Viešai prieinamų elektromobilių įkrovimo stotelių su viena ar daugiau įkrovimo prieigų įsigijimas ir montavimas savivaldybėse pagal šios infrastruktūros vystymo planus yra dar vienas žingsnis, skatinantis elektromobilumą ir alternatyvių energijos išteklių naudojimą Lietuvos transporto sektoriuje, tuo mažinant transporto sukeliamą taršą aplinkai. Ši priemonė skirta suplanuotos viešosios elektromobilių įkrovimo infrastruktūros vystymui 42-ose savivaldybėse, kurios nerengė Darnaus judumo mieste planų 2014-2020 m. ES fondų lėšomis.

„Dar vienas kvietimas teikti paraiškas Europos Sąjungos subsidijoms gauti yra nuoseklus elektromobilių įkrovimo prieigų didinimo Lietuvoje etapas. Tai – puiki galimybė sparčiau vystyti įkrovimo infrastruktūrą labiausiai reikalingose šių savivaldybių vietose. ES parama padės pasiekti tikslą iki 2030 m. įrengti nemažiau kaip 6000 viešųjų įkrovimo prieigų“ – teigia susisiekimo viceministrė Agnė Vaiciukevičiūtė.

Viešajai įkrovimo infrastruktūrai keliami reikalavimai yra nustatyti atsižvelgiant į ES Alternatyviųjų degalų infrastruktūros diegimo reglamento ir nacionalinių teisės aktų sąlygas, pvz. privalo būti sudaryta galimybė atsiskaityti už įkrovimo paslaugą vietoje be išankstinių sutarčių, turi būti pritaikyta naudoti spec. poreikių turintiems asmenims. Įkrovimo prieigos privalės realiu laiku teikti informaciją apie savo vietą, pasiekiamumą, užimtumą, kainą ir kt. viešųjų elektromobilių įkrovimo prieigų informacinei sistemai.

Šios informacinės sistemos teikiamus pastovius ir kintančius duomenis apie įkrovimo prieigas elektromobilių naudotojų patogumui kelionių planavimui jau teikia Google Maps“, „Waze“ ir kitos kelionių planavimo platformos.

Paraiškas paramai gali teikti juridiniai asmenys, turintys teisę vykdyti ekonominę veiklą. Teikti paraiškas galima ne vėliau kaip iki 2026 m. kovo 30 d.

Tai – trečiasis iš suplanuotų kvietimų, skirtų viešosios elektromobilių įkrovimo infrastruktūros spartesnio vystymo paskatinimui. Jau paskelbti kvietimai teikti paraiškas subsidijoms, viešai prieinamoms elektromobilių įkrovimo stotelėms įrengti prie TEN-T tinklui priklausančių kelių (12 mln. Eur), taip pat savivaldybių planuose nenustatytose vietose, privačia iniciatyva (12 mln. Eur).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)