Šį procesą kažkuriuo metu neišvengiamai perėjo ir visi didieji automobilių gamintojai. O patys pavadinimai kartais atspindi įmonių įkūrėjus, geografines vietas ar net istorinius tarpsnius.

Šiame straipsnyje „Autoplius“ pasakoja apie 10 pasaulinio pripažinimo sulaukusių automobilių prekių ženklų pavadinimus ir jų atsiradimo istorijas, skelbiama pranešime žiniasklaidai.

Volkswagen

Pradėkime nuo bene dažniausiai mūsų gatvėse pastebimo automobilio – „Volkswagen“. Šiuo metu 10-ta pagal dydį pasaulyje įmonių grupė startavo 1937 metais, kaip Adolfo Hitlerio valdomos Vokietijos valstybinė įmonė, pavadinimu „Volkswagenwerk“, arba – „Liaudies automobilių gamykla“. O automobilis buvo pavadintas tiesiog „Volkswagen“ – „liaudies automobilis“. Būtent toks pavadinimas buvo pasirinktas dėl to, kad atitiko nacistinės Vokietijos režimo propagandines idėjas. A. Hitleris siekė, kad automobilis būtų prieinamas visiems ir nekainuotų daugiau nei 1000 reichsmarkių. Tuomet – apie 140 dolerių. Taip atsirado „Beetle“. Po karo „Volkswagenwerk“ tapo viena iš svarbiausių transporto priemonių gamintojų pasaulyje.

Volkswagen grupė

Toyota

1937 metais įkurtos įmonės „Toyota“ originalus pavadinimas buvo „Toyoda“. Pastarasis žodis, tai įmonės įkūrėjo Kiichiro Toyoda pavardė. Pirmasis gamintojo į serijinę gamybą išleistas automobilis „Model AA“ net turėjo „Toyoda“ žymėjimą. Tačiau visai netrukus gamintojas paskelbė viešą konkursą naujam logotipui sukurti. Kartu su juo buvo pakeistas ir pavadinimas. Yra pora priežasčių, kodėl logotipas buvo pakeistas. Visų pirma dėl tarimo. Japonijoje „Toyota“ su priebalsiu „t“ tarimas yra kur kas aiškesnis, nei su „d“. Antra – rašyba. Norint parašyti „Toyota“ japonų kalba reikia aštuonių brūkšnių. O tradicinėje japonų kultūroje aštuoni yra susiję su sėkme ir klestėjimu.

Toyota gamykla Japonijoje

Nissan

Sekantis gamintojas, „Nissan“ taip pat iš Japonijos. Pastarasis savo veiklą pradėjo 1933 metais. Tiesa, „Nissan“ atsirado iš „Kwaishinsha Motor Car Works“ ženklo, kuris yra pirmasis Japonijos automobilių gamintojas, veikęs nuo 1911 metų. Tuomet ši įmonė gamino „Datsun“ automobilius, todėl kiek vėliau buvo pervadinta į „DAT Motorcar Co“, o galiausiai, 1934 metais pavadinimas buvo pakeistas į „Nissan Motor Co“. Tiesą sakant ypatingos reikšmės šis pavadinimas neturi. Jis kilęs iš holdingo bendrovės pavadinimu „Nippon Sangyo“. Vėliau, akcijų rinkos tikslais jis buvo sutrumpintas į „Ni-san“, arba „Nissan“.

Nissan X-Trail

Hyundai

Nuo 1947-ųjų buvo įkurta ir pelningai veikė įmonė pavadinimu „Hyundai Engineering and Construction Company“. Jos įkūrėjas Chung Ju-Yung po taikos tarp abiejų Korėjų paskelbimo pastatė didelę statybų verslo imperiją ir nusprendė atidaryti automobilių gamybos įmonę. Taip 1967 metais buvo įkurta „Hyundai Motor Company“. Žodis „Hyundai“ yra kilęs iš korėjiečių žodžio „hyeondae“, kuris išvertus į lietuvių kalbą reiškia „modernus“, „šiuolaikiškas“. Šis pavadinimas turėjo reprezentuoti įmonę, nuolat pristatančią naujas technologijas ir novatoriškas transporto priemones.

Hyundai Tucson

Mazda

Mazda“ – jau trečiasis šio sąrašo narys iš Japonijos. Įmonė buvo įkurta 1920 metais. Įkūrėjas – Jujiro Matsuda. Tačiau pradžioje pavadinimas buvo kiek kitoks. Įmonė gamino butelių kamščius ir vadinosi „Toyo Kogyo Co“. Tik 1931 metais į gamybą buvo išleista pirmoji triratė transporto priemonė, gavusi pavadinimą „Mazda-go“. Pavadinimas patiko įmonės akcininkams, todėl jie pervadino gamyklą į „Mazda Motor Corporation“. Šis žodis yra kilęs iš Ahura Mazda – harmonijos, intelekto ir išminties dievo. Pasirinktas pavadinimas simbolizavo automobilių civilizaciją ir kultūrą.

