Visai šalia įėjimo į pagrindinę žiūrovų zoną galima nemokamai išbandyti slalomą visureigiu pievoje arba sėsti į profesionalų lenktyninio automobilio simuliatorių, vaikai pasisupti karuselėse.

Išalkę gali pavalgyti žirnių košės už penkis litus arba mėsingų patiekalų už didesnę kainą, bokalas alaus kainuoja 6 litus. Prekeiviai pasakojo, kad prekyba pirmos dienos pusėje nebuvo labai intensyvi, tačiau atėjus pagrindinių 1000 km lenktynių kvalifikacijai, prekybininkai sulaukė žmonių antplūdžio.

Kalbinti žiūrovai skaičiavo, kad keturių asmenų šeima gerai pavalgyti gali už penkiasdešimt litų. Tiesa, pasivaišinti galima ir nemokamai. Rėmėjai dalija girą ir ledus.

Kiti prekybininkai taip pat nesnaudė. Lenktynininkų miestelyje įsikūrusioje palapinėje užuomaršos mechanikai gali įsigyti raktų komplektą, apsauginį kostiumą kostiumą ar šalmą, tačiau, kaip patys prekeiviai sakė, tokių žioplių nebūna. Tuo tarpu žiūrovų zonoje nišą prekybai randa natūralios kosmetikos, arbatos ir žaislų pardavėjai.

Žiūrovų simpatijos trispalve išdažytam automobiliui

Didžiausio žiūrovų antplūdžio bet kokiomis oro sąlygomis tikimasi šiandien, pagrindinę lenktynių dieną, tačiau jų netrūko jau nuo ketvirtadienio. Žiūrovai stebėjo drago, istorinių automobilių lenktynes, mini žiedo varžybas, bet daugiausiai dėmesio sulaukė 1000 km lenktynių kvalifikacija.

„Palangoje mes jau nuo pirmadienio. Atostogos baigėsi anksčiau nei planavome, todėl nematysime pagrindinių lenktynių, bet vaizdų buvo ir šiandien“, – DELFI penktadienį sakė kauniečių šeima.

Paklaustas, ar turi savo favoritą, šeimos galva Raimondas nedvejojo ir juo įvardijo X1 prototipų klasėje lenktyniaujantį, ir pagrindinėse lenktynėse iš pirmosios vietos startuosiantį, Ramūną Čapkauską.

„Vaikai nebuvo gimę, o aš už Čiapkę sirgau. Gaila, kad pernai labai anksti jam baigėsi varžybos, dar labiau gaila, kad šiemet per televiziją reikės žiūrėti kaip jis triumfuos“, – įsitikinęs buvo Raimondas.

Kaauniečio R. Čapkausko pilotuojamas „Aquila CR1 LS65“ automobilis neabejotinai vienas publikos favoritų. Įspūdingas 480 arklio galio bolidas laimi net ir lenktynėse atsitiktinai atsidūrusių žiūrovų simpatijas.

„Barbar'a – Bauer racing Team“ į šias lenktynės delegavo nuo pernai smarkiai pasikeitusią „Aquilą“. Per metus laiko trukusį pasiruošimą mechanikai modifikavo stabdžius, degalų tiekimo sistemą, buvo pakeistas ir variklis. 7 litrų darbinio tūrio „Chevrolet Corvette“ V8 agregatas buvo pakeistas atmosferiniu 4 litrų V8 BMW motoru.

Apsaugos darbuotojai kūrė „Porsche“ dizainą

Vis dėlto ne visų akys krypsta į „barbarus“ ir egzotiškąją „Aquila“, du apsaugos darbuotojai, tėvas ir sūnus sirgs tik už 68-uoju numeriu pažymėtą „Porsche“.

Jie ir „Daumantai-Hoptrans“ komandos bolido šeiminkas Egidijus Bulotas keturis mėnesius kūrė iš septintos pozicijos popiet startuosiančios „Porsche 968 EBR“ dizainą.

E. Bulotas projektavo dizainą, o auksarankiai apsaugos darbuotojai atliko visus stiklo pluošto ir plastiko darbus. Komanda oro tunelio neturi, tad tiksliai aerodinamikos negalėjo paskaičiuoti, bet Mindaugas nesikrimto dėl to.

„Tai ne pasaulio čempionatas. Šiaip ar taip Egidijus dvidešimt metų su poršais dirba, nieko blogo negalėjome padaryti. Šiaip ar taip komanda gerai važiuoja, treniruotėje buvome penkti, reikia tikėtis mechanika vėl neapvils ir pasieks komanda gerų rezultatų“ – kalbėjo Mindaugas.

Gudruoliai klastoja VIP juosteles

DELFI pakalbėjo dar su keliais aplink trasą ir pagrindinėje žiūrovų zonoje dirbančiais apsaugos darbuotojais. Vyrai visas lenktynių dienas, nesikeisdami nei per lietų, nei per kaitrą, dirba nuo pat ryto iki vėlaus vakaro, tačiau budrumo nepraranda. Kalbinti apsauginiai pasakojo, kad būta tik vieno rimtesnio incidento, kai įsikarščiavęs žiūrovas bandė išlėkti į trasą.

Vis dėlto, ūkininkų pasėliais nesirūpina niekas. Juose taką mina vienas kitas vietinis gyventojas, pasiklydęs renginio žiūrovas, rugių lauku važiavo pora dviratininkų.

„Tai čia reikia pirkti bilietą? Lyg ir minėjo kažką draugas, bet gal ir neišvarys“, – kalbėjo vienas iš dviejų vyrų, laukais atsivariusių dviračius iš Palangos pusės.

Tarp žiūrovų pasitaikė ir daugiau be bilietų stoviniuojančių. Apsaugos darbuotojai teigė, kad neturi kada medžioti 10 litų už bilietą pagailėjusių žmonių. Visas jų dėmesys sutelktas į žmonių saugumą. Kitas reikalas į VIP zonas bandančių prasmukti atžvilgiu.

Gudruolis iš spalvoto popieriaus išsikirpo juostelę ir pateko į vieną iš lenktynių rėmėjams, valdžios atstovams skirtų zonų, tačiau pamiršo prisiklijuoti juostelę, ji nukrito ir greitai buvo pričiuptas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)