Nuo gruodžio 31 d. M1 ir N1 klasių transporto priemonės, neatitinkančios Reglamento Nr. 459/2012 reikalavimų, nebus registruojamos. Variklio išmetamieji teršalai ir variklio išmetamųjų teršalų sertifikatuose nurodyta raidė, žyminti „Euro“ normos įgyvendinimo etapą, turės atitikti Reglamento Nr. 459/2012 nuostatas.

Inspekcija nurodo, kad nebepriimtini „Euro 5“ išmetamųjų teršalų sertifikatai su raidėmis: A, B, C, D, E, taip pat ir „Euro 6“ išmetamųjų teršalų sertifikatai su raidėmis: N, O, P.

Naujos M1 ir N1 klasių transporto priemonės, neatitinkančios Reglamento Nr. 459/2012 nuostatų, po 2013 m. sausio 1 d. bus registruojamos tik su EB atitikties liudijimais, prieš registraciją pažymėtais Inspekcijos žyma apie taikytiną išimtį, pagal iš anksto pateiktą sąrašą. Gamintojai ir įmonės, atstovaujančios gamintojams, transporto priemonių sąrašą dėl anksčiau išvardytų priežasčių Inspekcijai gali pateikti iki gruodžio 14 d.

Ramina automobilių pirkėjus

„Visu šiuo reikalu rūpinsis transporto priemonių gamintojai arba jų atstovai. Paprastas žmogus šio pasikeitimo nepajaus. Jei gyventojas pirks naują ar nenaują transporto priemonę, jam papildomų kliūčių dėl to neatsiras“, - ramino Valstybinės kelių transporto inspekcijos technikos skyriaus patarėjas Olegas Pauliukovas.

Specialistas tikino, kad nesvarbu, ar automobilis pagamintas Europos Sąjungoje ar už jos ribų, gamintojai pasirūpins, jog transporto priemonės variklis atitiktų reikalavimus: „Jei jie (automobilių gamintojai už ES ribų – DELFI) nori prekiauti automobiliais Europos Sąjungoje, visos sudėtinės dalys priemonės turi būti patvirtintos pagal ES direktyvas arba Jungtinių tautų normas“.

O. Pauliukovas aiškino, kad jei automobilis, kuris neatitinka naujų reikalavimų, iki registravimo nebus nei karto registruotas, jų įregistruoti nebebus galima: „Pavyzdžiui, jei dabar kažkur stovi naujas automobilis ir jis neregistruotas, tai praėjus tam laikotarpiui (kai įvedamas aukštesnis techninis reikalavimas nei atitinka pagal gamybą – DELFI), tai automobilio ES jau nebus galima užregistruoti“.

Dėl direktyvos įgyvendinimo Valstybinė kelių transporto inspekcija kreipėsi į automobilių gamintojų atstovus, kurie turi senesnių automobilių, su neatitinkančiais ES normų varikliais. „Prašome, kad jie pateiktų mums sąrašus ir tuomet pagal išimtį tuos automobilius bus galima registruoti“, - sakė specialistas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)