Mazda CX-60

Volvo

Volvo“ automobilių gamintoju taip pat tapo ne iš karto. Švedijos detalių gamintojas „Svenska Kullagerfabriken“, dar žinomas, kaip SKF, 1915 metais įkūrė dukterinę įmonę, kurios pagrindinis darbas turėjo būti guolių ir jiems gaminti skirtų įrankių gamyba. Nežinia, kas tiksliai šiai įmonei sugalvojo pavadinimą „Volvo“, tačiau turint omenyje, kad šis žodis kilęs iš lotyniško „volvere“, reiškiančio riedėti, pavadinimas puikiai tiko guolių gamybos įmonei. Tiesa ta, kad „Volvo“ guolių taip ir negamino, tačiau 1926 metais nusprendė panaudoti šį pavadinimą savo pirmųjų automobilių markei.

Volvo XC40 Recharge

Subaru

Subaru“ – taip pat iš Japonijos kilusi automobilių gamykla. Pastaroji savo veiklą pradėjo kiek vėliau nei aukščiau paminėti kolegos – 1953 metais. Būtent tada susijungė penkios Japonijos kompanijos ir sukūrė „Fuji Heavy Industries Ltd“. Savo automobilių gamybos padalinį jie pavadino „Subaru“ ir sukūrė žvaigždėmis prisotintą logotipą. Ši žvaigždžių sankaupa graikiškai vadinama „plejados”, o Kinijoje ir Japonijoje – „Subaru“, kas reiškia „valdyti“ bei „susiburti“. Tai simbolizavo šių įmonių susijungimą. „Subaru“ – pirmoji transporto priemonių markė pavadinimui panaudojusi japonišką žodį.

Nauja Subaru atstovybė

Chrysler

Amerikiečių gamintojas „Chrysler“ buvo įkurtas 1925 metais. Įmonės įkūrėjas – Walter Chrysler. Na, o žinant šį faktą turbūt nebelieka ir paslapties. Markės pavadinimas – įkūrėjo pavardė. Šis gamintojas nuo pat pradžių siekė atimti rinkos dalį iš tokių, tuo metu jau žymių automobilių gamintojų, kaip „Ford“ ir „General Motors“. „Chrysler“ bėgant metams tapo žinomas dėl savo inovatyvaus automobilių dizaino bei technologijų. Visgi automobilių populiarumas už Jungtinių Amerikos Valstijų ribų stipriai taip ir neišaugo.

Jaguar

Prabangių britiškų automobilių gamintojas „Jaguar“ savo veiklą pradėjo 1935 metais. Nuo pat pradžių iki dabar jų automobiliai garsėja prabanga ir elegancija. Pavadinimas „Jaguar“ būtent ir buvo pasirinktas dėl to, kad šis gyvūnas yra žinomas dėl savo plastiškumo ir išraiškingumo. Jei pažvelgtume į „Jaguar“ automobilius, kurie važinėja mūsų gatvėmis, ko gero sunku būtų nesutikti, kad automobilių dizainas turi panašumo į tikrą jaguarą. Tai modeliai, kuriuose puikiai dera prabanga ir greitis.

Jaguar

BMW

Vienas garsiausių „premium“ segmentui atstovaujančių prekės ženklų – BMW. Pastarasis savo veiklą pradėjo prieš 107 metus, 1916 – aisiais, Miunchene. Pavadinimas BMW yra tiesiog pirmosios įmonės pavadinimo raidės: „Bayerische Motoren Werke AG“, arba – bavariški variklių darbai. Pavadinimas primena įmonės atsiradimo ištakas – Bavarijos žemę. Taip pat nurodo ir originalią, pirminę įmonės veiklą – variklių įvairioms reikmėms gamybą.

Paskutiniu metu pasaulyje atsiranda vis daugiau naujų automobilių markių. Dauguma jų atkeliauja iš Kinijos, tačiau ir vakarų pasaulis nesnaudžia, pristatydamas naujus ir technologiškai pažangius automobilius. „Cupra“, „Lucid“, „Polestar“, „Nio“ ir daugybė kitų transporto priemonių po truputį skinasi kelią į transporto rinką. Belieka tikėtis, kad jų istorija bus tokia pat ilga ir įdomi, kaip aukščiau aprašytų grandų.

BMW
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją