Vyriausybės siūlymu, dukart įpūtus į alkoholio matuoklį, bus vertinamas mažesnis parodymas.

Kraujo patikra neišnyksta iš šios procedūros. Jos imtis galės tie, kurie nesutiks su dviejų matavimų parodymais. Tiesa, patikrą teks apsimokėti savomis lėšomis.

Tiesa, su menka išimtimi. Kraują pasitikrinti sveikatos įstaigoje galės tik tie, kurie sutiks būti tikrinami policijos pareigūnų ir nevengs medicininės apžiūros.

Be to, dukart pūsti į alkoholio matuoklį teks tiems, kurių girtumas didesnis nei 0,4 promilės, tačiau jie sukėlė eismo įvykį, per kurį žuvo ar nukentėjo žmonės, buvo padaryta didelė žala asmens turtui.

DELFI primena, kad už vairavimą išgėrus, kai alkoholio matuokliai parodo 1,5 promilės ir didesnė girtumą, Lietuvoje gresia baudžiamoji atsakomybė.

Dar šių metų pradžioje Seimas pritarė Baudžiamojo kodekso papildymui, kuriame nurodyta, kad gresia vairuotojui, atsisakiusiam tikrintis blaivumą. Iki tol įstatymų bazėje buvo palikta spraga, dėl kurios blaivumą pasitikrinti atsisakę vairuotojai galėdavo išvengti baudžiamosios atsakomybės ir buvo baudžiami tik administracine tvarka.

Po Seimo svarstymo, 281 Baudžiamojo kodekso straipsnis buvo papildytas nuostata, kad atsisakymas tikrintis blaivumą tada, kai tikrinamam žmogui akivaizdžiai nustatyti neblaivumo požymiai, baigiasi baudžiamąja atsakomybe. Minėtame straipsnyje nurodoma, kad tokiu atveju blaivumą tikrintis atsisakęs žmogus yra baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų.

Šis įstatymo pakeitimas įsigalioja nuo šių metų balandžio 1-osios.

Kokios bausmės gresia

DELFI primena, kad Lietuvoje leistina alkoholio koncentracijos kraujyje riba – iki 0,4 promilės. Tačiau tai taikoma ne visiems vairuotojams: visiškai alkoholio vairuodami neturėtų vartoti pradedantieji, motociklų, sunkvežimių, taksi vairuotojai.

Baudos vairuotojams už vairavimą išgėrus

Baudos griežtės

Nuo balandžio įsigalioja ir daugiau pakeitimų. Administracinių nusižengimų kodekse (ANK) atsiras nuostatos tiems, kurie neblaivūs vairuoja pakartotinai.

Nurodoma, kad vairuotojas, kuris vairavo neblaivus pakartotinai, ir nuo paskirtos nuobaudos įvykdymo nepraėjo vieneri metai (arba yra galiojantis ar neišnykęs teistumas už nusikalstamą veiką, kurią vairuotojas padarė būdamas neblaivus arba apsvaigęs), bus baudžiamas 1000-1500 eurų bauda.

Be to, tokiam vairuotojui teisė vairuoti bus atimta nuo 3 iki 5 metų. Jei toks pats nusižengimas yra padarytas asmens, kuris teisės vairuoti neturi, skiriama 1200-2000 eurų bauda. Numatyta, kad visais atvejais privaloma konfiskuoti transporto priemonę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)