M. Winterkornas, be kita ko, kaltinamas sąmokslu su kitais „Volkswagen“ vadovais ir darbuotojais siekiant apgauti JAV valdžią ir klientus.

Dėl šio kaltinimo 2007–2015 metais „Volkswagen“ vadovavusiam M. Winterkornui gali būti skirta iki 5 metų laisvės atėmimo bausmė ir 250 tūkst. JAV dolerių bauda. Dėl kitų trijų kaltinimų sukčiavimu jam gresia iki 20 metų laisvės atėmimo bausmė ir tūkstantinės baudos, rašo agentūra „Dow Jones“.

„Jeigu bandote apgauti Jungtines Valstijas, brangiai už tai sumokėsime. Kaltinamajame akte tvirtinama, kad „Volkswagen“ manipuliavimo teisiniais reikalavimais schema apėmė ir aukščiausią įmonės vadovybę“, – pabrėžė JAV generalinis prokuroras Jeffas Sessionsas.

„Dyzelgeitu“ pavadintas skandalas kilo 2015 metų rugsėjį, kai „Volkswagen“ pripažino, jog 11 mln. visame pasaulyje parduotų dyzelinių automobilių – o tai daugiausia buvo „Volkswagen“ markės automobiliai, nors tarp jų buvo ir „Audi“, „Porsche“, „Škoda“ bei „Seat“ markių transporto priemonių, – buvo įdiegusi vadinamuosius išderinimo įtaisus, kad šios transporto priemonės atliekant jų taršos bandymus atrodytų ekologiškesni negu iš tikrųjų yra.

Ši krizė „Volkswagen“ jau atsiėjo daugiau kaip 25 mlrd. eurų, kuriuos teko skirti automobilių išpirkimui, baudoms ir kompensacijoms. Taip pat buvo suduotas didžiulis smūgis reputacijai.

Vien su JAV valdžia „Volkswagen“ pasiekė susitarimą dėl baudų ir kompensacijų, kurių bendra suma viršija 18 mlrd. JAV dolerių. Tačiau JAV teisingumo departamentas neketina atsisakyti buvusių „Volkswagen“ vadovų teisminio persekiojimo.

Pasak JAV prokurorų, M. Winterkornas apie sukčiavimą žinojo jau 2014 metų gegužę, tačiau nusprendė neatsisakyti šios schemos.

Iš „Volkswagen“ generalinio direktoriaus pareigų jis pasitraukė 2015 metų rugsėjį.

Šaltinis
Temos
It is prohibited to copy and republish the text of this publication without a written permission from UAB „BNS“.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)