Alytaus apskrities vyriausiasis policijos komisariatas paruošė saugaus vairavimo atmintinę, kurioje išdėstė svarbiausius principus, kuriais turi vadovautis vairuotojai.

1 užduotis

Prisiminkite, kad svarbiausia sėdint prie vairo yra vairuoti, o ne reguliuoti radijo imtuvą, kalbėti mobiliuoju telefonu, ieškoti pamesto daikto po sėdyne, užkandžiauti ar dažyti lūpas... Atidumas ir susitelkimas kelyje – geram vairuotojui būtinos savybės.

Duok kelią kitam

Tikriausiai dažnai tenka paburnoti, kad kiti vairuotojai tik painiojasi kelyje. Ar kada susimąstėte, kaip dažnai automobiliai susiduria dėl to, kad vienas vairuotojas kelyje nepraleido kito? Atsakymas paprastas – visada. Todėl, jei dvejojate, kas turite pirmumo teisę, elkitės išmintingiausiai – praleiskite pirmas.

Automobilis – ne lėktuvas

Todėl juo skristi gatvėmis dideliu greičiu yra ypač pavojinga, o, be to, ir neapsimoka, nes viršytas greitis kelionę mieste sutrumpina vos 5–8 minutėmis. Dėl tiek tikrai neverta rizikuoti savo, keleivių ir kitų eismo dalyvių sveikata. Net jei vėluojate į patį svarbiausią susitikimą ar egzaminą, nepamirškite, kad žmogaus gyvybė yra už viską brangesnė.

Reakcijos kenkėjai...

Tai ne tik alkoholis, kurio išgėrus, sulėtėja reakcija, suprastėja rega ir gebėjimas vienu metu daryti kelis dalykus. Narkotikai ir kai kurie vaistai taip pat sukelia organizme reakcijas, trukdančias vairuoti. Beje, dažnai didžiausiu saugaus vairavimo priešu tampa nuovargis ir miego trūkumas.

Diržo važiuojantiems be diržų!

Pasiteisinimai, kad „diržas glamžo drabužius“, „man nepatogu vairuoti su diržu“ arba „avarijos atveju nenoriu užstrigti automobilyje“ tikrai nėra įtikinami argumentai. Tyrimai rodo, kad saugos diržai yra veiksmingiausia saugumo priemonė automobilyje, todėl vairuotojas yra atsakingas, kad juos segėtų visi keleiviai.

Automobilyje su vaikais

Vaikai – išskirtinio dėmesio automobilyje reikalaujantys keleiviai, kuriuos, kaip, tvirtina saugos specialistai, netikėto smūgio atveju geriausiai apsaugo sėdėjimas ant užpakalinės sėdynės specialiose kėdutėse. Atsakingi tėvai privalo nenusileisti vaikų įgeidžiams nesėdėti kėdutėse, stovėti važiuojančiame automobilyje ar nesegėti diržų.

Kelyje – be staigmenų

Rodyti posūkius tiek gatvėse, tiek persirikiuojant autostradoje, yra teisingas saugaus vairavimo įprotis. Avarijos dažnai įvyksta dėl neprognozuoto vairuotojo elgesio, todėl labai svarbu stengtis, kad kiti suprastų, kokius manevrus planuojate daryti. Venkite staigiai stabdyti ir nesiblaškykite kelyje – rodykite teisingus posūkių signalus ir tik tada, kai būsite apsisprendęs sukti.

Vairuokite saugų automobilį

Saugumą užtikrina ne tik įmontuotos oro pagalvės ir tvirtai užsisegantys saugos diržai. Nemažiau svarbu pasirūpinti technine savo transporto priemonės būkle, o ypač tomis jos dalimis, kurios yra susijusios su matomumu ir stabdymu. Nepamirškite patikrinti, ar veikia stabdžiai, padangos tinkamai sukimba su kelio danga.

Atsargiai – dviratininkai

Šiltu metų laiku į gatves išriedėjusių dviratininkų veiksmai yra mažiau nuspėjami nei kitų eismo dalyvių, todėl nuo jų reikia laikytis saugiu atstumu, o lenkti tokiu pat kampu, kaip ir automobilius. Pamatę dviratininką, sulėtinkite greitį ir būkite pakantūs bei tolerantiški.

Pėstieji – ne priešai

Net jeigu kai kurie pėstieji linkę nusižengti Kelių eismo taisyklėms ir pereiti gatvę neleistinoje vietoje, nepraraskite kantrybės ir juos praleiskite. Prie perėjų sustokite, o ne apvažiuokite pėsčiąjį jam kertant gatvę. Ypač būkite dėmesingi šalia mokyklų ir darželių, kur į gatvę gali išbėgti mažamečiai.

Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai perspėja vairuotojus, kad jie būtų atidūs, atsargūs ir tolerantiški kitiems eismo dalyviams. Daug priklauso nuo pačių vairuojančiųjų – tereikia laikytis taisyklių, saugoti save ir aplinkinius, nepervertinti savo galimybių, elgtis etiškai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)