Socialiniuose tinkluose užvirė diskusija. Vieni teigė, kad tai – Kelių eismo taisyklių pažeidimas, kiti – kad, galbūt, paspirtukas yra registruotas, turi galiojantį civilinės atsakomybės draudimą, techninę apžiūrą ir gali legaliai dalyvauti eisme.

Tiesa, buvo ir tokių, kurie pastebėjo, kad paspirtukininkas važiuoja ne tik viena judriausių miesto gatvių, tačiau ja juda dar ir antroje juostoje, o ne kuo arčiau dešiniojo kelio krašto.

Internautai negailėjo kritikos, kad toks sumanymas – bėdų ieškojimas, mat net dėl menkiausios klaidos galėtų įvykti tragiška nelaimė.

Vis dėlto, akivaizdu, kad tai nėra paprastas elektrinis paspirtukas, kuris įstatymų nustatyta tvarka gali važiuoti ne didesniu kaip 20 km/val. greičiu. Tad atsižvelgiant į tai, Kelių eismo taisyklės numato, jog „su į elektrinę mikrojudumo priemonę arba į motorinį dviratį savo konstrukcija panašia transporto priemone, kuri viršija įstatyme nustatytas galios ir greičio technines charakteristikas ir negali būti klasifikuojama kaip elektrinė mikrojudumo priemonė arba motorinis dviratis, leidžiama dalyvauti viešajame eisme, jeigu yra atliktos šios transporto priemonės motorinėms transporto priemonėms privalomos procedūros: atitikties įvertinimas, registracija, privalomoji techninė apžiūra, galioja transporto priemonių valdytojų civilinės atsakomybės privalomasis draudimas, o šios transporto priemonės vairuotojas vykdo įstatyme motorinės transporto priemonės vairuotojui nustatytus reikalavimus“.

„Delfi“ dėl šios situacijos susisiekė su Policijos departamento atstovais, kurie nurodė, kad vaizdo įraše užfiksuotą situaciją įvertinti sunku, tačiau neabejotinai yra numatytos taisyklės, kaip vairuotojai gali ir negali elgtis.

„Iš pateikto vaizdo įrašo nėra aišku, ar tai yra elektrinė mikrojudumo priemonė, mopedas ar motociklas, todėl nėra galimybės tiksliai įvertinti situaciją. Jei elektrinis paspirtukas yra įregistruotas, apdraustas ir jam atlikta techninė apžiūra, tai jis yra priskiriamas mopedų ar motociklų kategorijai ir jam nėra taikomi Kelių eismo taisyklių reikalavimai numatyti elektrinių mikrojudumo priemonių vairuotojams“, – nurodė Policijos depatramento komunikacijo skyriaus vyriausioji specialistė Jorūnė Liutkienė.

Tiesa, policijos atstovė taip pat teigė, kad peržvelgus užfiksuotą vaizdo įrašą apskritai sunku įvertinti ar matomas vairuotojas iš tiesų padarė pažeidimą.

„Iš pateiktų vaizdų negalime atsakyti: ar yra padarytas administracinis nusižengimas, nes tai sprendžia konkretų pranešimą apie administracinio nusižengimo požymių turinčios veikos padarymą tiriantis ir (ar) bylą nagrinėjantis pareigūnas. Todėl skaitytojai turi kreiptis į e-policija.lt ir užregistruoti pranešimą“, – aiškino J. Liutkienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)