Pirmiausia vairuotojams kilo klausimas, ar tuomet, kai greičio matuoklis yra testuojamas, įmanoma sulaukti protokolo už greičio viršijimą užfiksuotą testuojamo greičio matuoklio. Nors Vilniaus miesto savivaldybė nurodė, kad kol įranga yra testuojama – protokolai formuojami nėra, vairuotojams kilo kitas klausimas – ar tai taikoma ir tais atvejais, kai viršyto greičio skaičiai yra kritiškai dideli.

Vairuotojai pastebi, kad kiekvieną mėnesį policijos pareigūnai skelbia statistiką apie įvairius miestuose vairuotojų padarytus kelių eismo taisyklių pažeidimus, o taip pat ir greičio viršijimo atvejus. Kai kurie jų iš tiesų būna keliantys nuostabą, mat skelbiamose ataskaitose tenka pamatyti, kad vairuotojai viename ar kitame mieste, kur numatytas leistinas 50 km/val. greitis, skriejo ypač dideliu greičiu, kuris kartais siekia net 200 km/val.

Vairuotojams kilo klausimas, ar tokiu greičiu praskriejus pro testuojamą greičio matuoklį, į tokią užfiksuotą informaciją vis tiek nebūtų reaguojama? O gal tokiais atvejais vairuotojų vienareikšmiškai laukia bauda?

Gabrielius Grubinskas, Vilniaus miesto savivaldybės Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus ryšių su žiniasklaida specialistas, teigė, kad neabejotinai visuomet vairuotojai privalo laikytis kelių eismo taisyklių, tačiau netgi tokiais atvejais, įstatymiškai, testuojamo greičio matuoklio užfiksuota informacija negali būti naudojama protokolui surašyti.

„Protokolai už pažeidimus pradedami išrašyti tik tuomet, kai užbaigiama metrologinė greičio matuoklio patikra, t. y. kai specialistai padaro išvadą, kad matuoklis veikia tiksliai ir yra tinkamas eksploatuoti“, – aiškino savivaldybės atstovas.

Paklaustas, ar apskritai greičio matuoklio užfiksuotos nuotraukos yra kaip nors panaudojamos, G. Grubinskas teigė, kad jos iš tiesų turi paskirtį, tačiau tuo metu, ji nėra numatyta pažeidėjams drausminti.

„Greičio matuoklio testavimo metu, jis fiksuoja galimus pažeidimus, tačiau už juos bausti, remiantis dar nesukalibruoto matuoklio duomenimis, negalime – testavimo metu užfiksuota medžiaga naudojama tik matuoklio nustatymams tikrinti ir tikslinti. Nepaisant to, vairuotojai visuomet privalo laikytis Kelių eismo taisyklių ir važiuoti ne didesniu nei maksimaliai leistinu greičiu“, – teigė G. Grubinskas.

Greičio matuoklis

Savivaldybės atstovas taip pat informavo, kad 16 naujų greičio matuoklių Vilniaus mieste fiksuos ne tik leistino greičio viršijimo atvejus, tačiau ir kitus Kelių eismo taisyklių pažeidimus.

„Tai yra stacionarūs greičio, raudono šviesoforo signalo ir maršrutinio transporto eismo juostos pažeidimų fiksavimo įrenginys“, – teigė savivaldybės atstovas.

Numatyti 16 greičio matuoklių bus arba jau yra įrengti:

  1. Savanorių pr. ties Vaduvos g.
  2. Antakalnio g. ties Tverečiaus g.
  3. Olandų g. ties Filaretų g.
  4. T. Narbuto g. ties Sėlių g.
  5. Ukmergės g. ties Paribio g.
  6. Molėtų pl. ties Skersinės g.
  7. Nemenčinės pl. ties Svajonių g.
  8. Ozo g. ties Kernavės g.
  9. Švitrigailos g. ties Kauno g.
  10. Gariūnų g. ties Paneriškių g.
  11. Galvės g. ties J. Tiškevičiaus g.
  12. Kalvarijų g. ties V. Gerulaičio g.
  13. S. Batoro g. ties Rudens g.
  14. Laisvės pr. ties Viršuliškių g.
  15. Oslo g. ties Laisvės pr.
  16. Minsko pl. ties Gurių g.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)