Tobulėjant multimedijos galimybėms neatsiejamu jos kokybės atributu tampa ir automobiliuose siūloma garso įranga, kuri, kaip pastebi specialistai, jau dabar ne tik vertinama įsigyjant naują, bet ir tampa reikšmingu privalumu renkantis naudotą modelį.

Kokybė prieinama visiems

Matas Buzelis, automobilių žurnalistas, pastebi, kad multimedijos ir naudojamos garso įrangos evoliucija – neatskiriama nuo pačių automobilių pokyčių. Pradžioje mėgstamos muzikos vairuotojai galėjo klausyti tik į grotuvą įdėję kasetę, tačiau netrukus atsirado kompaktinių diskų ir kitų laikmenų skaitytuvai, kuriuos galiausiai pakeitė „Bluetooth“ ryšys. Be abejonės, ištobulėjus technologijoms aukštos kokybės įrašams klausytis reikėjo ir kokybiškų garsiakalbių, todėl šiam poreikiui patenkinti ne vienas gamintojas pasitelkė ne tik įvairių inžinierių žinias, bet ir jau patikrintus bei vartotojų įvertintus sprendimus.

„Be abejonės, automobiliuose naudojamos garso įrangos kokybė priklauso ir nuo pačio modelio klasės. Jei modelis priskiriamas ekonominei klasei, tikėtina, kad ir skiriamas dėmesys garso sistemai bus atitinkamas. Vis dėlto, norit keliauti klausantis aukštos kokybės garsų, nebereikia dairytis į prabangius automobilius, mat nemažai vidutinio segmento modelių jau dabar yra aprūpinti ne vieno garsaus garso įrangos gamintojo sistemomis“, – sako M. Buzelis.

Ir iš tiesų, štai, pavyzdžiui, gerai žinomų gamintojų „Bose“ ir „Harman Kardon“ įrangą galima rasti ne tik prabangiuose „Porsche“ ar BMW automobiliuose, tačiau ir vidutinės klasės modeliuose, kaip „Volkswagen“, „Opel“ ar „Mazda“, kuri „Bose“ garso sistema su 10 garsiakalbių, kai kuriuos modelius, priklausomai nuo versijos, aprūpina jau standartinėje įrangoje. Specialistas atkreikia dėmesį, kad tokios garso aparatūros iš tiesų pasižymi aukštesnės kokybės garsu, turi papildomus žemų dažnių garsiakalbius bei galingesnius stiprintuvus, todėl muzika skamba gerokai kokybiškiau.

Gero garso kriterijus – tyla

Automobilių žurnalistas taip pat atkreipia dėmesį, kad gerai garso kokybei įtakos turi ir kiti veiksniai, kaip pavyzdžiui, automobilio akustinis komfortas. Jis pastebi, kad iš tiesų kokybiškais garsais vairuotojas ir jo keleiviai galės džiaugtis tik tada, kai tiek atsirandantis triukšmas automobilio viduje, tiek muzikos kokybės siejimas su didesniu garsu bus kuo mažesnis.

„Ne paslaptis, kad prastesnį akustinį komfortą turinčiuose automobiliuose garsiau leidžiama muzika vairuotojams tampa galimybe užgožti padangų, variklio ar kitus į saloną patenkančius pašalinius garsus, kurie ilgainiui pradeda varginti. Tam, kad šio veiksnio nebeliktų, svarbi yra ne tik pačios garso įrangos kokybė, bet ir tinkama automobilio garso izoliacija, todėl vertinant modelio garso sistemą svarbu nepamiršti ir šios sąsajos“, – pažymi automobilių žurnalistas.

Akustinio komforto svarbą taip pat pabrėžia ir automobilių gamintojai. Nors dažnai itin geros garso izoliacijos pavyzdžiais įvardijami prabangių „Rolls Royce“ ar „Bentley“ gamintojų modeliai, įmantriomis medžiagomis ir naudojamomis technologijomis gali pasigirti jau ir vidutinės klasės automobilius siūlantys gamintojai. Pavyzdžiui, jau minėtos japoniškų automobilių gamintojos „Mazda“
inžinieriai, kurdami naujus modelius panaudojo ne tik įprastas garso izoliacines medžiagas, tačiau įmontavo ir garsą slopinantį stiklą bei siūlių izoliacines medžiagas, kurios padeda nuslopinti nepageidaujamą kelio triukšmą.

Komfortas, kurį įvertins ir kiti

Tiesa, nors garso įranga automobilyje nėra vertinama, kaip pagrindinis kriterijus, įsigijus modelį su įdiegta žinomo galintojo sistema, anot M. Buzelio, galima tikėtis ir palankesnio automobilio vertinimo, kai bus nuspręsta jį pakeisti. Specialistas teigia, kad platesnės įrangos galimybės visuomet yra priimamos, kaip atitinkamas privalumas, kuris turi įtakos ir automobilio likutinei vertei.

„Tai tikrai nėra pirmo būtinumo įrangos dalis, tačiau, be abejonės, vairuotojams yra smagu turėti galimybę kokybiškai klausytis muzikos savo automobilyje, todėl tiek parduodant, tiek įsigyjant naudotą automobilį, profesionali garso įranga suderinta su kokybišku akustiniu komfortu tampa transporto priemonės vertę palaikančiu privalumu“, – sako. M. Buzelis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją