Kartu su istorikais ir ekspertais parengtas ralio unikalus maršrutas, „gyvi“ susitikimai su išskirtiniais asmenimis, bendruomenėmis veiks tik vieną dieną. Ir kitos progos visa tai pažinti, pasak organizatorių, daugiau nebus. Registracija į renginį veiks dar savaitę.

Tobula pažinimo priemonė – motociklas

Tai jau 13-as ralis, kuris yra unikalus ir nepakartojamas, lyg pirmas ar paskutinis, sako organizatoriai. Per šiuos visus metus parengtos 25 ralio knygos, tačiau tų maršrutų pakartoti nebepavyks, mat kai kur durys jau uždarytos, o ir kai kurių žmonių, padėjusių sukurti patirtis, jau nebėra.

„Svarbiausia, nemažai objektų turi prasmę tik tuomet, kai tai yra aktualu. Du kartus į tą patį vandenį neįbrisi. Atrasti tinkamu laiku ir tinkama proga – tai mūsų visų kelionių tikslas. Šiemet be jokios abejonės mūsų kryptis – Klaipėdos kraštas. Lygiai prieš 100 metų susiklostė unikali ir trapi galimybė, kai galėjo susivienyti Didžioji ir Mažoji Lietuva. Tik kad tai nebuvo dovana iš aukščiau. Už viso to buvo realūs žmonės, protingi ir veiksmingi. Kai kurie už tai atidavė gyvybes.

Aišku, apie visa tai galima paskaityti internete. Dauguma taip ir daro – ir tai yra gerai. Tik mūsų laimė, kad vietoje naršyklės turime motociklus – tobulą pažinimo priemonę. Vietoje straipsnių – maršrutus, kuriuos padės parengti tikri Klaipėdos krašto ekspertai, kaip antai prof. Domas Kaunas, Denisas Nikitenka, Diana Varnaitė ir kiti. Vietoje sausų faktų – turime galimybę visa tai pamatyti ir pajausti gyvai. Ką ir padarysime visi kartu rugpjūčio 19 dieną“, – sako organizatoriai.

Mototurizmo ralis

Ralis skirtas ne kiekvienam

Intelektualaus ralio dalyviai jau eilę metų nuosekliai dalyvauja, keliauja pažindami istoriją, kultūrą, paminėdami aktualius visai Lietuvai metus. Tai yra vertybė.

„Renginys skirta tiems, kas žino, jog tik per pažinimą ateina tikroji meilė savo kraštui. Myli ne tas kas vėliavėlę kelia, o kas žino daugiau. Vėliavėlę gali iškelti visi, o žino, pažįsta ne visi, nes tai reikalauja pastangų, laiko. Bet tai yra vertybė. Intelektualaus ralio dalyviai yra tikri Lietuvos pažinimo ekspertai. Mūsų akimis, tai mažai kuo skiriasi nuo, pavyzdžiui, sporto, kai rezultatai, žinios ir patirtis ateina nuoseklių treniruočių dėka“, – sako organizatoriai.

Merai ir savivaldybės oficialiai deleguoja atstovauti

Pasak organizatorių, tai bus metų kelionė. Jos prie jokių sąlygų neįmanoma pakartoti. Vieną dieną jungiasi visa Lietuva: dalyviai iš visos Lietuvos, juos atstovauti savo miestui deleguoja merai ir savivaldybės, vietiniai ir bendruomenės pasitinka, atveria duris ir taip tampa maršruto dalimi. Jau tradicija tapo, kad renginio partneriais yra Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Kultūros paveldo departamentas, Lietuvos kelių policija, Šaulių sąjunga, „Regitra“, Kauno savivaldybė.

„Džiaugiamės, kad visus šiuos partnerius įkvepia ir vienija intelektualaus ralio idėja – gyvos istorijos, kultūros, svarbių Lietuvai asmenybių pažinimas“, – sako viena organizatorių Birutė Vaitkutė.

Oficialiai atstovauti savo kraštui motociklinikus kviečia šios savivaldybės: Kauno ir Kauno rajono, Vilniaus ir Vilniaus rajono, Panevėžio, Pasvalio, Klaipėdos rajono, Vilkaviškio, Kaišiadorių, Šiaulių ir kitos. Jos ralio dalyviams įteiks miestų vėliavas ir išlydės į kelionę. Atstovauti savo kraštui yra garbė.

Gyvas pažinimas – pagrindinis tikslas

Specialiai per Mažąią Lietuvą vesiantis ralio kultūrinis bei istorinis maršrutas skirtas įprasminti Klaipėdos krašto metus, o taip pat dėmesys skiriamas Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio per Atlantą 90-mečiui, Sąjūdžio 35-mečiui, Lietuvos Šaulių sąjungos įkūrėjui Vladui Putvinskiui-Pūtviui – 90 metų, Lietuvos kultūros sostinei 2023 – Tauragei, o kartu tradiciškai įtraukiamos ir Lietuvos mažosios kultūros sostinės.

Kiekvienas ralio maršruto objektas specialiai atrinktas ir sukurtas tik šiam renginiui. Prie atrankos ir rekomendacijų prisidėjo ilgamečiai ralio partneriai Kultūros paveldo departamentas, Lietuvos nacionaline Martyno Mažvydo biblioteka, istorikais ir kitais partneriais.

Finišas Kauno senamiesčio širdyje

Jau ketvirtą kartą intelektualaus ralio iškilmingas finišas vyks Kauno senamiestyje. Po turiningos dešimties valandų kelionės dalyviai finišuos Rotušės aikštėje.

„Finišo vieta labai prasminga ir jauki. Joje galima sakyti susitiks visa Lietuva, juk dalyviai iš įvairiausių Lietuvos miestų ir miestelių. Kartu su Kauno savivaldybe kviečiame rugpjūčio 19 d. visus Lietuvos motokeliautojus finišuoti Kauno Rotušės aikštėje“, – sako organizatoriai.

Registracija į renginį veiks tik savaitę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją