Užsidegė dėl elektros instaliacijos gedimų

Pasak Palangos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos Valstybinės priešgaisrinės priežiūros poskyrio vyresniosios inspektorės Sandros Vasiliauskaitės, labiausiai tikėtina, kad automobilis „VW Transporter“ užsidegė dėl elektros instaliacijos gedimų. Įvykio metu suliepsnojo mašinos degiosios detalės, liko tik metalinės konstrukcijos.

Šventosios seniūnas Eugenijus Čilinskas paaiškino, jog gavęs iš Palangos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos dokumentus apie šį įvykį, sužinos, kaip buvo apsidraudęs sudegusios mašinos savininkas. Tada išmatuos apgadinto asfalto plotą ir pagal komunalininkų įkainius sudarys sąmatą, kurią turėtų apmokėti draudimo bendrovė.

„Nežinau, ar šiemet pavyks šią asfalto dalį sutvarkyti. Tai buvo tik prieš kokius penkerius metus nutiestas tvarkingas, geras kelias. Jei būtų senas, nebūtų ir tikslo kreiptis dėl žalos atlyginimo“, - kalbėjo seniūnas.

Jis teigia neprisimenantis, kad taip būtų kada nors miestelyje per avariją sugadintas asfaltas. „Tačiau pasitaiko, kad vairuotojai nuverčia ar nulaužia kelio ženklas, o paskui patys kaltininkai pastatydavo jį – taip pigiau“, - aiškino E. Čilinskas. Tiesa, jis prisiminė, jog yra buvę, kai žmogus į kioską įvažiavo, bet po kurio laiko šis buvo atstatytas.

Bendrovė atlygino 500 žalų

Bendrovės „Lietuvos draudimas“ atstovė ryšiams su visuomene Ingrida Žaltauskaitė paaiškino, jog pagal privalomąjį civilinės atsakomybės draudimą, kuriuo apsidraudęs yra kiekvienas vairuotojas, bet kurio draudžiamojo įvykio atveju draudikai atlygina žalą nukentėjusiems to įvykio metu. „Tai gali būti žala automobiliui, asmeniui, kai nukenčia žmonės, arba turtui, kai avarijos metu apgadinamas trečiųjų asmenų turtas – privatus arba priklausantis valstybei ar savivaldybėms“, - išvardijo draudimo atstovė.

Ji informavo, kad šiemet per 6 metų mėnesius „Lietuvos draudimas“ turto, kuris nukenčia per eismo įvykį, žalų privatiems ir juridiniams asmenims bei valstybinėms institucijoms atlygino jau 500, išmokėta apie 1 milijonas litų.

Pasak jos, dažniausiai draudikai atlygina turto nuostolius dėl sugadintų ar nuverstų šviesoforų, sulaužytų kelio atitvarų, išverstų ir apgadintų kelio ženklų, sugadintų elektros stulpų ir panašių atvejų. Tokiais atvejais dėl žalos kreipiasi tos įmonės, kurioms pavesta administruoti tą sugadintą turtą – tai gatvių apšvietimo tinklai, kelius eksploatuojančios, infrastruktūrą prižiūrinčios įmonės ir panašiai.

Taip pat neretai atlyginami nuostoliai privatiems asmenims už išverstas ir sulaužytas tvoras, kartais – apgadintus gyvenamuosius pastatus.

I. Žaltauskaitė sakė, jog yra pasitaikę ir atvejų, kai eismo įvykių metu sugadinama asfalto danga, pavyzdžiui, nuo tralo puspriekabės arba transportavimo platformos nukrito sunkiasvoris traktorius ir sudaužė asfaltą. Tais atvejais draudimo kompanija kompensuoja už tokio turto (šiuo atveju – asfalto) pataisymą.