Lietuvos policijos pareigūnai savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje pasidalino vaizdinga nuotrauka, parodančia, kaip pėsčiomis einantis asmuo atrodo vairuotojui, važiuojančiam užmiesčio keliu vakare.

Pateiktoje medžiagoje išmatuota, kaip pėsčiomis kelkraščiu einantis žmogus matosi tamsoje iki jo likus 25 metrams, vėliau – iki jo likus 15 metrų, tuomet – likus 5 metrams.

Palyginimui, greta rodoma, kaip tokiu pat atstumu matomas asmuo, dėvintis ryškiaspalvę liemenę su šviesą atspindinčiais elementais.

Skirtumas milžiniškas: jei liemenę dėvintis žmogus yra matomas jau 25 metrų atstumu, atšvaitų ir kitų šviesą atspindinčių elementų neturintis žmogus vos įžiūrimas net automobiliui priartėjus 5 metrų atstumu.

Vairavimo ekspertai perspėja, kad tokiu atstumu pastebėjus pėsčiomis einantį žmogų kelyje, sustoti tiesiog neįmanoma. Tad nelaimės išvengti nepavyks niekaip.

Dar daugiau: skaičiuojama, kad naudojantis tolimosiomis automobilio šviesomis, atšvaitus dėvintis asmuo matomas jau 300 metrų atstumu, be atšvaito – tik 150 metrų atstumu.

Lietuvos policija skelbia, kad šiemet eismo įvykiuose jau žuvo 19 pėsčiųjų, iš kurių 10 – tamsiu paros metu. Tarp žuvusiųjų yra ir vienas nepilnametis.

Per šiuos metus sužeista jau 454 pėstieji, iš kurių 55 – tamsiu paros metu.

Beje, verta žinoti ir tai, kad tamsiu paros metu keliuose pėstieji privalo dėvėti atšvaitus ar šviesą atspindinčias liemenes. Tokių neturėjimas, arba netinkamas naudojimas, užtraukia baudą nuo 20 iki 40 eurų.

Svarbu atšvaitą prisitvirtinti taisyklingai. Yra kelios paprastos taisyklės, kaip tai padaryti:

  • Atšvaitą prie drabužių reikia pritvirtinti taip, kad jis būtų matomas (iš visų pusių) kitiems eismo dalyviams.
  • Pakabinamą atšvaitą, pervertą virvele ar grandinėle, reikia prisegti prie drabužių (pvz., kišenės), dešinėje pusėje, kad jis švytuotų žmogaus kelių aukštyje.
  • Atšvaitą-juostelę reikia uždėti ant drabužių rankovės (truputį aukščiau rankos riešo) ar kojos blauzdos srityje (jeigu tokį atšvaitą turime vieną – dešinėje pusėje).
  • Atšvaito paviršiaus plotas turi būti pakankamai didelis, kad transporto priemonės žibintų šviesos galėtų jį apšviesti.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)