Alytiškis Ugnius neslepia – rizikavo. Vyras per specialius Mokesčių inspekcijos tarpininkus nusipirko „Audi“, kuri, akivaizdu – konfiskuota iš kontrabandininkų – mašinoje pilna slėptuvių.

Pirkdamas, sako, matęs, kad kėbulas pabraižytas, bet jau sumokėjus pinigus įtarimų sukėlė kiliminė danga.

„Šiek tiek toks šokas. Automobilis yra su kontrabandai skirtom slėptuvėm – cigaretėm gabenti ar kažkam kitam nelegalaus – ir jos yra netinkamai panaikintos. Tiesiog sudėtas paprastas putų polistirolas ir pripūsta montažinių putų. Tai neatitinka pardavimo fakto. Jos, prieš parduodant, turi būti sutvarkytos“, – aiškino automobilį įsigijęs Ugnius.

Mokesčių inspekcija pripažįsta – tokia mašina negalėjo būti parduota.

„Mes, kai tik gavome signalą iš pirkėjo, reagavome nedelsiant – pradėjome tarnybinį patikrinimą“, – sakė VMI kancleris Dainius Jasiulis.

Anot Mokesčių inspekcijos, pirmiausia, nusikaltėlius sulaikę pareigūnai turėjo įvertinti ar slėptuves įmanoma panaikinti. Papildomai tai vertina ir pati mokesčių inspekcija.

„Mes atliekame savo papildomą ekspertinį vertinimą ir nustatome ar nebuvo pažeisti gamykliniai reikalavimai. Tada perduodama (transporto priemonė – „Delfi“) įmonei, kuri užtikrina slėptuvių pašalinimą“, – komentavo D. Jasiulis.

„Įmonė „UAB Užubalis“ yra Valstybinės mokesčių inspekcijos atstovas, kuris vykdo darbus paskirtus konkurso būdų. Manau, kad ši įmonė turėjo viską sutvarkyti iki galo“, – aiškino Ugnius.

„Jeigu bus nustatyti neatitikimai sutartyje su partneriu, kuris turi tam tikrus įsipareigojimus kokybiškai pašalinti (neatitikimus –„Defli“) – bus taikomos tam tikros pasekmės“, – nurodė D. Jasiulis.

Paskambinus inspekcijos tarpininkų nurodytu telefonu, atsiliepęs vyras davė direktoriaus telefoną, bet jis taip ir neatsiliepė.

Mokesčių inspekcija sako, kad pasiūlė mašiną tvarkyti. Pirkėjas svarsto bylinėtis – stebisi, kur dingo jam mašiną pardavę tarpininkai.

„Valstybinė mokesčių inspekciją, ką čia atvykusi daro? Geras klausimas būtų“, – komentavo automobilį įsigijęs vairuotojas.

Pardavus konfiskuotas mašinas pinigai keliauja į valstybės biudžetą. Pernai parduota tūkstančiai automobilių.

„2100 vienetų. Jei pinigine išraiška, tai 6,9 milijono eurų. Iš jų, su įrengtomis slėptuvėmis, viso, mes priėmėme į apskaitą ir realizavome tik 8 vienetus“, – sakė D. Jasiulis.

Teko parduoti ir vagonus žiemą konfiskuotų baltarusiškų trąšų, paaiškėjus, kad jos – iš sankcionuotos gamyklos.

„Virtuali valiuta, tame tarpe, kuri tikrai irgi buvo daug iššūkių sukėlusi, kurią taip pat gavome administruoti ir sėkmingai ją realizavome“, – nurodė D. Jasiulis.

Iš girtų vairuotojų, kontrabandininkų ar kitų nusikaltėlių konfiskuotais automobiliais dabar važinėja ir Ukrainos kariai. Mokesčių inspekcija Ukrainai perdavė jau beveik 200 Lietuvoje konfiskuotų transporto priemonių už pusę milijono eurų. Konfiskuotas mašinas Ukrainai siunčia ir Muitinė. Dažniausiai tai – visureigiai, sunkvežimiai, autobusai.

Visą LNK žinių tarnybos reportažą galite peržiūrėti žemiau.