„Taip, temos nėra lengvos, tačiau joms pažinti nėra geresnio būdo nei kelionė. Taip jau sutapo, kad beveik visos šios temos pasakoja apie krašto gynėjus. Todėl linkime mėgaukitės šia kelione, nes visi krašto gynėjai būtent ir stengėsi, kad tai turėtume“, – sakė organizatoriai išleisdami dalyvius į varžybas.

Kelionė per Lietuvos žmonių gyvenimus

Prasminga kelionė yra kelionė per Lietuvos žmonių gyvenimus. Šiame ralyje, kaip sako organizatoriai, turinys ir pažinimas yra vienintelis dalykas, dėl ko reikia keliauti.

„Vienas žymiausių XX amžiaus pradžios Vilniaus fotografų Janas Bulhakas yra sakęs: „fotografuokite širdimi!“, perfrazuojant galima sakyti „Keliaukime širdimi“. Kelionės – tai jokiu būdu ne vien kilometrai, o tuose kilometruose sukaupta patirtis, pažintis, plečianti akiratį, žinias, daranti gyvenimą įdomesnį, o žmogų – brandesnį. Pats būdamas žygeivis nuo studijų metų nuoširdžiai džiaugiuosi, kad moto ralis neakcentuoja tik kilometrų ir greičio, o dėmesį kreipia į šiais metais aktualaus Lietuvai kultūros paveldo pažinimą – lankys vietas, susijusias su partizanu Juozu Lukša-Daumantu, susipažins su karvedžio Jono Karolio Chodkevičiaus, išgarsėjusio XVII amžiaus Salaspilio ir Chotyno mūšiuose, rūmais Vilniuje, taip pat gilinsis į Lietuvos totorių paveldą, šios tautos pėdsakus mūsų istorijoje.

Tikiu, kad šie pažinimo verti kultūros paveldo objektai paskatins ralio dalyvius ir toliau domėtis bei atrasti įdomių maršrutų. Motociklo greitis ir keliautojo žingeidumas gali daug. O Lietuva kiekvienam iš mūsų yra pilna dar neatrasto, nematyto grožio. Tad keliaukime, džiaukimės ir pažinkime“, – sako renginio partnerio Kultūros paveldo departamento direktorius Vidmantas Bezaras.

Vidmantas Bezaras

Dižiausia vertybė – ralio užduočių knyga

Kiekvienas ralio maršruto objektas specialiai atrinktas ir sukurtas tik šiam renginiui. Prie atrankos ir rekomendacijų prisidėjo ilgamečiai ralio partneriai Kultūros paveldo departamentas, Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, Krašto apsaugos ministerija. Taip pat organizatoriai konsultavosi su totorių bendruomenėmis, Lietuvos totorių bendruomenių sąjungos pirmininko pavaduotoju Motiejumi Jakubausku, Alytaus rajono Raižių musulmonų religinės bendruomenės pirmininku Ipolitu Makulavičiumi, Nemėžio bendruomenės pirmininku Artūru Muchlia, istorike Diana Varnaite ir kitais.

2021 metai paskelbti Lietuvos totorių bei legendinio partizano Juozo Lukšos-Daumanto metais. Lietuvos totoriai, kunigaikščio Vytauto pašaukti ginti Lietuvos kunigaikštystę, partizanas Juozas Lukša-Daumantas, praktiškai vienu metu išgelbėjęs visą rezistenciją nuo didžiausios išdavystės, galbūt yra vieni iš tų, dėl ko Lietuva vis dar yra pasaulio žemėlapyje.

Laimėtojai bus išaiškinti per dvi savaites ir apdovanoti. Renginio laimėtojams taurę įsteigė Lietuvos kariuomenė. Taip pat prizus įsteigė „Rukka Lietuva“, atstovaujanti aprangos gamintoją „Rukka Motorsport“. Jau tapo tradicija, kad laikrodžių gamintojas „Vostok Europe“ įteikia laimėtojams išskirtinį laikrodį.

Jau tapo tradicija apdovanoti dalyvius Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos ir Kultūros paveldo departamento nominacijomis. Jos įteikiamos dalyviams, aplankiusiems daugiausiai šių partnerių rekomenduotų objektų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)