Skaičiai nustebino ir ministeriją

Kaip teigė „Regitros“ atstovas Lukas Vosylius, vairuotojų, turinčių nebegaliojančias medicinines pažymas, skaičius – nuolat kinta, tačiau jis yra išties įspūdingas.

„Būtent dėl šio skaičiaus ir buvo priimtas sprendimais teisės aktais sveikatos pažymų galiojimą, medicininių pažymų galiojimą pratęsti“, – teigė jis.

Pasak pašnekovo, tenka pripažinti, kad, įvardijus skaičius, jie nustebino tiek „Regitros“ atstovus, tiek Sveikatos apsaugos ministeriją.

„Turbūt, apie tokius skaičius, priimant įstatymo pataisą, net nebuvo galvota. „Regitros“ duomenimis, tarkime, sausio 1-ai dienai tokių vairuotojų būtų 264 tūkstančiai“, – teigė L. Vosylius.

Lukas Vosylius

Anot jo, dabartinė situacija privertė į viską pažvelgti plačiau.

„Kaip žinia, vairuotojo pažymėjimas, dažniausiai, galioja 10 metų, na, o žiūrint pagal žmonių amžių, pagal amžiaus grupes, tam tikrų vairuotojų sveikatos pažyma yra išduodama trumpesniam laikotarpiui. Kitaip sakant, asmuo turi galiojantį vairuotojo pažymėjimą, bet jo sveikatos pažyma, tarkime, penkerių metų laikotarpyje jau yra pasibaigusi. Taigi, tokio kontrolės klausimo nebuvo. Dabar tas kontrolės klausimas bus atsiradęs. Tiesiog, teisės aktų nuostatomis, tie dokumentai bus susieti“, – teigė L. Vosylius.

Pasak „Regitros“ atstovo, vairuotojų antplūdžiui ir saugaus eismo įstatymo nuostatų įgyvendinimui „Regitra“ yra pasirengusi.

„Kviečiame visus vairuotojus apsilankyti „Regitros“ vairuotojų portale, prisijungus per „Regitros“ interneto svetainę. Vairuotojų portale esame sukūrę skiltį, kurioje galima pasitikrinti medicininės pažymos galiojimą. Pabrėžčiau, kad „Regitra“, rengdamasi įstatymo nuostatų įgyvendinimui, susistemino visus duomenis, perkėlė duomenis iš „E-sveikatos“ ir tie duomenys yra naujausi, esantys vairuotojų portale, nebent kai kurie duomenys gali būti nesukelti, jeigu tos pažymos yra senos“, – aiškino jis.

Paaiškino, kaip vertėtų elgtis dabar

Pasak Sveikatos apsaugos ministerijos atstovo Tomo Bagdono, jau praėjusių metų Seimas priėmė įstatymo pataisas, kuriomis didinamas eismo saugumas, o medicininės vairuotojų patikros buvo susietos su vairuotojų pažymėjimais.

„Maždaug po metų mes pasižiūrėjome, kiek vairuotojų pasitikrino savo sveikatą, kiek laikosi būsimo įstatymo įsigaliojimo. Taigi, tikrai patikrų padaugėjo. Dalis žmonių tikrai prisižiūri savo sveikatą, bet nemažai yra ir tokių, kurie arba tiesiog nežinojo apie tai, arba nesuskubo. Mes kalbame apie tai, kad, kai įstatymas turėjo įsigalioti nuo sausio 1 dienos, maždaug 300 tūkstančių vairuotojų nustotų galioti vairuotojo pažymėjimas, nes jų medicininė pažyma yra negaliojanti. Jeigu įsivaizduoti mastus, tai yra maždaug visas vairuojantis Vilnius. Tai – didžiulis pokytis“, – teigė jis.

Tomas Bagdonas

Pašnekovo manymu, viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl gyventojai pamiršta atlikti medicinines apžiūras, yra būtent mūsų įpročiai.

„Didžiajai daliai vairuotojų sveikatos patikrą reikia atlikti kas 10 metų. Kai tu darai vieną veiksmą kas 10 metų, tau, automatiškai, nesusiformuoja įprotis. Antras dalykas, žmonės turbūt patys nežino, kiek galioja jų medicininė pažyma ir nežino, kur ieškoti“, – teigė T. Bagdonas.

Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas paaiškino, kaip tokie vairuotojai turėtų elgtis dabar.

„Lapkritį bus pasirašytas atitinkamas įsakymas, kuriuo laikas patikrai bus pratęsiamas dar pusei metų, nuo naujųjų metų skaičiuojant, tai yra iki gegužės 31 dienos. Per tą laiką vairuotojai turi pasitikrinti savo sveikatą, turėti galiojančią medicininę pažymą ir, automatiškai, vairuotojo pažymėjimas jiems toliau galios iki tos datos, kuri nurodyta ant vairuotojo pažymėjimo. Jeigu medicininė pažyma nebus pratęsta – ji nebegalios ir vairuotojas nebegalės dalyvauti eisme“, – teigė T. Bagdonas.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 90

Visą reportažą rasite LNK portale: