Aukštaitija išbandys ir automobilius

„Gyvenkime Aktyviai“ komanda, vadovaujanti kelionėms į pasaulio kalnus karantino veltui neleidžia: žygiuoja Lietuvoje, sudarinėja žygiavimo maršrutus ir rekomendacijas aplink didžiuosius miestus, o atlaisvėjus judėjimo ribojimams ieško trasų žygiams po nuostabiausius gamtos kampelius visoje Lietuvoje. Žygeiviai rekomenduoja po žiemos miego bundantį Aukštaitijos nacionalinį parką, kuris gamtos tyrumu patenkins tiek gryno oro mėgėjus, vingiuotais kalvotais keliais ir užkietėjusius vairuotojus.

Ankstyvo pavasario orai gali nustebinti. Vieną dieną jau šviečia saulė, viename Lietuvos gale sniego nė kvapo neliko, o štai tik išsiruošus į Aukštaitiją per naktį viską nuklojo pusės sprindžio sniego paklodė. Pagrindiniai keliai pravalyti, tačiau įspūdingiausias vietas slepiantys miškai ir smagūs ralio greičio ruožo tipo keleliai juose vis dar užkloti slidaus, drėgno sniego sluoksniu. Tokiais atvejais gelbėja padidinto pravažumo automobilis.

„Norint pasiekti gražiausius Aukštaitijos nacionalinio parko perlus reikia išsukti iš pagrindinio kelio, privažiavimas prie jų nebūna pats lygiausias, tenka brautis siaurais ir purvinais miško keleliais. Dėl to savo kelionei pasirinkome „Nissan X-Trail“ visureigį su kuriuo net ir labiausiai duobėtu vieškeliu galėjome skrieti greitai, saugiai ir komfortiškai“, - sakė „Gyvenkime Aktyviai“ judėjimo įkūrėjas Šarūnas Sakalauskas.

Molėtų, Ignalinos ir Zarasų apylinkių keliai patikrins, ko vertas jūsų automobilis ir jūs pats, kaip vairuotojas. Ne visada lygūs, tačiau vingiuoti, kalvoti ralio tipo greičio ruožai važiuojant teisinga transporto priemone primins, ką reiškia vairavimo malonumas.

Pažintiniai takai aplink ežerus

Keliauninkas sako, kad išvaikščioti visą nacionalinį parką, ko gero reiktų ne vienos savaitės, tad vertėtų pasirinkti trumpesnes atkarpas. Pažinčiai su išskirtine rytų Lietuvos gamta jis rekomenduoja atvykti į giliai miške įsikūrusią Asalnų stovyklavietę ir iš jos pradėti žygį link Ginučių gyvenvietės. 19 km ilgio ratas nustebins nepaprasto grožio gamta: pelkės, ežerai ir upeliai – tai gamtos lobiai, suteikiantys žavesio ir įvairumo bet kuriam takui.

„19 kilometrų žygio atkarpoje pamatysite ne vieną ežerą: Ukojo, Linkmeno, Alksnio, Asalnykščio, Asalno, Velniūkščio ir užlipsite net į tris „kalnus“: Papiliakalnį, Ginučius, Ladakalnį. Pastarasis – tikra krašto legenda. 176 metrų kalno viršūnėje auga ąžuolas, įrengta erdvi apžvalgos aikštelė nuo kurios matyti 7 tyvuliuojantys ežerai. Lipant į Ladakalnio kalną susiformavo įdomus paprotys. Į viršūnę turite užnešti akmenukų ir palikti prie viršūnėje augančio ąžuolo. Tai greičiausiai lėmė kai kurių mokslininkų spėjimai, kad pagonybės laikais ant šio kalno buvo aukojamos aukos deivei Ladai ir esą nuo jos, o ne nuo ledo kilo jo pavadinimas – Ladakalnis. Dabar parko darbuotojai prašo akmenis dėti prie sumūryto aukuro kalno viršūnėje, nes ąžuolas nebepakelia visų norų“, - apie taką ir jo paslaptis pasakojo Š. Sakalauskas.

Takas veda ir per Ginučių piliakalnį bei Ginučių vandens malūną, turintį autentišką įrangą, iki 1986 metų tiekusią elektros energiją aplinkiniams gyventojams.

Pasiryžo nakvynei nepaisant oro sąlygų

Nakvynei žygeivis rekomenduoja toli nuo civilizacijos nutolusią ir nuo miesto šurmulio izoliuotą Asalnų stovyklavietę prie to paties ežero pavadinimo. Ten galima nakvoti indėniškuose tipiuose su laužaviete viduje arba tiesiog pasistatyti palapines ir įsirengti stovyklavietę ant ežero pakrantės.

Nors orai „Gyvenkime Aktyviai“ komandos narių nelepino, nuotykių ieškotojai ankstyvo ir rūstaus pavasario naktį nusprendė praleisti palapinėje.

„Iš „Fakto Auto“ salono pasiėmę „X-Trail“ norėjome užpildyti jo bagažinę, tad prisikrovėme ne tik kelioninių kuprinių, maisto, gėrimų, tačiau ir palapines, čiužinius, kėdutes, papildomų šiltų rūbų. Sutilpo krūva daiktų išgyvenimui bet kokiomis sąlygomis, būtų gaila to neišnaudoti“, - nusijuokė žygeivis.
Nors dabar toli gražu ne turizmo sezonas, Šarūną su kolegomis šiuo metu žavi Aukštaitijos nacionaliniame parke alsuojanti ramuma. O atsigauna jis vasarą. Tai populiari vandens turizmo vieta, mat šiame krašte plyti per 120 ežerų, kurie susijungia upeliais ir baidarėmis galima sukarti šimtus kilometrų per skirtingus ežerus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)