Kai 2017 metais Klaipėdos apylinkės teismas tenkino vieno uostamiesčio advokato skundą ir panaikino jam policijos skirtą 30 eurų baudą už neva įrengtą antiradarą – greitį fiksuoti trukdantį prietaisą, blokuojantį greičio matuoklio spindulius, – vairuotojai lengviau atsikvėpė. Paaiškėjo, kad advokatas teturėjo greičio matuoklio detektorių, kuris netrikdo radaro veiklos. Ši priemonė Lietuvoje sparčiai populiarėja.

Paskambinus vienos įmonės, skelbiančios, kad prekiauja radarų detektoriais, telefonu atsiliepusi vadybininkė tikino, kad policija šių prietaisų pas vairuotojus nė neieško, nes jie nėra draudžiami. „Jei kalbame apie užsienį, reikėtų nusiimti“, – dėstė ji.

Vadybininkė sakė, kad šie detektoriai įspėja ir apie policijos ekipažus, turinčius įjungtą matavimo įrangą.

„Gali (atstumas) būti ir iki 6 kilometrų, priklauso nuo policijos įrangos stiprumo ir nuo to, kiek mašinų sraute važiuoja. Gali būti didelis atstumas“, – kalbėjo ji.

Tokių įrenginių kaina svyruoja nuo 300 iki 750 eurų. Detektoriui suteikiama ir 2 metų garantija.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos tarnybos viršininko Mindaugo Džermeikos teigimu, vadinamųjų antiradarų vairuotojai dažnai nenaudoja, kadangi už tokių priemonių naudojimą gresia administracinė atsakomybė.

„Už radarinius detektorius nėra numatyta atsakomybė. Tai vairuotojui yra įspėjamasis šaltinis, kad štai tame ruože matuojamas greitis. O radarus blokuojančius prietaisus aptinkame labai retai“, –kalbėjo pareigūnas.

Tai, ar vairuotojas naudoja radaro detektorių, ar antiradarą, nustato ekspertai. M. Džermeika sakė, kad bet kuriuo atveju vairuotojo numatytu laiku paprašoma pristatyti transporto priemonę arba prietaisą į komisariatą. „Išsiunčiame patikrinti, ten identifikuoja, ar tas prietaisas turi radijo bangas, ar lazeriniu principu blokuoja rodmenis. Tik ekspertai aiškiau pasako. Policijos pareigūnas tai gali įvertinti tik vizualiai“, – sakė M. Džermeika.

Anot jo, žmonės tokius prietaisus turėti net vengia, jiems užtenka ir paprastų radarų detektorių. Gavę pranešimą, kad tikrinamas greitis, vairuotojai yra sudrausminami. M. Džermeikos teigimu, tai išeina į naudą. Jis kalbėjo, kad policija siekia sudrausminti vairuotojus, o ne užsidirbti iš baudų, tad ir pareigūnams kelyje slapstytis nereikia.

„Vairuotojas susitvarko, jei kelis kilometrus per valandą važiuoja greičiau“, – tikino M. Džermeika.