Pažeidimus fiksuoja degant geltonai?

Skaitytojas Jurgis į „Delfi“ kreipėsi prašydamas pasidomėti, ar naujieji matuokliai iš tiesų pažeidimus fiksuoja sąžiningai, mat jis teigė, kad jau ne kartą pastebėjo, kaip matuokliai pažeidimą užfiksuoja ne tada, kai įsijungia raudonas signalas, tačiau ir tais atvejais, jei įsijungus geltonai šviesai automobilis vis dar būna sankryžoje.

„Tai susiję ne tik su naujais matuokliais, esu pastebėjęs, kaip vairuotojas nufotografuojamas ties pėsčiųjų perėja esančia Gelvonų gatvėje. Tuomet kaip tik buvau už to vairuotojo, kurį matuoklis nufotografavo. Ėmė mirksėti žalia šviesa, tačiau vairuotojas buvo prie pat perėjos, jam važiuojant per ją užsidegę geltona šviesa ir pamačiau, kai jo automobilio galą nušvietė blykstė. Pasidariau asmenines išvadas, kas tas greičio matuoklis fiksuoja pažeidimus jau degant geltonai, tačiau kitų tokių, iki šiol, pastebėjęs nebuvau“, – aiškino skaitytojas.

Vilnietis teigė, kad susirūpinti privertė tuomet, kai tokią pat situaciją pamatė sankryžoje, kurią „stebi“ naujas greičio matuoklis.

„Prieš kelias savaites pamačiau tokį pat atvejį T. Narbuto gatvėje. Važiavau jau vėliau vakare, todėl automobilių buvo mažai, nuo Laisvės prospekto leidomės tise. Aš ir dar vienas vairuotojas važiavome pirma juosta, dar vienas automobilis tolygiai su mumis judėjo antra juosta. Artėjant prie šviesoforo vėl pradėjo mirksėti žalia šviesa, prieš mane buvęs vairuotojas iškart ėmė stabdyti, todėl stojau ir aš, o buvęs antroje juostoje ramiai važiavo toliau, kai vos užsidegus geltonai sublyksėjo greičio matuoklis. Matyt žmogus ir pats išsigando, nes matėsi, kaip iškart jis nuspaudė stabdžių pedalą. Su keleiviu dar pakalbėjome, kad tikrai negalėjo būti, jog vairuotojas viršijo greitį, nes visi važiavom ramiai. Tuomet prisiminiau atvejį Šeškinėje ir kilo įtarimas, kad gal vairuotojai ne visada baudžiami pelnytai, juk važiuoti degant geltonai nėra draudžiama, o kai kuriais atvejais, jei vairuotojas į sankryžą įvažiavo degant žaliai, bet nespėjo išvažiuoti, tai manevrą privalo pabaigti net ir degant raudonai“, – pastebėjimais dalijosi Jurgis.

Vairuotojas priminė, kad tai apibrėžta ir 162 Kelių eismo taisyklių punkte: „Vairuotojui, įvažiavusiam į važiuojamųjų dalių sankirtą pagal leidžiamąjį šviesoforo signalą, leidžiama važiuoti numatyta kryptimi, kad ir koks būtų šviesoforo signalas išvažiuojant iš sankryžos“.

Nustatymus patikrino dar kartą

„Delfi“ susisiekus su Vilniaus miesto savivaldybe, Irmantas Kuzas, Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus Visuomenės informavimo specialistas, nurodė, kad po užklausos buvo atliktos papildomos greičio matuoklių patikros, kurių metu nukrypimų nebuvo užfiksuota.

„Papildomai atlikome greičio matuoklių patikras, tačiau minimi veikimo sutrikimai neužfiksuoti. Greičio matuokliai sukonfigūruoti taip, kad fiziškai neturi galimybės užfiksuoti raudonos šviesos pažeidimo jai nedegant“, – sakė I. Kuzas.

Jis pabrėžė, kad būtent dėl numatytų nustatymų, greičio matuoklis negali atlikti raudonos šviesos pažeidimo fiksavimo, jei raudonas šviesoforo signalas nedega.

„Administracinio nusižengimo protokole nurodyta, kaip elgtis nesutinkant su administraciniu nusižengimu, tačiau dėl to reikėtų kreiptis į juos formuojančią instituciją – policiją“, – nurodė savivaldybės atstovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)