Apklausos metu Lietuvos vairuotojų teirautasi, kokioje automobilių stovėjimo aikštelėje – atvirtoje ar požeminėje – jiems patogiau ir lengviau statyti automobilį. Pusė jų (51 proc.) atsakė, kad jiems automobilį lengviau statyti atviroje automobilių aikštelėje.

Pasak „GfK CR Baltic“ Lietuvos padalinio vadovo Andriaus Norkevičiaus, kita dalis apklaustųjų – 38 proc. – teigė, kad jiems jokio skirtumo kokioje aikštelėje statyti automobilį, 4 proc. šis veiksmas sudėtingas bet kurioje aikštelėje. Požeminėse aikštelėse ar daugiaaukščiuose garažuose statyti automobilius lengviau tik 7 proc.

Svarbiausia – geras matomumas ir aiškumas, kur statyti automobilį

Pusė Lietuvos vairuotojų teigė, kad jiems automobilį lengviau statyti atvirose automobilių stovėjimo aikštelėse. Taip pripažino net 54 proc. vairuojančių moterų, o vairuojančių vyrų – 44 proc.

Atvirose automobilių stovėjimo aikštelėse yra geras matomumas ir aišku, kur statyti automobilį. Šį argumentą nurodė 68 proc. apklausoje dalyvavusių vairuotojų,

Be to, trečdalis jų įvardijo, kad atvirose aikštelėse iš tolo matyti laisvos vietos ir yra paprasčiau jas rasti. Taip pat respondentai nurodė, kad atviroje aikštelėje lengviau rasti, kur yra išvažiavimas. Šį argumentą pasirinko penktadalis apklaustųjų.

38 proc. apklaustųjų nėra skirtumo, kokioje aikštelėje statyti automobilį. Beveik pusei Lietuvos vairuojančių vyrų automobilį paprasta statyti visur. Taip teigė 46 proc. apklausoje dalyvavusių vyrų.

Požeminėse aikštelėse ar daugiaaukščiuose garažuose statyti automobilius lengviau tik 7 proc. apklaustų vairuojančių vyrų ir 6 proc. apklaustų vairuojančių moterų.

Baugina nepakankamas matomumas

Pagrindinė priežastis, dėl kurios vairuotojai vengia uždarų aikštelių – prastas matomumas ir nepakankamas apšvietimas. Pasak „Sportinio vairavimo centro“ direktorius Andrejaus Savčenko, požeminės automobilių stovėjimo aikštelės ir daugiaaukščiai garažai neretai atrodo baugūs, nes vairuotojams nejaukūs siauri pravažiavimai ar uždaros erdvės.

„Vyrai vairuotojai dažnai būna drąsesni už moteris. Tai matyti ir iš šio tyrimo rezultatų – visgi vyrai mažiau vengia uždarų automobilių stovėjimo aikštelių, jiems dažniausiai tikrai nėra skirtumo, kur pastatyti automobilį, – pasakoja A. Savčenko. – Kaip pagrindinę priežastį nurodyčiau drąsą ir pasitikėjimą savimi. Kartais patirties atlikti tam tikrą manevrą trūksta būtent dėl drąsos ir tam tikrų įgūdžių stokos. Ir tai visiškai nepriklauso nuo lyties.“

Kai kuriose pasaulio šalyse yra specialios – platesnės – vietos, skirtos automobilius statyti moterims. Tokios vietos jau yra įrengtos Lenkijoje, o Pietų Korėjoje jos ne tik platesnės, bet ir pažymėtos kita spalva. Kinijoje yra atskiros automobilių stovėjimo aikštelės moterims, įrengtos prie prekybos centrų.

Remiantis tyrimais, platesnės automobilių stovėjimo vietos moterims įrengiamos tam, kad joms būtų patogiau pastatyti automobilį. Vokietijoje atliktame tyrime dalyvavo 1 200 vairuojančiųjų. Buvo nustatyta, kad moterys automobilį stato 20 sekundžių ilgiau nei vyrai.

Lietuvos gyventojai mano, kad tokių platesnių vietų moterims nereikia. Taip teigė net 50 proc. apklausoje dalyvavusių žmonių.

Tačiau maždaug penktadalis (20 proc. vyrų ir 24 proc. moterų) apklaustųjų mano, kad tokios vietos praverstų vairuojančioms mamoms, kurioms būtų patogiau iškelti iš automobilių vaikus, lopšius ar automobilines kėdutes, išleisti vaikus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją