Tiekimo krizės problemos mažėja, tačiau Autoplius.lt portalo pateikiami kasketvirtiniai duomenys rodo, kad net ir pristatymo terminams trumpėjant, nemaža dalis pirkėjų renkasi šiek tiek naudotą automobilį vietoje naujo. Šiam pasirinkimui įtakos turi ne tik tai, kad automobilio netenka laukti, tačiau ir tai, kad už tą pačią sumą pinigų galima įsigyti šiek tiek prabangesnę ar didesnę transporto priemonę. Tačiau ką rinktis: patį pigiausią naują automobilį Lietuvos rinkoje ar naudotą už tą pačią kainą?

Naujas automobilis, pliusai

Naujoms transporto priemonėms šiame straipsnyje atstovauja pigiausias naujas automobilis Lietuvoje – „Dacia Sandero“. Šio, rumunų gaminamo hečbeko kaina startuoja nuo 13 890 eurų. Tai – 0,9l darbinio tūrio benzininį variklį su 90 AG ir mechaninę pavarų dėžę turintis modelis. Šią sumą ir imsime, kaip atskaitos tašką. Tačiau prieš tai aptarkime naujo automobilio pliusus:

  • Automobiliui suteikiama 3 metų arba 100.000 kilometrų garantija. O tai leis bent kurį laiką būti ramiam dėl galimų gedimų.
  • Nesulauksite netikėtų išlaidų – automobilio aptarnavimai visus 3 metus bus atliekami už fiksuotą kainą.
  • Malonus pirkimo procesas – neteks bendrauti su perpardavinėtojais, niekada nebūsite apgauti.
  • Mažesnė tarša – nauji automobiliai privalo atitikti CO2 standartus, todėl labiau saugosite gamtą.
  • Pirma techninė apžiūra – tik po 3 metų.
  • Geresnės lizingo paskolos sąlygos;


Ir vis gi – 13 890 eurų nemaža suma, todėl verta pasvarstyti, kokius naudotus automobilius galima būtų įsigyti, kaip alternatyvą naujam „Dacia Sandero“. Atskirai imkime kiekvieną segmentą.

Hečbekas

Autoplius.lt portale šiuo metu už aukščiau paminėtą sumą galima rasti ne vieną vertą dėmesio hečbeką. Jei žavitės vokiška kokybe – „Volkswagen Golf“ gali būti puikus pasirinkimas. 13 890 eurų pakaks net septintos kartos įkraunamam „Golf“ hibridui įsigyti.

Jeigu jaučiate poreikį važiuoti ekologiškai ir taupiai, tačiau neturite patogios vietos krauti – „Toyota Auris“ paprastasis hibridas gali būti tas, kuris geriausiai atitinka jūsų lūkesčius. Už 12–13 tūkst. eurų Autoplius.lt portale parduodami 2017–2018 metų modeliai.

Na, o jeigu norite kuo naujesnių metų automobilio – už minėtą sumą galima įsigyti 2020 gamybos „Toyota Yaris“, „Škoda Scala“, „Opel Corsa“ ar „Peugeot 208“.

Sedanas/ Universalas

Jeigu jūsų, kaip vairuotojo poreikius geriausiai atitinka sedano ar universalo kėbulą turintis automobilis – pasirinkimas taip pat nemenkas. Vienas populiariausių vairuotojų pasirinkimų – „Volkswagen Passat“. Ir tai puikiai matosi iš šių modelių gausos mūsų gatvėse. Už maždaug 12–14 tūkst. eurų šiuo metu galima įsigyti 2014–2016 metų gamybos „Passat“. O modelių pasirinkimas Autoplius.lt portale toks didelis, kad galima rinktis iš geresnių metų modelių su šiek tiek skurdesne komplektacija, arba senesnių metų, tačiau su aukšta komplektacija, galingu varikliu bei visais varomais ratais.

Dar vienas tautiečių mylimas pasirinkimas „Škoda Octavia“. Už tą pačią sumą galima rasti techniškai tvarkingų modelių, kurių metai svyruoja nuo 2016 iki 2019 metų. Variklių pasirinkimas platus, komplektacijų taip pat. O mėgstantiems važiuoti nuošalesniais keliais, turėtų patikti „Škoda Octavia Scout“ – modelis su visų varomų ratų pavara.

Prabangių transporto priemonių mėgėjai taip pat ras iš ko rinktis. Tiesa už tą pačią sumą prabangaus modelio metai jau bus šiek tiek prastesni. Vienas iš populiarių pasirinkimų – „Audi A6“. Vietoje visiškai naujo, 2023 metais pagaminto „Dacia Sandero“ galima būtų įsigyti 2011–2016 metų gamybos A6. Portale rasite platų degalų rūšies bei komplektacijų pasirinkimą. Dauguma šių modelių taip pat bus varomi ir visais ratais.

Dar vienas populiarus tautiečių pasirinkimas prabangių sedanų bei universalų segmente – penktos serijos BMW. Už šiame straipsnyje įvardintą sumą Autoplius.lt portale galima rasti 2010–2015 metais pagamintų penktos serijos BMW su sedano, universalo bei 4 durų kupė kėbulu. Skelbimuose šiuo metu yra ypač daug šio modelio skelbimų su dyzeliniais bei benzininiais varikliais.

SUV

Vietoje naujo „Dacia Sandero“ taip pat galima rasti ir šiek tiek pagyvenusių miesto krosoverių. Kadangi jų dydžiai stipriai skiriasi – pažvelkime į keletą skirtingų, kuriuos galima rasti skelbimų portale.

Ieškant nedidelio miesto krosoverio, už aukščiau minėtą sumą galima įsigyti „Ford EcoSport“, „Opel Crossland“ ar „Renault Captur“. Minėtų modelių metai svyruoja nuo 2017 iki 2020. Galima rinktis iš dyzelinių bei benzininių automobilių, tačiau visų varomų ratų pavarą turinčių modelių itin mažai.

Vidutinio dydžio SUV ieškantys pirkėjai skelbimuose taip pat turi iš ko rinktis. „Volkswagen Tiguan“ ar „Subaru Forester“ turėtų patenkinti ekonominės klasės transporto priemonių pirkėjų poreikius. O Ieškantys aukštesnės klasės modelio gali rinktis iš „Volvo XC60“ ar „Audi Q5“. Minėtų automobilių metai svyruoja nuo 2012 iki 2016. O kaina, žinoma, priklauso nuo išlaikymo, ridos, komplektacijos bei varomų ratų. Tačiau kiekvienam įsigyti užteks 14 000 eurų.

Jei už šiame tekste paminėtą sumą norėtumėte įsigyti vieną iš didžiųjų SUV – pasirinkimas taip pat yra, tačiau teks dairytis į šiek tiek senesnių metų modelius. Mokant iki 14 000 eurų galima įsigyti 2011–2014 metų gamybos „Volkswagen Touareg“, 2008–2013 metų gamybos BMW X5 ar 2012–2014 metų gamybos „Mercedes-Benz GL“. Tai – prabangūs ir komfortiški modeliai, kurie leis ne tik sutalpinti visą šeimą kartu su daiktais, bet ir komfortiškai veš ilgus atstumus.

Na, o jei didelis ir talpus visureigis jums yra reikalingas dėl to, kad dažnai nuvažiuojate nuo asfalto, o kai kuriomis dienomis keliaujate net ten, kur apskritai jokio kelio nėra – Autoplius.lt portale už 14 000 eurų galima įsigyti 2008–2011 metų „Toyota Land Cruiser“. Tai – itin pravažus ir patikimas Japonijos gamintojo kūrinys, kuris rinkoje jau seniai užsitarnavo savo vardą.

Elektromobilis

Kadangi elektra varomas transportas jau kurį laiką tapo vienu iš pirkėjų pasirinkimų – negalima praleisti ir šio segmento. Pradėkime nuo mažųjų modelių. „Volkswagen e-UP“ ir „Fiat 500e“ yra tie automobiliai, kurie bus puikiai tinkami naudoti mieste. Tiesa – ir baterijos jų skirtos miestui, nes pastarieji viena įkrova nuvažiuoja maždaug po 100 kilometrų. Mokant iki 14 000 eurų įsigysite modelius, kurių metai svyruoja nuo 2016 iki 2019 metų.

Yra ir dar vienas pasirinkimas puikiai tinkamas ieškantiems elektromobilio miestui, tačiau norintiems šiek tiek prabangos – „BMW i3“. Šis modelis taip pat telpa į kainos rėmus.

Kai šeimoje yra ne vienas narys, o du ar trys – reikalingas šiek tiek didesnio kėbulo pasirinkimas. Ir šiame segmente naudotų automobilių rinkoje yra du lyderiai, įvertinant kainas ir viena įkrova nuvažiuojamą atstumą. Pirmasis – „Hyundai Ioniq“. Šio modelio metai skelbimų portale svyruoja nuo 2016 iki 2017. O viena įkrova pasiekiamas atstumas – iki 250 kilometrų. Antras pasirinkimas šiame segmente – „Volkswagen e-Golf“. Už 14 000 eurų sumą galima įsigyti 2015–2017 metais pagamintą modelį. Kurį iš šių dviejų transporto priemonių rinktis, dažniausiu atveju nulemia kiekvieno pirkėjo skonis. Tiek kainos, tiek maksimalūs nuvažiuojami abiejų automobilių atstumai sutampa.

Na, o jei jūsų tikslas važiuoti elektra varomu automobiliu, tačiau būtinai norite miesto krosoverio – naudotų rinka siūlo „KIA Soul“. Autoplius.lt portale galima rasti 2017–2018 metais pagamintų „Soul“ už straipsnyje įvardijamą kainą. Tai nors ir nedidelis, tačiau vikrus miesto krosoveris, galintis viena įkrova nuvažiuoti iki 250 kilometrų WLTP skaičiavimais.

Naudoto automobilio pliusai

Pradžioje aptarėme naujų automobilių pliusus, kuriuos gauname kartu su juo. Dabar, kai jau žinome, kokius alternatyvius automobilius galima įsigyti už tą pačią pinigų sumą – aptarkime ir jų siūlomus pliusus:

  • Mažesnis nuvertėjimas. Po to paties naudojimo laiko, pardavę naudotą automobilį prarasite mažesnę pinigų sumą;
  • Platesnis pasirinkimas. Už 14 000 eurų rinkoje galima rasti vieną automobilį. Naudotų – galybę.
  • Pigesnės dalys. Garantija padengia techninius automobilio gedimus. Tačiau pažeidus kėbulą – naudotam automobiliui bus galima ieškoti naudotų dalių, taip mokant mažiau.
  • Galimybė automobilį turėti iš karto ir nelaukti, kol jis bus pagamintas;


Sprendžiant pirkti naują ar naudotą – svarbu apsvarstyti savo individualius poreikius ir prioritetus. Naujas automobilis suteikia garantiją ir papildomų saugumo sistemų. Tuo tarpu naudotą galima rinktis iš gausybės modelių, tačiau jis bet kada gali pareikalauti papildomų išlaidų.

Galutinai apsispręsti dėl pasirinkimo Autoplius.lt rekomenduoja visų pirma atsižvelgiant į savo ilgalaikius kelionių poreikius. Tačiau nepamirškite būtinai pasikonsultuoti su profesionaliais, kad galėtumėte priimti geriausią įmanomą sprendimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją