauda nuo 10 iki 12 eurų“, – pranešime žiniasklaidai sako ji.

Tiesa, tiek saugaus eismo atstovai, tiek ir patys medikai baiminasi, kad vairuotojai nemokės naudotis turniketais, kurie skirti stipriam kraujavimui stabdyti. Apie tai kalba ir patys vairuotojai.

Vaistininkės teigimu, jei uždėjus keletą tvarsčių ir stipriai prispaudus, kraujas nesisunkia, turniketas nėra reikalingas. Jis turėtų būti dedamas tik tada, kai yra intensyvus, nesustabdomas kraujo tekėjimas – turniketas skirtas naudoti tik ant kojų arba rankų.

„Turniketas dedamas maždaug 5–7 cm. virš žaizdos, nenuvelkant nuo sužalotojo viršutinių drabužių. Tai padarius, turniketo lazdelę reiktų sukti taip, kad sustotų kraujavimas iš žaizdos ir toje vietoje nebūtų jaučiamas pulsas. Jei kraujavimas nesustoja – galima dėti ir antrą turniketą. Labai svarbu pažymėti turniketo uždėjimo laiką tam numatytoje vietoje ir jo nenuimti, kol į nelaimės vietą neatvyks greitosios medicinos pagalbos medikai. Jeigu streso akimirką pasimiršo tam tikri niuansai, paskambinus greitajai pagalbai ir laukiant paramedikų, galima paprašyti priminti, kaip teisingai suteikti pirmąją pagalbą“, – aiškino vaistininkė.

Laukia reidai

Apie naujos tvarkos įsigaliojimą prakalbo ir policijos atstovai, kurie patikino, kad nuo liepos 1-os vairuotojai gali sulaukti ir specialių patikrinimų.

„Vairuotojai bus tikrinami nuolat vykdomų prevencinių priemonių metu. Atnaujintos sudėties pirmosios pagalbos rinkinyje, skirtame automobiliams ir geležinkelių transportui, yra keletas naujų priemonių: spaudžiamasis tvarstis, ledo maišeliai, turniketai, skirti arteriniam kraujavimui stabdyti, ir vienkartinė veido kaukė gaivinimui – dirbtiniam kvėpavimui atlikti.

Tie vairuotojai, kurie turi po 2019 m. sausio 1 d. atnaujintus pirmosios pagalbos rinkinius, juos turi tik pasipildyti 2 turniketais. Jei vaistinėlės rinkinys yra pirktas anksčiau, vairuotojai privalo įsigyti visiškai naują rinkinį“, – aiškino Lietuvos kelių policijos tarnybos Administracinės veiklos ir eismo priežiūros skyriaus vyriausioji specialistė Jorūnė Liutkienė.

Ji taip pat nurodė, kad paaiškėjus, jog vairuotojas pirmosios pagalbos rinkinio neatsinaujino, jam gali būti taikoma atsakomybė pagal Administracinių nusižengimų kodekso 417 straipsnio 7 dalį – bauda nuo dešimt iki dvylikos eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją