Lietuvos sostinėje greičio matuokliai beprasmiškai stovėjo nuo 2009 m., kai prasidėjo konfliktas tarp Vilniaus savivaldybės ir greičio matuoklius prižiūrinčios įmonės. Viena pusė teigė, kad matuokliai turi veikti, kita pusė teisinosi, jog matuokliai fotografuoja lakstūnus, tačiau negali duomenų perduoti policijai ir t.t., o kol ginčas tesėsi, greičio mėgėjai spėjo pamiršti apie stacionarius radarus.

Situacija Vilniaus gatvėse kardinaliai pasikeitė rugpjūčio 19 d., kai sistema pagaliau pradėjo funkcionuoti visu pajėgumu ir policija pradėjo gauti iki tol tuščiai pažeidėjus fotografavusių greičio matuoklių duomenis.

Per pastarąsias 3 savaites greičio matuokliai Vilniuje užfiksuoja apie pusę tūkstančio pažeidėjų per dieną, savaitgaliais šis skaičius būna ir didesnis. Lietuvos kelių policijos tarnybos viršininkas Gintaras Aliksandravičius sakė, kad anksčiau per dieną stacionarūs radarai nufotografuodavo iki 150, daugiausiai 200 greičio mėgėjų.

„Vilniečiai ir miesto svečiai tikrai pamiršo apie greičio matuoklius. Per paskutinį savaitgalį (penktadienį, šeštadienį ir sekmadienį) greičio matuokliai Vilniuje užfiksavo 1591-ą pažeidėją. Gerokai daugiau greičio mėgėjų įkliūna ir dėl to, kad sumažinome visų matuoklių toleranciją, t.y. dabar atsakomybės neišvengia ir vairuotojai, viršiję greitį 11 km/val., anksčiau ši riba buvo šiek tiek didesnė“, – DELFI sakė G. Aliksandravičius.

Vilniaus gatves stebi 49 greičio matuokliai, juose pakaitomis montuojama 19 fotoradarų. Pareigūnai neslepia, kad pažeidimai atgaline data nebus registruojami, t.y. iki rugpjūčio 19 d. greičio matuoklių užfiksuoti pažeidėjai atsakomybės išvengs.

Policija primena, kad už nustatyto greičio viršijimą iki 10 km/val. pažeidėjui gresia įspėjimas, 11-20 km/val. – 40-100 Lt bauda, 21-30 km/val. – 100-300 Lt, 31-40 km/val. – 400-600 Lt, 41-50 km/val. – 600-800 Lt. Jei pastaruosius du pažeidimus padarė vairuotojas, neturintis 2 metų vairavimo stažo, jam gresia ir netekti vairuotojo pažymėjimo atitinkamai 3-6 ir 6-12 mėnesių.

Viršijęs nustatytą greitį daugiau nei 50 km/val. vairuotojas gali būti pasiruošęs atsisveikinti ne tik su 1000-1500 Lt ir netekti teisės vairuoti automobilį 1-3 mėn., bet ir gauti 7 parų areštą su teisės vairuoti atėmimu 6 mėn. Nepatyrusiam vairuotojui už šį pažeidimą gresia 1000-1500 Lt bauda ir teisės vairuoti atėmimas 12-18 mėn.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją