Žinia, sąžiningi automobilių pardavėjai Lietuvoje tokie pat reti, kaip ir iki 2,20 metro išaugantys krepšininkai. Tad žurnalas „Keturi ratai“ siūlo pasimokyti iš kitų klaidų ir dalijasi advokato Arno Paliukėno patarimais.

1. Pasistenkite potencialiam pirkėjui apie parduodamą automobilį sakyti tiesą (jei ta tiesa jums yra žinoma). Neklaidinkite pirkėjo sąmoningai, nes tai ateityje gali būti panaudota prieš jus patį.

2. Jeigu jums nėra žinoma detali informacija apie parduodamą automobilį, pirkėjui taip ir pasakykite.

3. Pirkėjui pageidaujant įvertinti automobilio būklę ar ridos realumą pasitelkiant profesionalus, sudarykite jam tokią galimybę. Dažniausiai tai atliekama paties pirkėjo lėšomis.

Arnas Paliukėnas
4. Jei pirkėjas turėjo galimybę, pasitelkęs specialistus, įvertinti automobilio būklę ir ridos realumą, sudarydami pirkimo–pardavimo sutartį, nepasikliaukite paprasčiausiais tokių sutarčių šablonais, kuriuos galite rasti VĮ „Regitra“. Paprašykite raštiško pirkėjo patvirtinimo sutartyje:

- kad prieš pasirašant pirkimo–pardavimo sutartį jam buvo sudaryta galimybė ir jis ja pasinaudojo, t. y. įvertino automobilio ir jo atskirų mazgų, agregatų, detalių būklę, susipažino su automobiliu ir jį ši būklė tenkina;

- kad pirkėjas patvirtintų, jog jam buvo sudaryta galimybė susipažinti pasitelkiant specialistus su realia automobilio rida ir pirkėją tai taip pat tenkina, yra priimtina;

- kad pirkėjas patvirtintų, jog ateityje dėl šių aplinkybių jokių pretenzijų pardavėjui neturės.

5. Jei po pirkimo–pardavimo sutarties sudarymo kyla abejonių dėl to, ar pirkėjas tą transporto priemonę įregistruos savo vardu, imkitės iniciatyvos ir pateikite sutartį VĮ „Regitra“. Tai padės išvengti galimų nesusipratimų ateityje, pavyzdžiui dėl tuo automobiliu padaryto eismo įvykio, žalos, nesusimokėjus už stovėjimą ir pan.

Verdiktas

Parduodami automobilį stenkitės pirkėjui sakyti tiesą ir tik tiesą. Leiskite jam susipažinti su automobiliu. Pirkimo proceso metu nepasitenkinkite standartine sutartimi, o detalią sutartį pasirašykite pas advokatą.