Skelbimo autorius ne tik klausė, ar kas nors turi nebenaudojamų registracijos liudijimų, bet ir tikino, kad jeigu reikia, gali pasirašyti automobilio pirkimo-pardavimo sutartį, o prireikus, ir apmokėti dokumento siuntimą.

Asmens kodo neįrašo

Kaip pasakojo šalies transporto parko registrą valdančios valstybės įmonės „Regitra“ Komunikacijos skyriaus vadovės pareigas laikinai einanti Emilija Bardauskienė, kas kartą užregistravus automobilį „Regitroje“, išduodamas originalus registracijos liudijimas, kuriame nurodomi duomenys apie automobilį ir jo savininką ar valdytoją.

„Tai yra svarbus dokumentas automobilio registracijos procese, kadangi tai yra transporto priemonės kilmę nustatantis dokumentas“, – akcentavo pašnekovė.

Registracijos liudijime galima rasti tokius automobilio duomenis, kaip, pavyzdžiui, valstybinį registracijos, VIN numerį, pirmos registracijos datą ir įvairius kitus techninius duomenis kaip markę, modelį, masę, variklio darbinį tūrį bei kt.

„Tuo metu apie jo savininką ar valdytoją nurodoma tokia informacija kaip vardas, pavardė, gyvenamoji vieta. Pastebėtina, kad asmens kodas į registracijos liudijimą nėra įrašomas“, – atkreipė dėmesį žinovė.

Dokumentas – griežtos atskaitomybės

Visgi mėtyti į kairę ir į dešinę šio dokumento nevalia. Pasak E. Bardauskienės, registracijos liudijimas, kaip ir, pavyzdžiui, asmens dokumentas ar vairuotojo pažymėjimas, yra pripažintas saugiuoju dokumentu.

„Tai reiškia, kad tai yra griežtos atskaitomybės dokumentas. Pavyzdžiui, praradus registracijos liudijimą, būtina nedelsiant užsisakyti naują dokumentą. Tokiu būdu senasis registracijos liudijimas paskelbiamas negaliojančiu ir ši informacija užfiksuojama registre, kurio duomenis gauna policija ar kitos suinteresuotos institucijos. Taip yra užkertamas kelias galimam neteisėtam dokumentų panaudojimui. Įtarus, jog registracijos liudijimas galėjo būti pavogtas, papildomai patariama kreiptis į policiją ir informuoti apie vagystę“, – akcentavo pašnekovė.

Ji patarė, kad tuo atveju, jei asmuo turi nebegaliojantį registracijos liudijimą, reikėtų kreiptis į „Regitrą“, kuri pasirūpins jo sunaikinimu.

Svetimiems patikėti nereikėtų

Už kiekvieną išduotą registracijos liudijimą atsakingas asmuo, kurio vardu šis yra išduotas. Būtent šis asmuo yra atsakingas už tinkamą dokumento naudojimą ir saugojimą.

„Todėl „Regitra“ klientus dėl savo saugumo skatina jokiais būdais neatiduoti registracijos liudijimo, kaip ir bet kokių kitų dokumentų, kuriuose yra asmens duomenų, į nepažįstamųjų rankas. Kitu atveju atsiranda grėsmė, jog duomenys gali būti panaudoti netinkamai ar neteisėtai“, – perspėjo žinovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)