Kas tai per vagystė? Ką automobilių gamybos pramonė daro kovodama su tokiomis vagystėmis? Ir kaip žmonės gali patys apsisaugoti?

Balsuok už mėgiamiausią Lietuvos automobilį!

Kaip automobiliai vagiami

Procesas, kurio metu vagys sugeba pavogti automobilį su berakte užvedimo sistema, iš tiesų yra gana paprastas. Tamsesniuose interneto kampuose galima nusipirkti specialių signalo stiprintuvų ir siųstuvų. Tuomet vagys išsirenka namą, prie kurio stovi gražus automobilis, ir panaudodami tokius elektroninius prietaisus gali patikrinti, ar automobilis yra užvedamas be rakto.

Jeigu taip, tuomet vienas nusikaltėlis stovi prie automobilio su siųstuvu, o antras su signalo stiprintuvu apeina namą. Jeigu automobilio raktelis yra namie ir yra pakankami arti, tuomet stiprintuvas pagauna jo signalą, jį sustiprina ir persiunčia bendrininko laikomam siųstuvui.

Tuomet siųstuvas iš esmės tampa automobilio rakteliu ir geba priversti automobilį „galvoti“, kad raktelis yra šalia. Taigi vagys sugeba atidaryti automobilį, įsėsti ir išvažiuoti. Visas procesas gali užtrukti vos 60 sekundžių ir gali būti atliktas labai tyliai.

Automobilio starto mygtukas

„Mūsų skaičiavimai rodo, kad vienas procentas visų Britanijoje esančių automobilių yra užvedami be rakto, – sakė Jungtinės Karalystės draudimo pramonės tyrimų organizacijos „Thatcham Research“ techninis vadovas Richardas Billyealdas. – Ši technologija skverbiasi iš aukščiausio lygio sektoriaus į prieinamesnių automobilių rinką. Dar visai neseniai visos beraktės sistemos buvo paremtos identiška technologija, todėl visi automobiliai buvo pažeidžiami.“

Vogtus automobilius atsekančios kompanijos „Tracker“ bendradarbiavimo su policija vadovas Clive'as Wainas sakė, kad policijos turimi žvalgybiniai duomenys leidžia teigti, jog tokios automobilių vagystės yra susijusios su organizuotu nusikalstamumu.

„Daugelis jų žino ir turi technologinių priemonių, kurios leidžia pavogti automobilį, todėl jie diversifikavo šį sektorių“, – sakė jis.

Jo teigimu, vagystės atveju tarnybos turi vos kelias valandas susekti pavogtą automobilį.

„Daugelis jų paprastai išgabenama į Rytų Europą. Policininkai taip pat aptinka vis daugiau automobilių „pjaustymo“ dirbtuvių, kuriose prabangūs automobiliai yra išrenkami dalimis per kelias valandas“, – sakė jis.

Pasak R. Billyealdo, automobilių gamintojai irgi nesnaudžia.

„Gamintojai jau kuria naujas sistemas. Keli nauji modeliai jau yra atsparūs signalo perėmimo atakoms. Jie veikia taip pat, bet jų neapgausi naudodamas signalo perėmimo įrenginius“, – sakė jis.
Berakte technologija užvedamo automobilio vagystė, rodos, yra tiesiog tobulas nusikaltimas. Tačiau tai nereiškia, kad nėra būdų, kaip pačiam žmogui nuo jos apsisaugoti. Štai ką pataria keli pirmaujantys saugumo ekspertai.

Škoda Octavia

Nepamirškite to, kas svarbiausia

Automobilių savininkai neturėtų pamiršti imtis standartinių saugumo priemonių ir užtikrinti, kad automobilis yra tinkamai užrakintas, o rakteliai laikomi toli nuo durų ir langų. Tai sumažins galimybę, jog vagys perims signalą. Be to, toliau nuo durų ir langų padėti rakteliai padės išvengti ir situacijos, kai vagys paprasčiausiai įsilaužia ir nugvelbia raktelius. Ekspertai taip pat pataria raktelius laikyti metalinėje dėžutėje, kad būtų blokuojamas signalas.

Gal galite išjungti savo raktelį?

R. Billyealdas pataria automobilių savininkams pasidomėti, ar yra galimybė išjungti raktelio signalą, nes kai kurie rakteliai tokią funkciją turi (gali tekti panaudoti tam tikrą mygtukų derinį). Informacijos apie tai, ar sistema gali būti išjungta, žr. automobilio vadove arba teiraukitės automobilių salone.

Fizinės apsaugos priemonės

Galima įsigyti ir nuo seno žinomų apsaugos priemonių, pvz., automobilio vairo blokatorių arba stovėjimo vietos užtvarą. Tokiu atveju, net ir tada, jei vagys patektų į automobilį, nuvažiuoti nesugebėtų. Taip apsaugotais automobiliais vagys paprastai neužsiima, o ir kuriems galams tiek vargti?

Sekimo prietaisai

„Tracker“ teigia, kad 96 proc. pavogtų automobilių, kuriuose buvo įrengta jų sekimo įranga, buvo sugrąžinti savininkams. Be tokios įrangos tikimybė atgauti pavogtą automobilį lygi 50 proc.

Signalą blokuojantys dėklai

Vairuotojai taip pat gali įsigyti raktelio signalą blokuojantį dėklą, pagamintą iš signalą blokuojančios medžiagos. Tai neleis vagims perimti raktelio signalo. Tiesa, „Thatcham“ atstovas perspėjo, kad tokius dėklus reikia rinktis labai apdairiai.

„Kelis patys testavome ir tie, kuriuos išbandėme, tikrai blokavo signalą. Tačiau dėl visų jokių garantijų suteikti negalime. Kai kuriuose dėkluose būna dvi kišenėlės, bet tik viena blokuoja signalą. O rinkoje tokių dėklų yra daug, visų išbandyti tiesiog fiziškai neįmanoma“, – sakė jis.

Ar galima dar ko nors imtis?

Vairuotojai galėtų reguliariai pasidomėti, ar neišleista jų automobilio programinės įrangos naujinių. Taip pat reikėtų akylai stebėti, ar rajone, kuriame gyvenate, nešmirinėja įtartinai besielgiantys tipai. Verta žinoti ir tai, kad automobilių gamintojai nuolatos kuria naujas prevencines priemones, užkertančias kelią automobilių su berakte technologija vagystėms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)