Sumažinkite greitį

Taisyklė numeris vienas yra paprasčiausia ir lengviausia. Dėl lietaus kelias tampa slidus net ir turint aukščiausios kokybės padangas. Neskubėkite ir sumažinkite greitį bei kylančias rizikas.

Venkite duobių

Kai duobės užpildomos vandeniu, labai sunku įvertinti, koks jų gylis. Jei duobės išvengti neįmanoma, pasistenkite ją įveikti kuo lėčiau, tačiau kartu pasirūpinkite, kad automobilio ratas į duobę neįkristų stabdymo metu, taip didėja rizika prakirsti padangą. Ypač giliose duobėse susikaupęs vanduo gali turėti neigiamų padarinių automobilio varikliui, taip gali nutikti net ir tuomet, kaip skrodžiate didesnę balą, todėl įveikite jas kuo lėčiau.

Laikykitės atstumo

Laikykitės trijų sekundžių taisyklės prieš jus važiuojančio automobilio atžvilgiu. Įvertinti, koks tai atstumas, lengviausia pagal šalia kelio esančius objektus. Atskaitos tašku gali tapti netgi kelio ženklas. Kai į pravažiuos prieš jus esantis automobilį, jūs tą patį ženklą turėtumėte pravažiuoti po 3 sekundžių. Būtent toks atstumas yra mažiausias rekomenduojamas atstumas, kuris rekomenduojamas siaučiant stipriam lietui. Jei tenka važiuoti per audrą, tai eismo sąlygos yra kritinės, šis atstumas turėtų būti dar dvigubai didesnis, o esant galimybei, apskritai rekomenduojama sustoti ir palaukti, kol eismo sąlygos pagerės.

Stiprus lietus Vilniuje

Įsitikinkite, kad jūsų padangos yra tinkamos būklės.

Ypač svarbu nuolat patikrinti padangas, ar jos nėra nusidėvėjusios, ar nėra pažeistos, ar dėl kokių nors priežasčių viena jų pusė nėra labiau nudilusi nei kita. Kas mėnesį patikrinkite padangų slėgį ir laikykite padangas pripūstas pagal gamintojo rekomendacijas. Nepamirškite: nepakankamai pripūstos padangos greičiau susidėvės, padidins degalų sąnaudas ir netinkamai išstums vandenį, o tai labai padidina rizikas važiuojant lyjant lietui.

Išjunkite pastovaus greičio palaikymo sistemą

Akvaplanavimas įvyksta tada, kai jūsų transporto priemonė nevaldomai slysta šlapia kelio danga. Jei, paprastai tariant, jūsų automobilis pradeda „plaukioti“, pirmasis jūsų refleksas – ir jis yra teisingas – pakelti koją nuo akceleratoriaus pedalo. Jei pastovaus greičio palaikymo sistema įjungta, tokiu atveju ji aptiks energijos praradimą ir bandys tai kompensuoti. To rezultatas bus staigus greičio didinimas, o tai yra mažiausiai, ko reikėtų tokioje situacijoje. Tiesa, dauguma naujų automobilių geba atpažinti akvaplanavimą ir vos kilus rizikai automatiškai išjungia pastovaus greičio palaikymo sistemą.

Sumažinkite akvaplanavimo riziką

Jei greitkelio viduryje yra pastebimų provėžų, aiškiai matomų net lyjant, venkite jomis važiuoti, net jei tektų šiek tiek nukrypti nuo savo eismo juostos vidurio.

Atsargiai stabdykite

Važiuojant mieste pavojus tyko sankryžose, kur nutekėję transporto priemonių skysčiai gali praktiškai paversti kelio dangą čiuožykla. Būkite budrūs. Artėdami prie sankryžos ar raudonos šviesos šviesoforo, stabdykite anksčiau ir švelniau nei įprastai.

Stiprus lietus Vilniuje

Įsitikinkite, kad esate matomas

Jūsų automobilio dienos žibintų skleidžiama šviesa gali būti per menka, kad kiti vairuotojai jus pastebėtų laiku. Priklausomai nuo transporto priemonės markės ir modelio, įjungus tik dienos šviesas, galiniai žibintai ne visada įsijungia tuo pačiu metu. Turėtumėte įjungti priekinius ir galinius žibintus, kad būtumėte matomi tiek priekyje, tiek už jūsų važiuojantiems vairuotojams, net ir dienos šviesoje.

Reguliariai tikrinkite valytuvus

Norint užtikrinti, kad kelionės per lietų būtų kaip įmanoma saugesnės, svarbu pasirūpinti ne tik tinkamomis padangomis, tačiau ir kokybiškais valytuvais, kurie tinkamai nuvalytų priekinį stiklą. Jei pastebite, kad valytuvai ima valyti prasčiau, nelaukite, kol važiuoti taps nebeįmanoma ir iškart pasikeiskite juos naujais ar pakeiskite jų gumeles.

Esant ypač prastam matomumui – sustokite

Jei lyja taip stipriai, kad jūsų matymas pablogėja tiek, jog vairuoti tampa pavojinga, pasirinkite saugią vietą, kur galėtumėte nusukti nuo kelio. Jei esate greitkelyje, pabandykite saugiai pasiekti poilsio zoną ir sustokite ten. Kitu atveju sustokite kelkraštyje kuo toliau nuo važiuojamosios dalies.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją