Visgi, anot jos, bent jau artimuoju metu policija nebaus vairuotojų neturinčių naujo komplektavimo vaistinėlių.

„Terminas nebus pratęsiamas. Jis buvo jau ne vieną sykį nukeltas, iš viso tris kartus. Šį kartą priėmėme sprendimą jo toliau nenukelti. Tačiau, kalbamės su policija, kad kol kas nedarytų reidų ir nebaustų vairuotojų“, – LRT radijui teigė V. Buzytė.

Vaistinių tinklo "Camelia" vaistininkas Arnas Janušauskas teigia, kad toks vaistinėlių trūkumas kilęs iš paskutinėmis dienomis prieš naujo reikalavimo įsigaliojimą išaugusios paklausos. Visgi, anot jo, susidūrę su trūkumu vairuotojai gali bandyti vaistinėlių ieškoti internete, pabandyti paklausinėti vaistininkų dėl vaistinėlių prieinamumo kitose vaistinėse ar tiesiog palaukti, kol jų bus atvežta daugiau.

„Jų kaip ir šiuo metu pas mus vaistinėje nėra. Bet klientams nereikia pasimesti vien dėl to, nes mes jas pastoviai atsinaujiname ir gauname tam tikrą kiekį. Aišku, jis nėra didelis, bet tarkime, jeigu klientas ateina į vaistinę ir mato, kad vaistinėlių neturime, tai galėtų pasiklausti kokioje artimiausioje vaistinėje jų likę arba tiesiog pasiieškoti internetinėje parduotuvėje“, – aiškino A. Janušauskas

Taip pat, tiek V. Buzytė paminėjo, kad vairuotojai galintys patys susikomplektuoti vaistinėles ar papildyti turimas naujai reikalaujamais komponentais. Visgi, anot A. Janušausko, tokiu atveju svarbu atsižvelgti į turimos vaistinėlės galiojimą, didžiajai daliai vaistinėlių, tai iki 4 metų.

„Trūkstant pirmosios pagalbos rinkinių dabar sakome, kad priemones galima nusipirkti atskirai, susidėti į pirmosios pagalbos rinkinį ir turėti sukomplektuotą vaistinėlę“, – sakė V. Buzytė.

„Galimybė nusipirkti tik turniketų yra, bet ir čia yra stygius, nes ne visi nori pirkti naujos sudėties vaistinėles, jie nori pasipildyti senas reikalaujamais daiktais. Bet kai kada tai gaunasi brangiau, nei pirkti naują vaistinėlę. Ir jeigu tu nusiperki šiuos daiktus komplektacijai, reikia atsižvelgti, ar vaistinėlė dar galioja. Ir reikia pastoviai tikrinti tam tikrus galiojimo terminus, kurie dažniausiai ant pačios vaistinėlės ar kiekvieno dalyko parašyti. Ir tie terminai yra apie 3-4 metai“, – aiškino A. Janušauskas.

Kaip teigia Sveikatos ministerijos atstovė ir vaistininkas, senas vaistinėles galima priduoti vaistinėms arba, jeigu išimamos žirklutės ir galimai esantys vaistai, išmesti su bendromis atliekomis.Visgi, skatinama senas vaistinėles paaukoti iki liepos 6 dienos vykstančiai akcijai – „Milijonas vaistinėlių Ukrainai“, kuri jas perduos Ukrainai.

„Tikrai mums galima nešti, mes tikrai išsirūšiuosime ir rasime, kur jas nuvežti ir ką su jomis atlikti. Nes Ukrainoje poreikis auga kasdien ir gauname prašymų, kad jų tikrai reikia ir panaudosime. Jeigu yra tvarsliava tvarkinga ir supakuota, tai panaudosime tą, bei žirklutes ir visus bintus, kurie yra reikalingi žaizdų perrišimui“, – teigė „Milijonas vaistinėlių Ukrainai“ iniciatorius Martynas Kiseliauskas.

„Akciją buvome planavę iki liepos 1 dienos, dabar ją pratęsėme iki liepos 6 d.“, – paminėjo jis.

Akcija „Milijonas vaistinėlių Ukrainai“ gyventojai kviečiami senas automobilių vaistinėles surinkti ir perduoti Ukrainai. Vaistinėlės renkamos specialiuose surinkimo punktuose „Circle K Lietuva“ degalinėse, kai kuriuose prekybos centruose, šaulių sąjungos būstinėse ir savivaldybių nurodytose vietose.

Visi automobiliai privalės turėti naujos komplektacijos pirmosios pagalbos rinkinį

Nuo šeštadienio įsigalioja naujas reikalavimas vairuotojams – visose registruotose kelių transporto priemonėse turėti naujos komplektacijos pirmosios pagalbos rinkinį. Anot Lietuvos kelių policijos tarnybos, šiame rinkinyje turės būti spaudžiamasis tvarstis, vienkartinis šalčio maišelis, 2 turniketai, skirti arteriniam kraujavimui stabdyti, ir vienkartinė veido kaukė, skirta dirbtiniam kvėpavimui atlikti.

Vairuotojai, turintys pirmosios pagalbos rinkinius, atnaujintus po 2019 m. sausio 1 d., turi papildyti juos 2 turniketais, skirtais gausiam kraujavimui iš galūnių sustabdyti. Jei vaistinėlės rinkinys pirktas iki minėtos datos, vairuotojai privalo įsigyti naują rinkinį.

Kaip teigia Lietuvos kelių policijos tarnyba, poreikis tokiam pirmosios pagalbos rinkinio atnaujinimui kilo atsižvelgiant į tai, kad jo sudėtis nesikeitė 18 metų, o per tiek laiko pasikeitė pirmosios pagalbos teikimo principai.

Naujajai tvarkai vairuotojai pasiruošti turėjo laiko nuo 2020-ųjų gruodžio, kai buvo siekiama, kad pakeitimas įsigaliotų dar 2022 m. sausio 1 d., tačiau vairuotojams suskubus į vaistines, terminas buvo patęstas iki 2022 m. balandžio 1 d., o dėl karo Ukrainoje ir logistikos problemų šis terminas buvo nukeltas į 2023 m. sausio 1 d., vėliau ir iki liepos 1 d.

Už turimą netinkamą pirmosios pagalbos rinkinį ar jo neturėjimą transporto priemonėje vairuotojams taikoma administracinė atsakomybė – skiriama bauda nuo 10 iki 12 eurų.

Taip pat svarbu turėti naujosios sudėties pirmosios pagalbos rinkinį ir atliekant automobilio techninę apžiūrą. Jei vaistinėlė automobiliui nėra tinkamai sukomplektuota, fiksuojamas „nedidelis trūkumas“. Tačiau transporto priemonės savininkas ar valdytojas yra įpareigojamas savarankiškai nedelsiant šį trūkumą pašalinti – pakartotinai atvykti į TA stotį nereikia.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją