Už tokį derinį – atsakomybė?

Socialinėje erdvėje užvirė diskusija, ar NAT0 numerio ženklą iš tiesų yra legalu naudoti, mat NATO atstovai skelbia, kad trečiosios šalys, norinčios naudoti aljanso ženklą, vardą ar emblemas, privalo apie tai pranešti autorizuotiems atstovams ir gauti jų sutikimą. Taip pat nurodoma, kad besikreipdamas dėl šių simbolių naudojimo, fizinis ar juridinis asmuo, privalo nurodyti, kaip ir kodėl jais norima pasinaudoti.

Tiesa, internautai netruko įvardyti įvairių versijų, kodėl to nereikėtų sieti tik su aljanso pavadinimu. Viena iš versijų, kad tai paprasčiausiai gali būti vyriškas vardas Natas parašytas kilmininko linksniu, o kadangi numerio ženkluose privalo būti bent vienas skaičius, O raidė pakeista nuliu.

Šią versiją, kaip vieną iš galimų nurodė ir „Regitros“ atstovai. „Delfi“ susisiekus su „Regitra“,, įmonės atstovas spaudai Lukas Vosylius teigė, kad šiuo metu galiojančioje tvarkoje nėra nuostatos, draudžiančios teikti vardinį registracijos numerį, kurio užrašas sutampa su nacionaliniu ir tarptautiniu juridinio asmens pavadinimu.

„Reikėtų paminėti, kad šis vardinis registracijos numeris išduotas pagal galiojančią tvarką ir joje numatytus reikalavimus. Šis vardinis numeris yra sudarytas iš raidžių NAT ir skaičiaus 0, tad tai nėra tiesioginis užrašas NATO, kuris galėtų sutapti su Šiaurės Atlanto sutarties organizacijos oficialiu trumpiniu (angl. North Atlantic Treaty Organization). Be to, šis vardinio numerio užrašas gali ženklinti ir savininkui vardu „Natas“ priklausančią transporto priemonę, nurodant kilnžmininko linksnį“, – aiškino L. Vosylius.

„Regitros“ atstovas taip pat nurodė, kad svarbu ir tai, jog šiuo metu yra išduodama NAT numerio ženklų serija, o NAT raidžių ir, pavyzdžiui, 001 skaičių derinys NAT001 gali būti taip pat perskaitomas ir kaip „NATO01“.

„Pažymėtina, jog pareiškėjas, pateikdamas prašymą rezervuoti vardinį registracijos numerį, privalo patvirtinti, kad prašomas rezervuoti vardinis registracijos numeris bus naudojamas nepažeidžiant kitų asmenų teisių ir teisėtų interesų, įskaitant Lietuvos Respublikos civilinio kodekso 2.41 straipsnyje įtvirtintą teisę į juridinio asmens pavadinimą ir Lietuvos Respublikos prekių ženklų įstatymo 14 straipsnyje įtvirtintas prekių ženklo savininko teises. Pareiškėjas taip pat privalo prisiimti visą atsakomybę už visas iš to kylančias pasekmes“, – nurodė „Regitros“ atstovas.

Keliami reikalavimai vardinio numerio užrašui

L. Vosylius teigė, kad klientų teikiami prašymai išduoti vardinius registracijos numerius yra vertinami vadovaujantis Valstybinio registracijos numerio derinio sudarymo, rezervavimo ir priskyrimo registruojamoms transporto priemonėms tvarkos aprašu.

„Vardinių numerių užrašą, t. y. raidžių ir skaičių kombinaciją, galima susikurti patiems. Maksimalus leidžiamų simbolių skaičius yra 6, iš kurių bent vienas privalo būti skaičius. Kokį užrašą, raidžių ir skaičių derinį pasirinkti, didžiąja dalimi priklauso nuo pareiškėjo poreikių, tačiau jam yra keliami tam tikri specialūs reikalavimai.

Pavyzdžiui: vardiniuose numerio užrašuose negali būti naudojami vulgarūs, žargoniniai bei neigiamas asociacijas keliantys žodžiai, keiksmažodžiai, taip pat sąvokos, kurios gali būti suvokiamos kaip niekinimas, neapykantos skatinimas ar kurstymas diskriminuoti žmonių grupes.

Kaip numato tvarka, užrašas negali sutapti ir su nacistinės Vokietijos, SSRS valstybių, nacistinių ar komunistinių organizacijų pavadinimais, nacistinių ar komunistinių vadovų pavardėmis, jų santrumpomis“, – aiškino L. Vosylius.

„Regitros“ atstovas nurodė, kad teikiamo užrašo priimtinumą sprendžia tam specialiai sudaryta komisija iš skirtingų sričių specialistų, todėl prašymai vertinami įvairiapusiškai.

Vis dėlto, kai norimas rezervuoti vardinis numerio ženklas komisijai sukelia tam tikrų abejonių dėl savo reikšmės ar keliamų asociacijų, anot atstovo, jie visuomet yra tikrinami papildomai.

„Vardinių numerių užrašų tinkamumo įvertinimui pasitelkiamos ir viešos paieškos bei kalbų vertimo svetainės. Tokiu būdu tikrinama, ar numerio derinyje nėra nuostatoms prieštaraujančių lietuvių ar užsienio kalbos žodžių atitikmenų.

Tačiau norėtume atkreipti dėmesį, kad klientų prašymus visuomet stengiamės vertinti kompleksiškai, t. y. atsižvelgdami į visumą ir kitas galimas raidžių ar skaičių reikšmes. Įvertinama ir tai, kiek viena ar kita reikšmė yra paplitusi ir žinoma visuomenėje. Esame pastebėję, kad klientai vardiniuose numeriuose renkasi įvairiausias kombinacijas, kurios jiems turi kažkokią asmenišką reikšmę. Pavyzdžiui, skaičiai gali sutapti su asmens gimimo data, vardais, laimingais skaičiais, mėgstamo žaidėjo numeriu ir panašiai. Dažnu atveju įmonės vardinius numerio ženklus pasirenka su savo įmonės pavadinimu, kaip reklamos priemonę. Taigi, kiekvienas atvejis sprendžiamas individualiai“, – nurodė L. Vosylius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)