Balandžio mėnesio duomenimis, 5,06 mln. Norvegijos gyventojų tenka 100 tūkst. 600 automobilių su visiškai elektriniais arba hibridiniais varikliais, kurių baterijas galima įkrauti nuo buitinio elektros tinklo. Pirmieji elektriniai automobiliai Norvegijoje pasirodė dar 10-ajame dešimtmetyje, bet 2010 metais šalyje buvo tik 3366 tokios mašinos.

Elektrinių automobilių paklausa Norvegijoje pradėjo sparčiai didėti po 2011 metų, kai šalyje pradėta lengvatų kampanija ir pasirodė tokie modeliai kaip „Nissan Leaf“ bei „Mitsubishi i-MiEV“. Kiek vėliau Norvegija tapo pirmąja Europos šalimi, kurioje oficialiai prasidėjo prekyba automobiliais „Tesla Model S“.

„Žaliųjų“ automobilių pirkėjai ir savininkai Norvegijoje turi virtinę privilegijų prieš transporto priemones su tradiciniais varikliais. Pavyzdžiui, elektrinio automobilio pirkėjas atleidžiamas nuo mašinos pirkimo ir registravimo mokesčio. Be to, jis gali nemokamai naudotis įkrovimo stotelėmis, važiuoti specialia eismo juosta, skirta viešajam transportui, ir nemokėti už automobilio statymą.

Pagal elektromobilių ar įkraunamų hibridų skaičių Norvegiją šiuo metu lenkia tik gerokai skaitlingesnės gyventojų skaičiumi JAV (šiuo metu skaičiuojama apie 450 tūkst. vnt. tokių automobilių), Kinija (300 tūkst.) ir Japonija (150 tūkst.).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)