„Pačios aktualiausios priežastys, dėl ko tai vyksta, yra neatidumas – tiek pėsčiųjų, tiek vairuotojų. Žmonės kai kuriais atvejais į pėsčiųjų perėją žengia net neapsidairę – jie visiškai neįvertina atvažiuojančio automobilio greičio, kelio sąlygų, matomumo. Iš kitos pusės, vairuotojai, net matydami, kad prie pėsčiųjų perėjos artėja žmogus, taip pat nenuspėja, ką tas žmogus gali padaryti“, – LRT RADIJUI sako M. Buzelis.

Tiek vairuotojai, tiek pėstieji, anot jo, tamsiuoju paros metu dažnai nepastebi vieni kitų. Be to, automobilių vairuotojai dažniausiai dar ir nesilaiko saugaus greičio.

„Saugus greitis yra ne tas greitis, kuris yra nurodytas ženkle. Tai yra tas greitis, kuriuo saugu važiuoti esant atitinkamoms eismo sąlygoms. Pavyzdžiui, jeigu mieste yra ženklas „50“, tačiau yra tamsus paros metas, sninga arba lyja, tai tas 50 km/val. greitis yra netgi per didelis“, – komentuoja Autoplius.lt komunikacijos vadovas.

Jo teigimu, jeigu kelyje yra slidu, ar kelionė bus saugi, ar rizikinga, vairuotojams gali nulemti jau vien prastas padangų pasirinkimas. Tuo tarpu pėstieji, kurie, kaip rodo statistika, keliuose tamsiuoju paros metu žūsta dažniau, turėtų būtinai prisisegti atšvaitus.

Pėstieji turėtų pasirūpinti prevencinėmis priemonėmis – įsigyti, užsidėti atšvaitus. Juos ir nemokamai dalina, ir įsigyti galima tikrai nebrangiai. Tamsus paros metas yra pats sudėtingiausias laikotarpis. Jeigu žiūrėsime į žuvusiuosius pagal eismo dalyvių kategorijas, tai matome, kad dviračių, motociklų vairuotojai, automobilių keleiviai bei vairuotojai dažniau žūsta šviesiu paros metu, pėstieji – tamsiuoju“, – priduria M. Buzelis.

LRT.lt primena, kad penktadienio vakarą Vilniaus rajone automobilio vairuotoja mirtinai sužalojo kelkraščiu be atšvaitų ėjusį vyrą. Kauno Taikos prospekte penktadienį mirė moteris, kurią automobilis partrenkė nereguliuojamoje pėsčiųjų perėjoje. Dar vienas žmogus žuvo Šalčininkų rajone. Pirminiais duomenimis, ant kelio gulintį vyrą pervažiavo krovininis automobilis.

Kelininkai informuoja, kad šeštadienio dieną keliai šlapi visoje Lietuvoje. Vairuotojų prašoma būti atidžių važiuojant rajoniniais keliais, nes jie provėžoti bei vietomis slidūs.

Ir artimiausią naktį daugelyje rajonų numatomi krituliai, vyraus nedidelis lietus, šlapdriba. Vietomis rūkas. Rytinėje šalies pusėje plikledis, galima silpna lijundra.

Parengė Liudmila Timofejeva