Apsigalvoję specialistai sugrąžino senąją tvarką – B kategorijos vairuotojai teorijos galės mokytis ne 40 valandų, kaip buvo patvirtinta, o 60. Tik vieną iš kelių pakeitimų atšaukę Valstybinės kelių transporto inspekcijos atstovai teigia, kad taip pasielgti privertė neigiamai reagavę vairavimo mokyklų vadovai ir instruktoriai.

Valstybinės kelių transporto inspekcijos Saugaus eismo skyriaus vedėjo pavaduotojas Antanas Ščiuplys teigė, kad pakeitimus darbo grupės ekspertai darė atsižvelgdami į kitas Europos Sąjungos šalis.

Kiti pakeitimai galioti liko: tris kartus praktinio ar teorinio egzamino „Regitroje“ neišlaikęs asmuo nebeprivalės grįžti į mokyklą ir pakartoti dalį kurso, B kategorijos vairuotojai praktikos užduotis galės atlikti 16, o ne 20 valandų, jei tam pritars pačios vairavimo mokyklos sudaryta komisija.

„Buvo nuspręsta būsimųjų vairuotojų mokymą trumpinti 20 procentų, nes iš tiesų gerėja jų parengimo lygis, technologijos. Argumentai buvo gana kruopščiai išanalizuoti, prie šių klausimų darbo grupė dirbo nuo pernai lapkričio. Visi galimi pakeitimai buvo paskelbti internete dar gerokai anksčiau, prieš kokius du mėnesius, tačiau į juos niekas nereagavo. O kai patvirtinome, sulaukėme pasipiktinusių vairavimo mokyklų atstovų skambučių antplūdžio. Visi tikino, kad per 40 valandų vairuotojams teorijos tinkamai išdėstyti nespės. Tokia reakcija ir privertė pakeitimą atšaukti“, – sakė A.Ščiuplys.

Saugaus eismo skyriaus vedėjo pavaduotojo teigimu, į gyventojų ir būsimų vairuotojų reakcijas reikia atsižvelgti. Pasak jo, būtent todėl buvo atšaukta vos prieš metus priimta nuostata po trijų neišlaikytų egzaminų vairuotoją siųsti kartoti kurso.

„Žmonės skambino ir sakė, kad dėl tokio reikalavimo jaučia stresą, pyko tie, kuriems reikėjo grįžti kursą kartoti. Tiesa, neigiamos reakcijos dėl kokių naujovių sulaukiame praktiškai visuomet. Tik vėliau jos vieniems ima patikti, kitiems – ne. Pavyzdžiui, vairavimo mokyklų specialistams patiko, kad gyventojai buvo priversti grįžti išklausyti dar kartą dalį kurso. Visi sakė, kad tai mokinius skatina stropiau rengtis egzaminams“, – kalbėjo A.Ščiuplys.

Jis užtikrino, kad dėl kitų pakeitimų nebus apsigalvota – ta pati tvarka liks bent artimiausiu metu.