„Elektromobilių skaičius sostinėje pastoviai auga, tai neatsiejama modernaus į ateitį žvelgiančio miesto dalis. Išplėtotas stotelių tinklas leis vairuotojams mieste jaustis patogiau, žinant, kad prireikus jie galės pasikrauti savo transporto priemonės bateriją. Neabejoju, kad elektromobilių sostinėje ir toliau daugės, o savivaldybės rūpestis patogia infrastruktūra tik dar paskatins rinktis ekologišką transportą“, – sako Vilniaus mero pavaduotojas Linas Kvedaravičius.

Iki vasaros pabaigos konkursą laimėjusi bendrovė savo lėšomis planuoja įrengti 59 didelės galios elektromobilių įkrovimo stoteles visame mieste. Preliminari projekto vertė apie 1,8 mln. eurų.

Vienas pusvalandžio trukmės įkrovimas kainuos apie 4,5 euro. Pasak „Lietuvos energijos“ valdybos nario ir komercijos ir paslaugų direktoriaus Vidmanto Saliečio, sostinėje bus įrengta ypač moderni elektromobilių infrastruktūra.

„Viena pagrindinių problemų, su kuriomis šiuo metu susiduria elektromobilių savininkai ir entuziastai – viešų įkrovimo stotelių trūkumas. Vienas mūsų siekių, iškeltų LE 2030 strategijoje, yra investicijos į naująją energetiką ir su ja susijusią infrastruktūrą“, – sako „Lietuvos energijos“ valdybos narys, komercijos ir paslaugų direktorius Vidmantas Salietis.

Ir Grigiškėse, ir Naujojoje Vilnioje

Elektromobilių stotelės bus įrengtos visoje Vilniaus miesto savivaldybės teritorijoje, taip pat ir nuo centro nutolusiuose rajonuose kaip Grigiškės ir Naujoji Vilnia.

Įspūdingiausia iš visos būsimos infrastruktūros yra ypač greito įkrovimo stotelė, kurioje transporto priemonę įkrauti galima per 5-20 minučių. Ji bus įrengta Vokiečių gatvėje, netoli Vilniaus rotušės.

Planuojama, kad iki kitų metų rudens sostinėje ES struktūrinių fondų lėšomis bus įrengtos 5 greito įkrovimo stotelės – Gariūnų g. 70, Molėtų pl. 28, Liepkalnio g. 116, Saulėtekio al. 5 ir Pilaitės pr. 27.

Jose elektromobilį nemokamai įkrauti bus galima vos per 25 minutes. Įkrovimo stoteles numatyta įrengti magistralinių kelių trasose, kad automobiliu įvažiuojant ar išvažiuojant iš miesto, būtų galima jį greitai įkrauti.

Dabartiniai elektromobiliai vienu įkrovimu vidutiniškai gali įveikti nuo 100 iki 250 km atstumą.

Norint paskatinti elektromobilių naudojimą kelionėms mieste ir populiarinti ekologišką transportą Vilniuje, elektromobiliais leista važinėti ir autobusams skirtomis juostomis, elektromobiliai yra atleisti nuo mokesčio už stovėjimą rinkliavos.

Šiuo metu Vilniaus mieste veikia daugiau kaip 70 elektromobilių krovos vietų, kurių didžioji dalis įrengtos privataus investuotojo lėšomis, savo poreikiams ir nėra viešos.

Šiuo metu elektromobilius leidžiama įkrauti 6 viešose vietose, 3 iš jų krova yra nemokama: J. Lelevelio g. 6, greta Žemės ūkio ministerijos, Lakūnų g. 24, automobilių stovėjimo aikštelėje, A. Goštauto g. 40A, stovėjimo aikštelėje priešais verslo centrą ir S. Nėries g. 16, prekybos centro „Lidl“ aikštelėje, Ukmergės g. pusėje.

Dar 2 vietos yra įrengtos SĮ „Susisiekimo paslaugos“ požeminėje automobilių stovėjimo aikštelėje Gedimino pr. ir antžeminėje daugiaaukštėje aikštelėje Tilto g., kuriose už automobilio stovėjimą sumokėję vairuotojai taip pat gali nemokamai įkrauti elektromobilius.

Iki 2020 m. Vilniuje planuojama įrengti 64 didelės galios elektromobilių krovos vietas, kuriose vienu metu bus galima įkrauti du elektromobilius.