Apklausos rezultatai atskleidė, kad apie pusė Lietuvos gyventojų (44,5 proc.) į naktimis kaukiančias signalizacijas nekreipia dėmesio, o beveik 8 proc. teigė, kad signalizacijų net negirdi, nes naktimis miega. Patikrinti kas vyksta dažniausiai gyventojai pasiryžta tuomet, kai mano, jog kaukia jų automobilių signalizacija – taip teigė darantys 34 proc. respondentų, tuo tarpu tik 9 proc. gyventojų eina patikrinti išgirdę ir nebūtinai savo signalizaciją. Tyrimo duomenimis, išgirdę naktį kaukiančią signalizaciją policijai skambina tik 1,2 proc. respondentų, 3,3 proc. pasirinko atsakymo variantą „kita“.

Akivaizdu, kad gyventojams naktį signalizacijų keliamas triukšmas labai trukdo, tačiau imtis aktyvių veiksmų dažniausiai jie nėra linkę. Tokio abejingumo priežastis puikiai iliustruoja respondentų citatos: „anksčiau skambindavau policijai, bet dabar nematau prasmės“, „nusikeikiu ir toliau miegu“, „daug kartų kalbėjome su kaimynais, bet tuščiai“, „katės laksto“ ir t.t. Visgi kartais gyventojai neapsikentę sureaguoja ir imasi veiksmų: „skambinu kaimynui ir sakau, kad išjungtų“, „kartą ilgai kaukė tokio paties kaip mano automobilio signalizacija. Žinojau kaip atjungti maitinimą, tai nuėjau ir atjungiau“.

Pasak „Ergo Lietuva“ Civilinės atsakomybės, nelaimingų atsitikimų, transporto priemonių ir sveikatos draudimo departamento direktoriaus Audriaus Pilčico, didelė problema ta, kad vairuotojai ne visuomet žino, kaip kaukia jų automobilių signalizacija. „Tyrimo rezultatai atskleidė, kad net penktadalis (22 proc.) gyventojų tiksliai nežino, kaip kaukia jų signalizacija. Tai reiškia, kad jai įsijungus vairuotojams nėra pagrindinės paskatos eiti tikrinti, kas vyksta – juk dažniausiai susirūpinama dėl savo kaukiančios signalizacijos. Taigi, tikėtina, kad būtent tokiais atvejais, signalizacijos ir kaukia visą naktį“, – teigia A. Pilčicas ir primena, kad kaukiančių automobilių savininkai gali būti nubausti pinigine bauda už triukšmo prevencijos taisyklių pažeidimus.

A. Pilčico teigimu, yra pasitaikę atvejų, kuomet į draudimo bendrovę kreipėsi klientai, radę ne tik apvogtus automobilius, bet ir su išsikrovusiu nuo be perstojo kaukusios signalizacijos akumuliatoriumi. „Dažniausiai taip atsitinka, kai automobilio savininkai išvyksta ilgesniam laikui. Tiesa, kartais savo signalizacijos negirdėjusiems vairuotojams tenka patirti nuostolių ne tik dėl vagystės, pasitaiko, kad automobilį apgadina ir dėl triukšmo neapsikentę kaimynai. Kasko draudimo klientams yra tekę atlyginti žalų, kurios buvo sukeltos spontaniškai išliejant susikaupusį įtūžį – užmestas kiaušinis palyginus yra dar menka bėda, klientai kreipiasi ir dėl sudaužytų stiklų, suspardytų durelių ar kitų detalių“, – teigia A. Pilčicas.

Respondentų apklausa atlikta š. m. gruodžio 8-10 d. Apklausoje dalyvavo 506 respondentai iš Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją