Statistika rodo, kad ES piliečiai ir bendrovės kasmet į kitą valstybę narę atsigabena bendrai apie 3,5 mln. transporto priemonių ir privalo pasirūpinti, kad jos būtų įregistruotos pagal nacionalinius teisės aktus. Tačiau tai, kas XXI a. bendrojoje rinkoje turėtų būti paprasta registracijos procedūra, dėl skirtingų taisyklių ir įvairių prieštaringų reikalavimų tebėra sudėtinga ir ilgai trunkanti administracinė procedūra.

Ji užtrunka vidutiniškai penkias savaites, o išlaidos apytikriai sudaro 400 eurų piliečiams ir įmonėms. Be to, šios problemos taip pat yra didelė kliūtis laisvam prekių, paslaugų ir darbuotojų judėjimui, taigi ir augimui bei darbo vietų kūrimui Europoje.

Todėl EK imasi veiksmų radikaliai sumažinti šią administracinę naštą. Pirmininko pavaduotojo Antonio Tajani pateiktas pasiūlymas lemtų labai didelį administracinį supaprastinimą, dėl kurio įmonės, piliečiai ir registravimą atliekančios institucijos bendrai sutaupytų ne mažiau kaip 1,5 mlrd. eurų per metus.

Teigiama, kad šiuo pasiūlymu sprendžiami labai konkretūs klausimai. Atvejų, kuomet perregistruojamos iš kitos ES šalies atvykusios transporto priemonės, skaičius bus sumažintas, pavyzdžiui, kitoje ES šalyje dirbantys piliečiai, besinaudojantys jų darbdavio įregistruota transporto priemone, neprivalės jos perregistruoti. Žadama, kad tai padės supaprastinti automobilių, furgonų, autobusų ir sunkvežimių perregistravimo ES administracinius formalumus, pavyzdžiui, persikeliant gyventi iš vienos ES šalies į kitą ar perkant naudotą automobilį iš kitos ES šalies. Be to, pasidarys neįmanoma kitoje ES šalyje įregistruoti pavogtą automobilį. Daug sutaupys automobilių nuomos bendrovės, nes atostogų laikotarpiais jos galės naudoti automobilius kitoje ES šalyje, jų neperregistruodamos. Taip pat tau būtų gera naujiena turistams, nes tikimasi, kad patvirtinus šį pasiūlymą automobilių nuoma atpigs.

Radikaliai sumažės perregistravimo kitoje ES šalyje formalumų

Šiuo pasiūlymu numatoma pagerinti asmenų, kurie tam tikrą laiką per metus praleidžia kitoje ES šalyje ir šiuo metu dažnai privalo perregistruoti savo transporto priemonę, padėtį. Pasiūlymu nustatomas principas, kad automobilis turėtų būti įregistruotas toje ES šalyje, kurioje jos savininkas gyvena, ir kad visos kitos valstybės narės negali reikalauti, kad jis registruotų automobilį jose, net jei automobilio savininkas ten praleidžia ilgesnį laiką.

Kai pasiūlymą priims Europos Parlamentas ir Taryba:
- tam tikrą laiką per metus atostogų būste kitoje ES šalyje praleidžiantys piliečiai neturės perregistruoti ten savo automobilio;
- išvykstantys nuolat gyventi kitoje ES šalyje žmonės turės per šešis mėnesius perregistruoti ten savo automobilį;kitoje ES šalyje naudotą automobilį perkantys ar parduodantys piliečiai nepatirs papildomų techninių patikrinimų ir administracinių problemų;kitoje ES šalyje dirbantys piliečiai, besinaudojantys jų darbdavio įregistruotu automobiliu, nebeprivalės jo įregistruoti savo gyvenamojoje šalyje;automobilių nuomos bendrovės atostogų laikotarpiais galės naudoti automobilius kitoje ES šalyje, jų neperregistruodamos (pvz., laikyti tuos pačius automobilius pajūryje vasarą, o Alpėse žiemą). Dėl to turėtų sumažėti automobilių nuomos kainos;
- bendrovėms taikomas tas pats principas: automobiliai, autobusai, furgonai ir sunkvežimiai turėtų būti įregistruoti toje ES šalyje, kurioje įsteigta pagrindinė buveinė, ir kitos ES šalys turi tai pripažinti;
- transporto priemones registruojančios institucijos vis labiau tarpusavyje bendradarbiaus, kad būtų lengviau susekti pavogtus automobilius. Įregistruoti kitoje ES šalyje pavogtą automobilį taps neįmanoma;
- daug patikrinimų bus visiškai panaikinta ir visą joms reikalingą techninę informaciją apie automobilį institucijos gaus tiesiogiai iš savo kolegų šalyje, kurioje automobilis įregistruotas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją