Vaikai buvo mokomi ne tik lenktynių paslapčių, bet ir to, kaip saugiai elgtis ne tik lenktynių trasoje, bet ir gatvėje.

Praėjusį savaitgalį Vilniuje po paskutinės sesijos dvi dešimtys vaikų gavo kartingo akademijos baigimo sertifikatus. Prieš juos įteikiant, vaikus pasveikino Lietuvos Kelių direkcijos saugaus eismo skyriaus viršininkas Nemunas Bukauskas, LKF prezidentas Ramūnas Savickas ir LASF viceprezidentas Darius Jonušis.

Vėliau surengtoje sezono uždarymo šventėje kartingo akademijos dalyviai, jų draugai ir tėveliai dalyvavo viktorinoje, kurios nugalėtojams lenktynininkas Benediktas Vanagas dalijo „Aras“ prizus, vaikai rungėsi „ICECO“ ir BMW rungtyse, laikui keitė kartingo ratus, mėtė padangas į statinę, traukė virvę.

Lietuvos kartingo čempionate tarp prizininkų „Micro“ ir „Mini 60“ klasėse dominuoja kartingo akademijos absolventai.

Greičiausias Lietuvos pirmokas

Tarp šį savaitgalį paskutinėje Lietuvos kartingo akademijos sesijoje dalyvavusių jaunųjų lenktynininkų buvo ir vos prieš porą savaičių pirmaklasiu tapęs Matas Kniubas. Dar visai neseniai greičiausiu šalies darželinuku tituluotas septynmetis – vienas jauniausių akademijos pirmos laidos auklėtinių.

Būdamas vos penkerių šiandien kartodromo trasoje jis išvysto 90 km/val. greitį ir nori važiuoti dar greičiau. Taip greitai, kad papultų į “Formulę 1”, kurios lenktynininkus Kimi Raikoneną ir Luisą Hamiltoną vadina savo idealais. „Nes gerai važiuoja ir kietai vairuoja“, – sakoėMatas ir neslepia – kartingo akademijoj jam daug labiau patinka važiuoti nei klausytis teorinių paskaitų.

Nors Mato šeimoje lenktynininkų nebuvo, tėtis Šarūnas Kniubas, didelis “Formulės 1” fanas, pamatęs kaip vos dvejų metų sulaukęs sūnus valdo elektrinį visureigį, o netrukus ir benzininį keturratį, nedvejojo.

„Aš net nespėjau jo išmokyti važiuoti dviračiu, pats išmoko. Pamatęs kaip Matas vairuoja ir laviruoja tarp kliūčių nuvedžiau jį išbandyti kartingų. Jam taip patiko ir įtraukė, kad sustoti jau būtų nebeįdomu“

Pats Matas, paklaustas apie tai kaip jam sekasi važiuoti kartingais, pasakojo apie patirtą rimtą avariją.

„Pirmas kartas kartinguose nebuvo baisus. Ir avarijos tik truputį baisios. Baisiausia tai buvo, kai kartingas apsivertė, važiavom trise, ratais vienas ant kito užlipom ir apsiverčiau. Daug tų avarijų, bet mama neliepė kartingų mesti dėl to”.

Vasarą Smalininkų kartodrome vykusiame penktajame Lietuvos kartingo čempionato etape „Micro“ klasėje užimta antroji vieta – kol kas aukščiausias jaunojo lenktynininko pasiekimas, bet ir auklėtojos darželyje, ir draugai mokykloje Mato užsiėmimui neabejingi – ir palaiko, ir pavydi. Besižavintis lietuvių lenktynininkais Kazimieru Vasiliausku bei Jonu Gelžiniu, dėstančiais kartingo akademijoje, Matas kategoriškas tik dėl vieno – jo nuomone mergaitėms kartinguose ne vieta:

„Čia berniukų sportas. Mergaitės trukdo važiuoti.“

Bent kartą per savaitę sūnų į treniruotes vežantis Š. Kniubas džiaugiasi kartingo akademijos projektu.

„Neblogai, tikrai neblogai, ypač kai akademija tik pirmus metus gyvuoja. Galbūt vaikams daugiau treniruočių reiktų, gal ir ne visi iš jų lenktynių žvaigždėmis užaugs, bet ta patirtis, tikslo siekimas, užsispyrimas duos jiems daug naudos ir gyvenime. Tikiuosi nors vienas iš jų pasieks tiek, kiek K.Vasiliauskas ar J.Gelžinis“.