Didžiosios Britanijos kompanijos „IAM RoadSmart“ saugumo keliuose standartizavimo departamento vadovo Richardo Gladmano teigimu, yra daugybė būdų netapti įtūžio vairuojant auka arba nekomplikuoti padėties, jei visgi susidūrėte su įpykusiu vairuotoju.

– Jei tarp dviejų šalių kilo konfliktas, didelė tikimybė, kad abu dėl to kažkiek kalti. Tai nereiškia, kad turite reaguoti. Stenkitės negilinti problemos – leiskite kitam vairuotojui pasisakyti. Net jei jaučiatės nepelnytai kaltinamas, nekurstykite konflikto, juk likusiai jūsų dienai tai neturės įtakos.

– Vairuotojas agresyviai elgiasi, puola? Jei taip nutiko, stenkitės nežiūrėti į akis ir išoriškai niekaip nereaguokite. Stenkitės apie jį negalvoti, kad incidentas neturėtų jums kokių nors padarinių.

– Jei kita šalis vis tiek agresyviai elgiasi ir baiminatės dėl savo saugumo, iškvieskite policiją.

– Kita šalis privažiuoja prie jūsų su automobiliu? Jei įmanoma, nuvažiuokite. Tik neskubėkite dumti iš įvykio vietos lyg veiksmo filme. Juk nemanote, kad oponentas ims jus vytis?

– Ar automobilyje yra keleivių, kurie galėtų nufilmuoti, kas vyksta, išmaniuoju telefonu? Tai būtų įrodymas. Nepamirškite užsirašyti kito automobilio numerio.
Asociatyvi nuotr.

– Neatidarykite automobilio durelių, neatsukite viso lango, nepradėkite konflikto ir nesileiskite įtraukiamas į jį.

– Jei buvote kaltas, pripažinkite tai ir atsiprašykite. To gali visiškai pakakti užglaistyti nepasitenkinimui ir greitai išspręsti situaciją. Nesiimkite nieko, kas galėtų būti palaikyta atsakomaisiais veiksmais. Juk jei nesate kalti, ar verta pradėti konfliktą?

Kai incidentas baigiasi, jei vis dar jaučiatės pikti ar sudirgę, R. Gladmanas pataria kur nors sustoti ir pakvėpuoti grynu oru. Gali padėti dėmesio nukreipimas – pavyzdžiui, pasiklausykite radijo.

Na, o kodėl vairuodami žmonės taip dažnai praranda kantrybę?

„Pėstieji eina vienas priešais kitą, jie greitai pamato, ką kitas darys – ar gali prasilenkti, kokios nuotaikos kitas žmogus, o sėdint automobilyje tokios galimybės nėra“, – aiškina specialistas.

Įdomu tai, kad du pėstieji netyčia vos nesusidūrę gali nusišypsoti ir tuoj pat vienas kito atsiprašyti, bet tie patys žmonės reaguotų visiškai kitaip, jei sėdėtų už automobilio vairo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)