Vidutinė kaina rugsėjį nukrito iki žemiausio taško per visus metus, rodo didžiausios Europoje automobilių prekybos platformos „AutoScout24“ duomenys.

Platformos analitikai nurodo, kad tendencingą kainų kritimą lemia didėjanti pasiūla. Per mėnesį apie 30 mln. vartotojų sulaukianti „AutoScout24“ sistema fiksuoja, jog šį rugsėjį, palyginus su ankstesniais metais, siūlomų automobilių skaičius yra net 15 proc. didesnis.

Viena iš tokio šuolio priežasčių – pagaliau pasibaigusios gamintojų bėdos dėl tiekimo grandinių ir kitų pandemijos padarinių: naujų automobilių rinka atsitiesė ir įsibėgėjo, naujų automobilių pasiūla išaugo.

„Naujų automobilių rinka buvo beveik visiškai sustojusi per ir po COVID-19 pandemijos, nes gamintojai turėjo problemų dėl žaliavų ir mikroschemų tiekimo. Tai lėmė, jog buvo pagaminta mažiau automobilių. Atitinkamai Vakarų Europoje nuseko ir naudotų automobilių rinka, kainos kilo ir pasiekė piką. Tačiau šiemet kainos stabilizavosi ir didžiosios prekybos platformos Europoje siunčia signalus, kad naudoti automobiliai pinga“, – pastebi Gediminas Dijokas, automobilių prekybos platformos caramba.lt vadovas.

Pasak jo, sugebėję išlaukti iki šio rudens pirkėjai greičiausiai laimės mažesnę pirkinio kainą ir geresnius sandorius.

Kol kas „AutoScout24“ duomenys rodo, kad šiuo metu vidutinė kaina vis dar yra apie 6,4 proc. didesnė nei tuo pačiu metu pernai. Tada automobilių pardavėjai už naudotą automobilį vidutiniškai prašė apie 22,7 tūkst. eurų.

Rugsėjį vidutinė naudotų automobilių kaina smuko Vokietijoje, Nyderlanduose, Belgijoje, Prancūzijoje ir Austrijoje. Tik Italijoje naudotos mašinos vidutiniškai brango maždaug 250 eurų. Dabar ten už naudotą automobilį vidutiniškai prašoma apie 22850 eurų.

G. Dijoko teigimu, šiuo metu sudėtinga atsakyti, ar kainų kritimas bus ilgalaikis ir nuoseklus. Tuo pačiu ekspertas sutinka, kad pasiūlos augimas yra geras ženklas įmonėms ir žmonėms, norintiems įsigyti naudotą automobilį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją