„Dabar atsigabenome vieną stotelę, kuriai atliekame įvairius techninius ir programinės įrangos testus, o artimiausiu metu pradėsime tokias stoteles įrenginėti ir naudoti Lietuvoje. Jų mūsų šalyje per ateinančius kelerius metus atsiras ne viena dešimtis“, – kalba T. Tamašauskas.

„Plėsdami elektromobilių įkrovimo tinklą, visada galvojame apie technologiškai moderniausias ir pažangiausias įkrovimo stoteles. Jau ne vienerius metus bendradarbiaujame su ABB bendrove, kurie rinkai pasiūlo vis patogesnio naudojimo ir galingesnes įkrovimo stoteles. Šis naujas modelis yra revoliucinis, nes jį naudojant elektromobilį galima įkrauti labai greitai – jeigu imtume elektromobilius su naujausiomis baterijų technologijomis, vos per 5 minutes įkraunamas energijos kiekis, kurio užtenka nuvažiuoti maždaug 100 kilometrų“, – sako T. Tamašauskas.

„Atsižvelgiant į dabartinį šalies elektromobilių parką, geriausia šios stotelės komplektacija yra su dviem CCS jungtimis, nes ne visi modeliai gali priimti didelę įkrovimo galią, arba tai daro tik trumpą laiką. Tokiu būdu vienu metu galima krauti du elektromobilius iki 180 kW galios“, – pasakoja T. Tamašauskas.

Šios „ABB Terra 360“ modelio stotelės jau veikia kai kuriose Europos Sąjungos šalyse ir Jungtinėse Amerikos Valstijose.

„Tokio modelio stotelės įrengiamos šalia IKEA parduotuvių Jungtinėse Amerikos Valstijose. Europoje jos naudojamos degalinių tinklo „Shell“ įkrovimo vietose. Tokios stotelės šalia parduotuvių leidžia klientams įkrauti automobilį per trumpą laiką. Kalbant apie vadinamuosius įkrovimo „hub’us“ (tai yra įkrovimo aikštelė su dideliu kiekiu įkrovimo taškų), šios įkrovimo stotelės yra išsigelbėjimas vietoms, esančioms šalia magistralių, nes vairuotojams jau nebereikia laukti valandos ar ilgiau, kol automobilis įsikraus ir bus galima tęsti kelionę“, – teigia T. Tamašauskas.

Paklaustas, kada minėta įkrovimo stotele galės naudotis elektromobilių vairuotojai Lietuvoje, T. Tamašauskas sako, kad šiuo metu planuojamos tokių stotelių įrengimo vietos: „Tam, kad būtų galima naudoti šias stoteles, reikia labai galingų elektros įvadų. Šiuos dalykus dabar sprendžiame ir jau netolimoje ateityje pranešime, kur bus įrengtos šios pirmos stotelės. Galiu pasakyti, kad jos tikrai atsiras visuose susisiekimui svarbiausiuose Lietuvos taškuose. Be to, stotelių gamintojo ABB planuose yra ir stotelės variacija su 4 CCS jungties įkrovimo taškais, kur galia dinamiškai paskirstoma pagal realų suvartojimą. Tokia stotelė bus tinkama ir naudojimui mieste prie įvairių traukos taškų, nes galės patenkinti įvairius naudotojų įkrovimo poreikius, atsižvelgiant į skirtingus elektromobilių modelius“.

Keis vairuotojų požiūrį į elektromobilius

Anot T. Tamašausko, naujos kartos įkrovimo stotelės yra svarbus žingsnis, kuriant įkrovimo tinklą bei sudarant idealias sąlygas elektromobilių vairuotojams keliauti patogiau ir greičiau tiek Lietuvoje, tiek ir visoje Europoje.

„Elektromobilių populiarumas yra stipriai susijęs su įkrovimo taškų infrastruktūra. Šiandien daugelis apie elektromobilius galvojančių žmonių juos laiko transporto priemone daugiausia kelionėms tik mieste. Mes šią situaciją norime keisti. Kaip pavyzdį galiu pateikti savo asmeninę patirtį, kai keliavau su elektromobiliu į Vokietiją. Ten gerai išvystyta infrastruktūra ir nebuvo jokių kliūčių ir kelionė beveik nesiskyrė nuo važiavimo vidaus degimo variklio automobiliu“, – sako T. Tamašauskas.

„Eldrive“ daug investuoja į nacionalinio tinklo plėtrą ir didelį dėmesį skiria modernių aikštelių atsiradimui mūsų šalyje: „Greitu metu pristatysime naują įkrovimo aikštelės konceptą Lietuvoje – vienoje vietoje turėsime didelį kiekį greitų įkrovimo taškų. Tai iš esmės keis elektromobilių turėtojų įpročius ir palengvins tolimas keliones“.

„Žinoma, dar praeis ne vieneri metai, kol elektromobilių įkrovimo tinklas prilygs tam, ką turi automobiliai su vidaus degimo varikliu, bet situacija smarkiai keičiasi į gera, o šios mūsų greitu metu pradedamos eksplotuoti stotelės turėtų pakeisti žmonių požiūrį tiek į elektromobilius, tiek į keliones jais“, – patikina T. Tamašauskas.

Šiuo metu mūsų šalyje yra apie 10 tūkst. grynųjų elektromobilių, o net penktadalis jų registruota šiais metais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją