Laikraščio „Financial Times“ užsakymu bendrovės „Nielsen“ neseniai atlikta visuomenės nuomonės apklausa atskleidė, kad trys ketvirtadaliai Jungtinių Valstijų ir Didžiosios Britanijos vartotojų svarstytų apie elektromobilio įsigijimą. Tai iš tiesų įspūdingi skaičiai.

Kiek mažiau įkvepia tai, kad 65 proc. vartotojų už elektromobilį nemokėtų daugiau, nei už įprastinį, kuru varomą automobilį. Jungtinėje Karalystėje šis skaičius pastaruoju metu šoktelėjo iki 76 proc., rašo Allcarselectric.com.

Net ir tie vartotojai, kurie tvirtino esantys pasiruošę už elektromobilį sumokėti daugiau, nei už įprastinį automobilį, sakė esantys pasiryžę ekologiškai transporto priemonei skirti vos 1 000–5 000 JAV dolerių daugiau.

Tokios vartotojų nuotaikos – viena iš svarbiausių priežasčių, kodėl daugelis išsivysčiusių pasaulio valstybių aplinkai draugiškų transporto priemonių savininkams numatė įvairias mokestines lengvatas. Keliais tūkstančiais dolerių atpigusios ekologiškos transporto priemonės padeda vartotojams įveikti svarbų psichologinį barjerą.

Tačiau situacija neturėtų atrodyti pasmerkta ir nyki. Vartotojų, kurie norėtų įsigyti elektromobilį, skaičius drąsina. Vartotojų susidomėjimas ekologiškomis transporto priemonėmis nuosekliai auga. Anot minėtos apklausos rezultatų, 40 proc. apklaustų Jungtinių Valstijų suaugusiųjų teigė esą suinteresuoti elektromobilio išbandymu. Tos pačios apklausos metu nustatyta ir tai, kad išlaidų taupymas ir aplinkosauga yra svarbiausi dalykai, dėl kurių ekologiškos transporto priemonės į save atkreipia dėmesį ir sukelia susidomėjimą.

„Iš esmės niekas nenori mokėti daugiau už elektromobilį, tačiau Jungtinėje Karalystėje vartotojai yra mažiau ryžtingi. Galbūt dėl šioje šalyje esančio aukštesnio pragyvenimo lygio, arba dėl kitų priežasčių“, - sakė „Nielsen“ analitikė Sallie Hirsch.