Tačiau retu atveju automobilių dizainerių komanda įsiveržia į privačias gyvenamąsias erdves – prieš penkerius metus tai pradėjusi įmonė „Aston Martin“ jau skaičiuoja didmiesčius, kur įrengti jų suprojektuoti apartamentai: Majamis, Niujorkas, Tokijas.

Apartamentų dangoraižyje – durys su superautomobilio rankenėlėmis

Prabangių automobilių gamintojo „Aston Martin“ santykiai su architektūra užsimezgė dar 2017-aisiais, kai britų bendrovė su amerikiečių nekilnojamojo turto vystytojais „G&G Business Developments“ sutarė statyti 66 aukštų dangoraižį žemutiniame Majamyje. Pro didžiulius šio pastato langus atsiveria nuostabus vaizdas į Biskeino įlanką bei Atlanto vandenyną. Statinį projektavo didelių gyvenamųjų daugiabučių projektais garsėjantis biuras „Revuelta Architecture“.

O kokia užduotis čia teko „Aston Martin“? Įmonės dizaino padalinys su kūrybos vadovu Mareku Reichmanu priešakyje kūrė bendrąsias ir laisvalaikio erdves: du vestibiulius, fitneso klubą, SPA patalpas, taip pat įrengė tarytum bekraštį baseiną 55-ajame dangoraižio aukšte.

Kartu su Aston Martin specialistais projektuoto dangoraižio Majamyje buto terasa

Ištikimiausi šio gamintojo gerbėjai galėjo pastebėti automobilių dizaino stilistiką atkartojančius pastato administratorių stalus, pagamintus iš anglies pluošto, o į „Aston Martin“ rankenėles vietoje įprastų durų rankenų bei odines durų iškabas dėmesį atkreipė kiekvienas, net iki tol akyse neregėjęs šio gamintojo automobilių.

„Tai pirmasis „Aston Martin“ architektūrinis bandymas. Nekantrauju pamatyti, kaip jis įgauna galutinę formą. Mes kalbame nuoširdumo, grožio ir autentiškų medžiagų kalba. Įterpsime „Aston Martin“ DNR į subtiliausias detales, nepamiršdami ir komforto“, – įsibėgėjus dangoraižio statyboms 2017-aisiais sakė įmonės kūrybos vadovas M. Reichmanas.

Svaigios kainos pirkėjų negąsdina

Laivo burę primenančiame dangoraižyje suprojektuota įvairaus dydžio apartamentų: jų kaina prasideda nuo 600 000 JAV dolerių (560 000 eurų) ir svaigiai kyla iki 50-ies milijonų. Nepaisant banko sąskaitą sprogdinančių kainų, dar neužbaigus pirmųjų 8-ių aukštų aukščiausiame Majamio gyvenamosios paskirties pastate, buvo parduota pusė apartamentų. Šiuo metu, pasak pardavėjų, šeimininkus jau turi 97 proc. būstų, nors baigti statybas numatoma tik vasarą.

Privatūs namai Japonijoje su Aston Martin automobilių galerija

Tad nenuostabu, kad dar visiškai neužbaigus projekto Majamyje, automobilių gamintoja sutarė dėl penkių ištaigingų apartamentų interjero kūrimo iš Ganos kilusio britų architekto sero Davido Adjaye projektuojamame pastate Niujorke. Šiame projekte architektas ir automobilių gamintojai keitėsi vaidmenimis – „Aston Martin“ kūrė prabangių būstų interjero akcentus, o D. Adjaye – riboto leidimo visureigio „130 William Adjaye Aston Martin DBX“ dizainą. Šis automobilis siūlomas kaip papildomas elementas būsimiems prašmatnių apartamentų savininkams.

66 aukštų daugiabučio fasadą architektas taikė prie Niujorko istorijos, taigi jame įkomponuoti arkiniai langai (viršutiniuose aukštuose virstantys atvirais balkonais), naudojama natūralaus akmens apdaila ir bronzinės detalės. Žvelgiant į vizualizacijas, akivaizdu, kad šis projektas ryškiai išsiskiria iš tipinių Niujorko dangoraižių stikliniais fasadais.

„Aston Martin“ prisidėjo prie 59-ajame bei 60-ajame pastato aukštuose esančių butų įrengimo. Vos pravėrus duris, akį patraukia automobilių gerbėjams atpažįstami raštai, susikertančių linijų dekoras. Būstams įrengti naudotos aukščiausios kokybės medžiagos, kaip antai tamsintas itališkas ąžuolas, marmuras virtuvės stalviršiams, natūrali tekstilė ir pačios „Aston Martin“ sukurti vienetiniai baldai.

Davido Adjaye projektuojamame pastate Aston Martin specialistų kurtas interjeras

Namas Tokijuje – kai garažas virto automobilių galerija

Galiausiai britų bendrovė nusprendė persikelti per vandenyną ir sykiu su prabangaus nekilnojamojo turto įmone VIBROA sukurti pirmąjį Azijos šalyse gyvenamąjį namą pavadinimu „№ 001 Minami Aoyama“ – pagal tą Tokijo regioną, kuriame jis statomas. Darbai pradėti 2022-ųjų lapkritį, o namas – jau parduotas. Minėtas architektūros kūrinys galutinai bus užbaigtas ir privačiam savininkui perduotas šių metų pabaigoje.

Didžiausias šio namo išskirtinumas – įstiklintas ir šiek tiek aukščiau gyvenamųjų patalpų lygio pakeltas garažas (kūrėjų jis vadinamas nebe garažu, o automobilių galerija). Pro šios galerijos langus atsiveria vaizdas į gyvenamąją erdvę bei valgomojo zoną.

Kitaip tariant, namo šeimininkai visuomet gali grožėtis garaže išrikiuotais automobiliais – jie yra tarsi prabangi interjero dalis. Name taip pat įrengtas vyno rūsys, SPA zona, namų kinas ir sporto salė.

Davido Adjaye projektuojamame pastate Aston Martin specialistų kurtas interjeras

Už interjero bei eksterjero (namo fasado) dizainą atsakinga bendrovė „Aston Martin“ šiam būstui ketina parinkti vienetinius baldus. Nuo keturių aukštų namo stogo terasos atsiveria magiškas Tokijo didmiesčio vaizdas, o jo vitrininius fasado langus uždengia žemyn besitęsiančios ir tam tikrame taške lūžtančios linijos. Jos suteikia namo šeimininkams daugiau privatumo. Už šio statinio stilistiką taip pat buvo atsakingas „Aston Martin“ vyriausiasis kūrybos vadovas M. Reichmanas.

„Matau, kaip mūsų dizainerių komanda semiasi įkvėpimo iš turtingos Tokijo kultūros. Namo vidaus dizainą papildo nuorodos į šio miesto madą, architektūrą ir netgi kulinarinį paveldą, taigi vietos paveldas tikrai bus juntamas“, – sakė M. Reichmanas.

Davido Adjaye projektuojamame pastate Aston Martin specialistų kurtas interjeras
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją