„O tai negalime truputį pakeisti sistemos? Pardaviau automobilį, ne pirmas kartas, pasirašai popierius, gauni pinigus, atiduodi raktelius ir viskas, visi į savas puses, gi niekur važiuoti nereikia, deklaracijas pateikti galima eregitra“, – apie automobilio pardavimo sandorį per elektroninę „Regitros“ sistemą savo feisbuke rašo N. Daunoravičius.

Jis pasakoja, kad pardavęs automobilį ir pardavimą deklaravęs internetu jau dvi savaites nesulaukia, kol pirkėjas jį registruos sau. Tokioje situacijoje N. Daunoravičius negali iki galo užbaigti pardavimo sandorio ir baiminasi dėl iš to galinčių kilti problemų.

Pavyzdžiui, jei naujasis savininkas pažeistų KET, o pažeidimą užfiksuotų kameros, bauda keliautų automobilio savininkui, kuriuo šiuo atveju būtų laikomas N. Daunoravičius.

„Praeina savaitė, dvi... Pirkėjas nenori deklaruoti automobilio nupirkimo. Ignoruoja, galiausiai per visus kontaktus ir užblokuoja. Kol jis nedeklaruoja tol ir aš negaliu pateikti, kad automobilį pardaviau, ar kokios baudos ar kas, kam man dar nervuotis, švaistyti laiką ir kiekvieną kartą aiškintis, kad automobilis nebepriklauso man“, – apie situaciją kalba N. Daunoravičius.

Iš pažiūros situacija gali pasirodyti paprasta, nes pildant automobilio pirkimo-pardavimo sutartį, tiek pirkėjas, tiek pardavėjas nurodo visus asmens duomenis. Tačiau, kaip paaiškėjo vėliau, to nepakanka, kad būtų galima paraginti pirkėją greičiau užbaigti sandorį.

„Turiu sutartį, turiu pirkėjo tel. nr., viskas turėtų būti labai paprasta, išrašys kokią baudą ar įspėjimą ir žmogus susipras vis dėlto deklaruoti. Skambutis atgal - žinokite turite kreiptis į teismą, tik teismas gali jam įsakyti kaip turi pasielgti“, – rašo N. Daunoravičius.

Jis piktinasi, kad pardavęs automobilį privalo pats aiškintis, kad pirkėjas viską atliktų pagal taisykles, net jei dėl to reikėtų kreiptis į teismą. Regitra“ sureagavo į N. Daunoravičiaus įrašą ir komentaruose pasiūlė tik tą patį sprendimą – kreiptis į teismą.

„Taip pat primename, kad pirkėjui vengiant atlikti nuosavybės deklaravimo prievolę, Jūs turite teisę išregistruoti transporto priemonę, nors nuosavybės pasikeitimo deklaravimo pareiga vis tiek išlieka“, – rašoma atsakyme komentaruose.

„Regitra“ taip pat pataria deklaruoti nuosavybės pasikeitimą internetu kartu, galutinai atsiskaityti už automobilį ar atiduoti jo raktelius pirkėjui tik abiem pusėms deklaravus nuosavybės pasikeitimą.

„Delfi“ redakcija pasiteiravo „Regitros“ ir Lietuvos policijos, kaip būtų galima spręsti panašias problemas ateityje. Gavę atsakymus, informaciją papildysime.

Papildyta „Regitros" komentaru

„Regitra" savo atsakyme teigia, kad perkant ar parduodant transporto priemonę, itin svarbu, jog abi pusės iš anksto imtųsi veiksmų, apsaugančių jų interesus.

„Pirma, būtina teisingai sudaryti pirkimo–pardavimo sutartį ir įsitikinti, kad ji pasirašoma su tikruoju pardavėju / pirkėju. Patariama naudoti „Regitros" pirkimo–pardavimo sutarties formą, kurią galima rasti įmonės interneto svetainėje ČIA. Tik turint teisingai užpildytus dokumentus ateityje bus išvengta nesusipratimų, o kilus ginčui, tiek automobilio pardavėjas, tiek jo pirkėjas galės pateikti teisėtus įrodymus. Antra, pirkėjui būtina įsitikinti, ar perkamas automobilis turi savininko deklaravimo kodą (SDK). Ar jis yra galiojantis ir tikrai priklauso asmeniui, iš kurio perkama transporto priemonė, galima pasitikrinti ČIA. Šį kodą taip pat patariama nurodyti ir pirkimo–pardavimo sutartyje. Tokiu būdu pirkėjas taip pat žinos, kad transporto priemonę perka iš tikrojo savininko bei bus užtikrintas, kad vėliau ją galės įregistruoti savo vardu. Trečia, apsaugoti savo interesus galima, pavyzdžiui, galutinai už automobilį atsiskaitant ar atiduodant jo raktelius tik abiem pusėms deklaravus nuosavybės pasikeitimą. Taip pat pirkėjas ir pardavėjas pranešti apie pasikeitusį savininką gali drauge internetu iš karto sudarius sandorį. Tai padės išvengti tokių situacijų, kai viena iš šalių delsia atlikti savo prievolę", – pataria „Regitros" atstovai.

Tiesa jie nuogąstauja, kad kaip rodo praktika, vis dar pasitaiko tokių atvejų, kai viena pirkimo–pardavimo sutarties šalis neatlieka savo pareigų.

„Pastebime, kad dažniausios to priežastys būna dvi: nežinoma apie savo pareigą arba specialiai vengiama ją atlikti. Taigi, jei klientams nepavyksta geranoriškai susitarti, tokiu atveju rekomenduojame kreiptis į policiją, kuri už įstatymo pažeidimą gali taikyti administracinę atsakomybę, arba teismą, kuris įpareigotų pareigų nevykdančią pirkimo–pardavimo sutarties šalį kreiptis į „Regitrą" ir atlikti jai priklausančias pareigas. Taip pat svarbu žinoti, kad jei pirkėjas vengia deklaruoti nuosavybės pasikeitimą, pardavėjas turi teisę išregistruoti transporto priemonę, kad pirkėjas negalėtų su ja dalyvauti viešajame eisme. Tačiau pažymime, kad nuosavybės pasikeitimo deklaravimo pareiga abiem pusėms išlieka", – rašo „Regitros" atstovai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją