Kiek toks ant lynų pakabintas tiltas gali siūbuoti, kad tai dar būtų saugu automobiliams? Šis klausimas kelia nerimą ne vienam inžineriui, tad Kinijoje policijos pareigūnai suskubo užtverti tiltą ir uždrausti juo naudotis, vos tik buvo įmanoma nuo jo patraukti visus vairuotojus.

Paviešintas vaizdo įrašas su siūbuojančiu tiltu priminė kabantį „Tacoma Narrows“ tiltą JAV, Vašingtono valstijoje. Šis tiltas taip pat bangavo, o galiausiai toks „bangavimas“ baigėsi tilto griūtimi.

Teigiama, kad „Tacoma Narrows“ tiltas sugriuvo po keturių mėnesių nuo jo atidarymo pradžios, neatlaikęs pučiančio 64 km/val. vėjo.

Nors neretai teigiama, kad „Tacoma Narrows“ tiltas sugriuvo dėl rezonanso, iš tiesų, paaiškėjo, kad tiltas buvo prastai suprojektuotas ir ne itin tvirtas, kadangi jį statant buvo taupomas plienas.

Visos struktūros turi būti elastingos ir atlaikyti šiokį tokį judėjimą. Kinijos valdžia netruko paaiškinti, kad toks tilto siūbavimas atsirado dėl to, kadangi prie prieš 20 metų atidaryto tilto buvo pastatyta nauja siena.

Toks pokytis lėmė, kad tilto paviršius ėmė judėti aukštyn-žemyn. Ir jeigu įprastą dieną šitai nebūtų pastebima, kilus ypač stipriam vėjui tilto bangavimas sustiprėjo kaip reikiant.

Sieną planuojama nugriauti ir tikimasi, kad panašių vaizdų vairuotojams neteks išvysti. Visgi greičiausiai prireiks laiko, kol vairuotojai vėl drąsiai jausis važiuodami šiuo keliu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)