Žymėjimai ant padangos profilio

Automobilių remonto paslaugų paieškos platformos Motointegrator.com atstovo Mindaugo Šerėjaus teigimu, žymėjimai, nurodantys konkrečius padangos matmenis, yra matomi ant padangos šono. Tai simbolių ir raidžių kombinacija, kurioje ir užkoduoti padangos matmenys. Dažniausiai tai vienas po kito einantys skaičiai ir raidės, atskirti tarpusavyje, pavyzdžiui, 205/55 R16, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Pirmas žymėjimas ant padangos šono – tai plotis, išreikštas milimetrais. Pavyzdžiui, žymėjimas „205“ reiškia, kad padangos plotis yra 205 mm. Atkreiptinas dėmesys, kad padangos plotis turi įtakos ir pačios padangos konstrukcijai. Platesnės padangos dažniausiai turi tvirtesnį karkasą bei skirtingą protektorių tam, kad būtų optimizuotas padangos veikimas važiuojant dideliu greičiu ar esant šlapiai kelio dangai“, – aiškina M. Šerėjus.

Kitas žymėjimas nurodo padangos profilio aukštį, t. y. padangos aukščio santykį su jos pločiu. Jis yra išreiškiamas procentais. Žymėjimas „55“ reiškia, kad profilio aukštis sudaro 55 proc. padangos pločio.

Pasak M. Šerėjaus, raide R žymima padangos ir jos protektoriaus konstrukcija. Šis žymėjimas reiškia, kad padanga yra radialinė. Tai populiariausia padangų rūšis, naudojama daugumoje šiuolaikinių automobilių. Rečiau pasitaiko įstrižinės, dar kitaip vadinamosios diagonalinės padangos – jos žymimos raide D.

„Paskutinis žymėjimas nurodo ratlankio, ant kurio bus montuojama padanga, skersmenį. Padangų matmenys turi atitikti ratlankio skersmenį, kuris taip pat nurodomas coliais ir turi atitikti automobilio gamintojo reikalavimus. Netinkamas ratlankio skersmuo gali turėti neigiamos įtakos pakabos ir stabdžių darbui, daviklių darbui, bendrai – automobilio valdomumui“, – sako M. Šerėjus.

Informacijos apie automobilio padangų matmenis paieška

Paprasčiausias būdas – nuskaityti matmenis tiesiai nuo padangos šono. Verta atkreipti dėmesį į žymėjimus, nurodančius plotį, profilio aukštį, apkrovos indeksą, konstrukciją bei ratlankio skersmenį. Kitas būdas – išsiaiškinti padangų matmenis iš transporto priemonės dokumentų. Transporto priemonės priežiūros instrukcijoje arba specialioje kortelėje turi būti nurodyta informacija apie jūsų automobiliui tinkančių padangų matmenis.

„Galima pasinaudoti ir padangų parinkimo įrankiu – jų internete galima rasti įvairių, padėsiančių rasti padangų matmenis pagal transporto priemonės duomenis. Įvedus automobilio informaciją, t.y. markę ir modelį, bus parodyti automobiliui tinkamų padangų matmenys. Tačiau šis būdas turi ir savo trūkumų – kadangi kai kurie automobilių modeliai išriedėjo iš gamyklos su skirtingų išmatavimų padangomis, toks įrankis, pateiks visus įmanomus variantus, o tai nėra visiškai tikslus atsakymas“, – teigia M. Šerėjus.

Jei vis dar turite abejonių arba norite būti įsitikinę, kad pasirinkote tinkamų matmenų padangas, verta pasikonsultuoti su profesionalu. Automobilių serviso arba padangų montavimo specialistas pateiks profesionalių patarimų, padės pasirinkti tinkamas ir nesuklysti pasirenkant padangas.

Kaip pasirinkti padangas automobiliui?

Tinkamų matmenų pasirinkimas – tik pirmas žingsnis. Svarbu atkreipti dėmesį ir į kitus parametrus, pavydžiui, padangos tipą. Atsižvelgdami į eismo sąlygas ir sezoną, galite rinktis įvairių tipų padangas: vasarines, žiemines arba universalias. Įsitikinkite, kad pasirenkate padangas, tinkamas eksploatuoti konkretaus regiono sąlygomis ir tokias, kurios atitinka jūsų vairavimo įpročius.

„Ant padangos šoninės sienelės taip pat yra nurodytas greičio indeksas, informuojantis apie maksimalų greitį, kuriuo galite saugiai važiuoti su šiomis padangomis. Įsitikinkite, kad pasirenkate padangas su tinkamu greičio indeksu, atitinkančiu didžiausią greitį, kuriuo ketinate važinėti. Mūsų keliuose dažniausiai tai nėra aktualu, tačiau jei planuojate važiuoti užsienyje, pavyzdžiui Vokietijos greitkeliuose, į tai būtina atkreipti dėmesį. Dar vienas svarbus parametras – apkrova, kurią padanga sugeba išlaikyti. Ant padangos šono taip pat yra apkrovos indeksas, kuris informuoja apie maksimalią apkrovą, kurią padanga gali išlaikyti. Pavyzdžiui apkrovos ir greičio indeksas 91H reiškia, jog maksimali tokiai padangai leidžiama apkrova yra 615 kg, o maksimalus greitis 210 km/h“, – atkreipia dėmesį M. Šerėjus.

Atminkite, kad padangų matmenys turi labai didelę reikšmę važiavimo saugumui, ir žinoma, transporto priemonės sukibimui su kelio danga. Nepatartina naudoti kitų matmenų padangų, nei rekomenduoja automobilio gamintojas. Netinkami padangos matmenys gali turėti neigiamą įtaką transporto priemonės manevringumui ir valdymui, važiuojant nelygiu keliu liesti kėbulą arba paprasčiausiai neatitikti įstatymų reikalavimų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją