Automobiliais prekiauja tiek privatūs asmenys, tiek ir įmonės. Kokie yra vieno bei kito pasirinkimo privalumai ir trūkumai?

Privatūs pardavėjai. Privalumai

Mažesnė kaina. Privatiems pirkėjams nereikia mokėti patalpų ir darbuotojų išlaikymo kaštų, todėl dažnu atveju identiško automobilio kaina, perkant iš jų, bus šiek tiek mažesnė.
Didesnė derybų galimybė. Bendraujant su privačiu pardavėju yra kalbama su transporto priemonės savininku. O jo priimamas sprendimas – galutinis. Todėl derybų metu galima nusiderėti didesnę sumą, rašoma Autoplius.lt pranešime žiniasklaidai.

Privatūs pardavėjai. Trūkumai

Paslėptų defektų rizika. Pardavėjas gali nesutikti tikrinti automobilio servise net jums to paprašius. O tuomet, jei nuspręsite transporto priemonę įsigyti, laikui bėgant gali išlįsti defektai apie kuriuos informuotas nebuvote.

Nedidelė pinigų grąžinimo galimybė. Juridiniai pardavėjai fiksuoja kiekvieną savo veiksmą ir moka mokesčius, todėl apgautas pirkėjas galės lengvai kreiptis į atitinkamas institucijas ir susigrąžinti už transporto priemonę sumokėtus pinigus. Tuo tarpu susigrąžinti iš privataus pardavėjo bus gerokai sudėtingiau. Ypač – jei pirkėjas sutiko įrašyti į sutartį mažesnę nei iš tiesų mokėjo pinigų sumą ar pirko tiesiogiai iš užsienio piliečio. Liaudyje šis būdas dar vadinamas „pirkimu nuo kauferio“.

Garantijos nebuvimas. Privatus pardavėjas negali suteikti jums automobilio garantijos.
Rizika dėl dokumentų. Jei automobilis yra importuotas, jis gali būti areštuotas ar paieškomas kitoje šalyje;

Automobilių prekybos įmonės. Privalumai

Automobilio istorija. Pardavėjas pateiks pirkėjui visą turimą transporto priemonės informaciją apie trūkumus bei praeitį. Jei automobilis importuotas ir turimos informacijos nedaug – salono darbuotojai suteiks reikalingus duomenis, kad būtų galima pasitikrinti modelio praeitį tokiose internetinėse paieškų sistemose, kaip autoistorija.lt.

Garantija. Nemaža dalis transporto priemonėmis prekiaujančių salonų suteikia laikiną garantiją, kurios pirkėjui užtenka nuvažiuoti nemažą atstumą ir įsitikinti, kad įsigytas automobilis yra tvarkingas. Dažnu atveju garantija siekia 6 mėnesių ir 5000 kilometrų ribą. Priklausomai nuo to, kuri bus pasiekta anksčiau.

Asmeniniai finansavimo pasiūlymai. Jeigu perkant automobilį iš privataus pardavėjo lizingo reikalais teks rūpintis patiems, tai autosalone gausite asmeninį pasiūlymą.
Patogus dokumentų tvarkymas. Visi pirkimo bei lizingo dokumentai bus sutvarkyti už jus.

Platus pasirinkimas. Salonuose dažniausiai galima rasti ne vieną dešimtį panašių ir net skirtingų automobilių bei apžiūrėti juos vienu kartu. Tai sutaupo šiek tiek laiko ir leidžia praplėsti pažinimo ribas.

Profesionalus aptarnavimas. Viso proceso metu bendravimas vyksta su profesionaliais ir mandagiais pardavėjais.

Galimybė patikrinti būklę vietoje. Dažnai pardavimų salonai turi ir autoservisų patalpas. Tai sutaupo laiko, jei norite automobilį detaliai patikrinti su mechaniku ir sužinoti esamas problemas.

Galimybė išbandyti automobilį. Ši galimybė egzistuoja abiem pirkimo atvejais. Tačiau perkant iš privataus, tai dažniausiai bus vos keliolika minučių važiavimo kartu su pardavėju. Tuo tarpu salonai leidžia automobilius išbandyti kelias valandas su visa šeima. O kartais net paskolina ir parai.

Automobilių prekybos įmonės. Trūkumai

Aukštesnė kaina. Salonai turi didesnes sąnaudas, todėl už tą patį automobilį dažnai yra prašoma didesnė pinigų suma nei perkant iš privataus pardavėjo.
Ribotos derybos. Daugumos automobilių kainos turi tam tikras „grindis“ žemiau kurių pardavėjams yra neleidžiama nusileisti.

Kaip padaryti teisingą pasirinkimą?

Perkant automobilį labai svarbu apsvarstyti savo prioritetus, poreikius ir galimybes. Jei perkamas naujesnių metų automobilis už kurį mokama nemenka pinigų suma, jums rūpi ilgaamžiškumas, patikimumas ir garantija – ko gero teisingiausias sprendimas būtų rinktis automobiliais prekiaujančių salonų paslaugas.

Tuo tarpu jei perkamas šiek tiek vyresnis automobilis, o pirkėjas ne tik nori sutaupyti pinigų, bet ir turi daug laiko paieškoms – labai verta pasidairyti į privačių pardavėjų siūlomą asortimentą.

Tačiau reikia pabrėžti – nesvarbu iš kur perkate naudotą automobilį, labai svarbu patikrinti tiek pačią transporto priemonę, tiek ir jos dokumentus. Taip turėsite modelį, kuris atitiks jūsų lūkesčius ir leis mėgautis kasdienėmis kelionėmis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją