„Vėl susidūriau su policija ir eilinį kartą nusivyliau“, – „Delfi“ pasakojo Lukas.

Pasak jo, Vytenio ir Naugarduko gatvių sankryžoje, Vilniuje, jis pamatė ant šaligatvio pastatytą automobilį. Vyras nusprendė paskambinti bendruoju pagalbos numeriu ir paprašyti nubausti KET pažeidėją, sulaukė patvirtinimo, kad policija jau važiuoja.

„Pasirodė automobilio vairuotojas ir pradėjo iš manęs juoktis. Pamačiau pro šalį važiuojantį ekipažą, pamojavau nuo šaligatvio rankomis, norėdamas atkreipti dėmesį į čia stovintį automobilį. Bet ekipažas privažiavo ir atsisakė ką nors daryti pažeidėjui“, – kalbėjo Lukas.

Pažeidėją paleido

Nusprendęs situaciją filmuoti, Lukas pasiteiravo, kodėl matydami pažeidimą pareigūnai nieko nedaro. Tačiau sulaukė klausimo, kodėl pats vaikšto važiuojamąją kelio dalimi.

„Pats vaikštote važiuojamąja kelio dalimi, ar čia normalu?“ – perklausė pareigūnas.

Pradėjęs filmuoti situaciją, vyras paprašė pareigūnų prisistatyti, tačiau šie tą padaryti atsisakė, perklausę, kodėl tą turi daryti.

„Pats išbėgai į vidurį kelio, stabdai eismą. Kodėl mes turime pristatyti? Jūs mus sustabdėte ir prašote prisistatyti. Tai jūs išbėgote į gatvę tam, kad pasiklaustumėte mano pavardės?“ – kalbėjo policijos pareigūnai.

Kai Lukas dar kartą pabrėžė, kad pareigūnus stabdė tam, kad pasiprašytų pagalbos, pareigūnai atrėmė jo žodžius sakydami, kad automobilio vairuotojas sustojo tam, kad išsikrautų daiktus.

„Negi nematėte? Pats važiuojamojoje kelio dalyje buvote, pas mus irgi yra užfiksuota kameroje“, – akcentavo prisistatyti nenorėjęs pareigūnas.

Telefonu situaciją filmavusio vilniečio buvo paprašyta sėsti į policijos tarnybinį automobilį ir liepta jame sėdint išjungti kamerą, mat, pasak pareigūnų, šis automobilis jau nebėra vieša erdvė. Kaip pasakojo Lukas, automobilyje buvo pareikšta, kad vyrui skiriamas įspėjimas, ir jis buvo paleistas.

Pasiūlė sudaryti nusižengimų sąrašą

Filmuota medžiaga socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalinęs vilnietis sulaukė nemažai užtarimo. Ne vienas internautas stebėjosi, kad Lietuvos policijos pareigūnai dirba vadovaudamiesi tokiais metodais, o kiti akcentavo, kad toks pareigūnų elgesys yra gėdingas.

„Sakyčiau, Lietuvos policija galėtų išleisti sąrašą nusižengimų, kurių pareigūnai neketina fiksuoti. Tuomet piliečiai turėdami tokią informaciją net neskambins ir taip sutaupys visų laiką bei nervus“, – ironizavo vienas komentatorius.

Neįžvelgė piktybiškumo

Ramūnas Matonis, Policijos departamento Komunikacijos skyriaus vedėjas, komentuodamas „Delfi“ apie kilusį konfliktą, pabrėžė, kad automobilio vairuotojas pažeidė KET 150.5, nurodantį, kad statyti automobilį vejos, šaligatvio, sporto ir vaikų žaidimų aikštelėse, taip pat kitose vietose, neskirtose stovėjimui, draudžiama.

Nepaisant to, anot pareigūno, administracinės nuobaudos ir adminstracinio poveikio priemonės skiriamos vadovaujantis teisės viršenybės, teisingumo, operatyvumo, protingumo ir proporcingumo principais.

„Nors formaliai ir yra pažeidimo požymiai, tačiau neįžvelgta piktybiškumo. Pareigūnas įvertino situaciją, visas aplinkybes, vairuotojo geranoriškumą ir sprendimą priėmė pagal savo vidinį įsitikinimą. Kaip aiškina pareigūnas, tai nebuvo piktybiškas pažeidimas, kadangi žmogus buvo sustojęs trumpą laiką susikrauti daiktus, automobilis netrukdė eismui ir nekėlė grėsmės nei pėstiesiems, nei eismo saugumui“, – kalbėjo R. Matonis.

Nepaisant visko, „Delfi“ komentavo pašnekovas, vykdydamas pareigas pareigūnas privalo prisistatyti, todėl atkreiptas jo dėmesys į netinkamą bendravimą su piliečiu. Be to, R. Matonis akcentavo ir tai, kad sprendimas išeiti į važiuojamąją dalį norint policijos pareigūnus informuoti apie KET pažeidimą yra nepriimtinas ir galėjo turėti sunkių pasekmių.

„Todėl visuomet rekomenduojame asmenims padarytas nuotraukas ar kitą vaizdo medžiagą su užfiksuotais KET pažeidimais siųsti policijai per ePolicija.lt“, – akcentavo žinovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (482)