„Digital Trends“ praneša apie Kalifornijos Stanfordo universiteto profesoriaus Shano Xiango Wango vadovaujamoje laboratorijoje sukurtą technologiją, kurią pritaikius, panašiai kaip naudojant alkotesterį, marihuanos vartojimą galima bus nustatyti vos per tris minutes. Deja, kol kas ši technologija netaikoma ir pristatyta tik kaip koncepcija.

„Aptikti marihuanos pėdsakus ištiriant kraujo arba šlapimo mėginį laboratorijoje nėra sudėtinga, bet tai nepatogu arba nepritaikoma kelių eismo reguliavimo sistemoje. Retam policijos pareigūnui suteikiamos teisės paimti kraujo mėginį, o paimti ką tik sustabdytos transporto priemonės vairuotojo šlapimo mėginį labai sudėtinga.

Jei apsvaigimą nuo marihuanos bus įmanoma nustatyti iš seilių mėginio, neteks gaišti ar patirti nepatogumų, susijusių su kraujo arba šlapimo mėginio tyrimu“, – sako profesorius S. X. Wangas.

Jei viskas eisis sklandžiai, jau po metų JAV policijos pareigūnams gali būti įteikti tam tikri įrenginiai, kurie per „Bluetooth“ bus prijungiami prie išmaniųjų telefonų.

Šiuo metu laboratorijoje kuriamas pristatyta koncepcija pagrįstas daugiafunkcis nešiojamasis įtaisas. Manoma, kad jis sukels tokią pat revoliuciją, kaip ir ketvirtajame dešimtmetyje sukurtas alkotesteris, skirtas alkoholio kiekiui kraujyje nustatyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)